
Eet jij, of een van je gasten, tijdens het kerstdiner geen vlees of vis? Geen probleem, met deze vegetarische kerstrecepten zorg je dat er voor iedereen wat lekkers op tafel staat!
Lees verder na de advertentie
Vegetarische kerstrecepten
De tijd dat er bij het kerstdiner alleen plaats was voor een grote kerstkalkoen of gravad lax is voorbij. Vegetarische kerstrecepten worden steeds populairder en wij snappen goed waarom. Met zoveel heerlijke groentegerechten voor kerst heb je simpelweg geen grote stukken vlees of vis meer nodig.
Of je nu voor een geheel vegetarisch kerstmenu gaat of enkel het voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht maakt; onze kerstrecepten laten zien hoe makkelijk en lekker vegetarisch koken kan zijn.
Lees verder na de advertentie
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- Ʃn nagerechten

Vegetarische voorgerechten
Lees verder na de advertentie
De lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst? Die maak je natuurlijk zelf! Van zelfgemaakte pasta tot een heerlijke bietencarpaccio, iedereen wordt blij van deze vegetarische gerechten.

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit voorgerecht zal daarom de ster zijn tijdens het diner.

Ravioli met eidooier en saffraanboter
Het maken van deze ravioli is niet zo moeilijk als het lijkt en je gooit er wel hoge ogen mee. Je steelt de show wanneer het eigeel eruit loopt, beloofd!
Lees verder na de advertentie

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons
Carpaccio van rund is een klassiek voorgerecht, maar deze vegetarische variant is minstens net zo lekker: bietencarpaccio met tuinkers en kaascroutons!

Bospaddenstoelensoep met marsala en crostini
Wie zegt dat een soep niet chique kan zijn? Deze heerlijke bospaddenstoelensoep krijgt een feestelijk tintje door de toevoeging van marsala. Pluspunten voor het feit dat je het gemakkelijk kunt voorbereiden.

Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette
Deze tartaar is heerlijk fris door de appeltjes en sjalot. De zwarte-knoflookvinaigrette maakt het hele gerecht af. De zwarte knoflook een onmisbare smaakmaker in dit vegetarische kerstrecept.
Vegetarische hoofdgerechten
Je wilt het diner natuurlijk goed beginnen met een feestelijk voorgerecht, maar iedereen weet: alle aandacht gaat naar het hoofdgerecht. Met deze vega-toppers pak je tijdens de feestdagen uit:

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie
Is er een betere combinatie dan pompoen en salie? Zeker, als je er ook pasta aan toevoegt. Deze vulling zul je opsmullen tot de gehele schaal leeg is. Tip: hoe meer krokante salie, hoe beter!

Pastinaak Wellington met salie en appel
Door de zoete smaak en robuuste textuur zijn pastinaken ook erg geschikt in vegetarische hoofgerechten. Maak er bijvoorbeeld een vegetarische variant op de klassieker mee.
Meer kerstinspiratie ontvangen?

Pompoenravioli met romige walnotensaus
Als je iets chic kunt opmaken dan is het wel ravioli. En al helemaal als het een verwarmend gerecht is met pompoen en noten. Pak uit door de ravioli helemaal zelf te maken!

Knolselderijsteaks met cafƩ de paris-saus
Weinig recepten zijn er op onze website zo populair als deze knolselderijsteaks. Het zal je vast niet verbazen dat ze van Ottolenghi zijn, toch?

Gevulde portobello met risotto
Een portobello gevuld met risotto klinkt misschien vrij simpel, maar wacht maar tot je de eerste hap proeft. Wat een heerlijke smaken, mede door de Parmezaanse kaas en verse tijm!
Vegetarische nagerechten
Zoet is natuurlijk bijna altijd vegetarisch, en daarom maken we de nagerechten uit dit lijstje nog een tikje specifieker. Dit zijn de lekkerste vegan desserts voor het kerstdiner:

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Een oud-Hollands nagerecht met een twist. De miso-karamel maakt dit dessert met stoofpeertjes verrassend. Wij serveren de peertjes koud maar warm zijn ze ook heerlijk!

Tiramisu met een twist
Ben je een echte zoetekauw en dol op tiramisu? Die maak je ook heel gemakkelijk veganistisch. Niet echt meer Italiaans? Wel met dit recept!

Frambozensorbet met basilicum en rosƩ champagne
Hou je ook van wat verfrissing? Maak dan eens deze frambozensorbet met verse basilicum. Zomerse smaken in de vorm van een fruitige sorbet, dat moet wel lekker zijn! Niet alleen in de zomer….

Dessert met rode biet en framboos
Bieten zijn perfect om toetjes mee te maken vanwege hun zoete en aardse smaak. Gepaard met een romige saus zijn ze het lekkerst in nagerechten, vooral als ze nog een beetje zoutig zijn. Het contrast van zout en tijm met de saus van kokosmelk, limoenblad, citroengras en kaneel is geweldig en ook eenvoudig te maken.
Meer kerstinspiratie ontvangen?

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie
Is er een betere combinatie dan pompoen en salie? Zeker, als je er ook pasta aan toevoegt. Deze vulling zul je opsmullen tot de gehele schaal leeg is. Tip: hoe meer krokante salie, hoe beter!
Ingrediƫnten
- 100 g bladspinazie
- 500 g hokkaidopompoen
- 2 el olijfolie (+ extra)
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
- zout en peper
- 150 g plantaardige ricotta (bijv. Ferretti Vegotta)
- 50 ml groentebouillon
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 limoen (uitgeperst en de schil geraspt)
- 24 grote pastaschelpen (conchiglioni)
- 100 g plantaardige mozzarella (geraspt)
- 2 takjes verse salie (alleen de blaadjes)
- 50 g hazelnoten (zonder vlies en geroosterd)
Benodigdheden
- bakpapier
- spuitzak
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de spinazie in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat iets afkoelen en knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Hak de spinazie grof.
Verwijder de zaadlijsten van de pompoen maar laat de schil zitten. Snij d de pompoen in blokjes van 2 cm en meng met 1 el olijfolie, het knoflookpoeder, de tijm en wat zout en peper. Verdeel de blokjes pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 30 minuten zacht in de oven.
Haal de pompoen uit de oven, doe hem in een hoge mengbeker of kom en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Roer de plantaardige ricotta, de bouillon en de spinazie erdoorheen. Breng de puree op smaak met de chilivlokken, de geraspte limoenschil en het sap. Houd apart.
Kook de pastaschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat goed uitlekken. Meng een klein scheutje olie erdoorheen zodat de schelpen niet aan elkaar plakken.
Kwast een ovenschaal in met 1 el olie. Schep het pompoenmengsel in de spuitzak en vul de gekookte pastaschelpen ermee. Leg de gevulde pastaschelpen naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte mozzarella en verdeel de blaadjes salie erover.
Gratineer de pastaschelpen ca. 15 minuten in de oven. Verdeel de pastaschelpen over borden en garneer met de geroosterde hazelnoten.
Receptuur, styling en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen
Onze tips

7x de lekkerste nacho ovenschotel recepten

Macaroni ovenschotel: 5x ouderwets lekkere recepten

De lekkerste kerstontbijt recepten voor een feestelijke start

10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst

15x borrelhapjes voor kerst

Vegetarisch gourmetten? Deze combinaties moet je proberen

Wat eten we met Sinterklaas? 15x recepten voor pakjesavond

5x snoepen tijdens Sinterklaas zonder schuldgevoel

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




