Wat is dragon?

Als je fan bent van Franse recepten, kun je haast niet om deze smaakmaker heen en heb je hem waarschijnlijk wel eens geproefd. Het is namelijk één van de belangrijkste toevoegingen aan het Franse kruidenmengsel ‘fine herbes’, dat bestaat uit peterselie, kervel, bieslook en dragon. Maar wat is dragon eigenlijk? Het is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae), waarvan zowel de blaadjes als de bloemen eetbaar zijn. Zijn naam binnen de botanische soortaanduiding is dracunculus, wat kleine draak betekent. Hoe de plant aan die leuke naam komt? Door de gekrulde, langwerpige vorm van de wortels en bladeren! Die zouden volgens de kenners lijken op drakentongen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Hoewel dragon steeds populairder wordt, is het kruid nog niet bij iedere supermarkt te verkrijgen. Probeer het eens bij de biologische super, de markt of de betere groenteboer. Je kunt het kruid ook zelf verbouwen in de tuin, zachte winters overleeft de plant wel.

Hoe smaakt dragon?

Nu we je vraag ‘wat is dragon?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. Heb je al eens verse dragon geproefd? De smaak is heel anders dan die van de gedroogde variant. Peperig, licht bitter en fris-anijsachtig. Let op: de smaak is in grote hoeveelheden wat opdringerig, dus wees er altijd zuinig mee.

Hoe kan je het vervangen?

Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.

Hoe moet je het bewaren?

Takjes verse dragon kun je goed verpakt enkele dagen bewaren in de koelkast. Heb je teveel? Dan kun je het kruid drogen door de takjes in kleine bosjes te binden en ondersteboven op te hangen op een droge plek.

Wat kun je er allemaal mee?

Het is ontzettend veelzijdig te gebruiken, maar de meeste bekende toepassing is waarschijnlijk de béarnaise, een Franse saus op basis van eigeel en boter. Ook in bechamelsaus en een tal van vinaigrettes en mosterd (dijonmosterd) vind je de smaakmaker terug. Zelf vinden we het kruid heerlijk in combinatie met zoet (rood) fruit, vijg, rabarber, wortel, ei, geitenkaas, oesters, witvis of kip. Word je al enthousiast? Probeer dan eens een van deze heerlijke recepten met dragon:

Dragoncustard met lange vingers en gemarineerde aardbeien

Klassieke custard is al een feestje op zichzelf, zeker als dessert. Tel daar verse dragon bij op, samen met gemarineerde aardbeien en lange vingers en je hebt je nieuwe favoriete dessert!

> naar het recept: dragoncustard met lange vingers en gemarineerde aardbeien

Dragoncustard met lange vingers en gemarineerde aardbeien

Côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter

Dit is een prachtig stuk vlees wat goed past bij een uitgebreid diner. Zeker in combinatie met Zeeuws zout én zelfgemaakte dragonboter kan dat etentje niet meer stuk.

> naar het recept: côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter

Côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter

Quiche met gerookte makreel en dragon

Je kent vast de klassieke quiche lorraine met kaas en spekjes. Niets mis mee natuurlijk, maar probeer eens deze heerlijke quiche met makreel en (je raadt het al) dragon.

> naar het recept: quiche met gerookte makreel en dragon

Traag gegaarde wittewijnkip met knoflook en dragon

Dit recept klinkt net zo lekker als dat het smaakt. Al is de smaak misschien nog wel lekkerder dan je verwacht. De smaken van knoflook en dragon combineren namelijk perfect, probeer maar eens met deze kip.

> naar het recept: traag gegaarde wittewijnkip met knoflook en dragon

Traag gegaarde witte-wijnkip

Gefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise

Asperges frituren? Jazeker! Probeer maar eens uit met dit recept, je wilt daarna waarschijnlijk nooit meer anders.

> naar het recept: gefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise

Gefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise

Lees ook: