
Is het binnenkort jouw b-day? Dan wil jij jouw gasten vast verrassen met wat lekkers. Vergeet de borrelnootjes en blokjes kaas: dit zijn de beste hapjes om te maken voor een verjaardag!
Lees verder na de advertentie
Verjaardagshapjes
Een verjaardag is er om gevierd te worden; met cadeautjes en natuurlijk heel veel lekker eten en de nodige drankjes. Maar wat zet jij op tafel? De klassieke kaasblokjes kent iedereen onderhand wel, dus verras je gasten eens met wat andere borrelhapjes. Wat denk jij bijvoorbeeld van Big Mac-rolls, warme citroenolijven of Turkse filodeeg flapjes? Met deze hapjes wordt je verjaardag ƩƩn groot feest! Liever wat besparen op de hapjes? Dan kun je ook goedkope hapjes inslaan!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Lees verder na de advertentie
15x verjaardagshapjes recepten:
Kun jij wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk de onderstaande recepten voor verjaardagshapjes dan snel:

Superlekker knoflookbrood van Jamie Oliver
Wie houdt nou niet van knoflookbrood? Met dit breekboord scoor je gegarandeerd.
Lees verder na de advertentie

Mediterrane gehaktballetjes
Een tapas hapje dat het altijd goed doet: gehaktballetjes. Geef er je eigen draai aan of maak dit heerlijke recept met Mediterrane smaakmakers als peterselie en tomaat. Lekker om met wat brood te serveren om mee in de saus te dippen.

Quesadilla van pulled pork met cheddar
Dit is een echte aanrader voor alle pulled pork fans! Een knapperige quesadilla met superzacht varkensvlees binnenin. De gesmolten kaas maak het feest helemaal compleet.

Gefrituurde polpette
Al eet je de Italiaanse gehaktballetjes, polpette, traditioneel in tomatensaus. Deze gefrituurde balletjes met ricotta en kalfsgehakt zijn stiekem nóg lekkerder.
Lees verder na de advertentie

Krab-komkommerrolletjes
Een frisse toevoeging aan de borrelplank. De krab in de rolletjes geven dit hapje een unieke smaak waar je zoveel van kunt blijven eten als je wilt!

Garnalen-filocups
Een krokant bakje met een smeuĆÆge vulling met garnaal; wat wil een mens nog meer? Maar pas op met deze heerlijke verjaardag hapjes. De schaal is leeg voordat je het weet.

Aardappeltortilla met zeekraal
De Spaanse tortilla is een ideaal borrelhapje. Je kunt het namelijk goed van tevoren maken en op het moment zelf in kleine stukjes snijden om te delen. Wel een puntje voor ons overhouden hĆØ?

Borrel-buikspek
Wil jij iets bijzonders serveren? Dan is zelf borrel-buikspek maken een goed idee. Deze umami-bommetjes zijn een stuk specialer dan een plakje worst.

Turkse filodeeg flapjes met feta, peterselie en munt
Een zoete appelflap is altijd goed, maar net wat spannender zijn deze hartige filodeeg flapjes. Vul ze met Turkse smaakmakers als feta, peterselie en munt of kies je eigen favoriete ingrediƫnten.

Warme citroenolijven
Olijven zijn de ster van elke borrelplank. Kunnen ze volgens jou wel eenĀ upgradeĀ gebruiken? Geef ze dan eenvoudig extra smaak door ze te verwarmen met specerijen en citroensap.

Bruschette met ricotta en pistache-olijvensalsa
Even iets anders dan de klassieke bruschette met tomaat. Deze variant met pistachenoten is helemaal van nu en in combinatie met de ricotta een onwijs lekker hapje. Ideaal om van tevoren te maken!

Halloumispiesjes met clementine en chili
Dit recept geeft een verfrissende en pittige smaakervaring. Gegrild tot de halloumi goudbruin en krokant is, krijgt het gerecht een heerlijke rokerige smaak, terwijl de clementine voor een frisse zoetheid zorgt.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Big Mac rolls
Is een Big Mac jouw favoriete snack? Maak dan eens deze krokante rolls met een Big Mac-vulling Ʃn homemade Big Mac-saus. Echt een guilty pleasure!

Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie
De hartige Gorgonzola en parmaham passen perfect bij de zoete vijgen. De chiliolie geeft het geheel een heerlijk pittig randje.

Zalmtartaartje op crouton met tuinkers en wasabi mayo
We borrelen sowieso al graag met vis, maar al helemaal met zalm. Zeker met de pittigeĀ wasabiĀ mayo bij dit recept, dat geeft het borrelhapje meteen watĀ kick!

Borrelhapjes

Superlekker knoflookbrood van Jamie Oliver
Jamie: “Wie houdt nou niet van knoflookbrood? Met dit breekboord scoor je gegarandeerd. Ik heb er een recept voor twaalf personen van gemaakt, omdat de hoeveelheid deeg dan makkelijk werkt. Ik maak meestal twee platen deeg en vries er een in om een andere keer te bakken ā daar zul je geen spijt van krijgen.”
Ingrediƫnten
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 500 g hard wit broodmeel (plus extra om te bestuiven)
- olijfolie
- 50 g witbrood (of volkorenbrood)
- 1 grote bos bladpeterselie (60 g)
- 3 tenen knoflook
- 1 citroen
- 200 g roomkaas (light)
Bereiding
Als je wilt, kun je dit ook op de dag zelf maken. Giet 325 ml lauw water in een kom, doe de gist erbij en roer 2 minuten met een vork. Voeg het broodmeel en een flinke snuf zeezout toe en roer met een vork tot het niet meer gaat. Breng het deeg vervolgens met schone handen bij elkaar en doe zo nodig nog wat extra meel erbij, zodat het deeg niet meer aan je handen plakt.
Kneed het 5 minuten op een met meel bestoven werkvlak, of tot het zacht en elastisch is. Maak een grove bal van het deeg, leg hem in een met olie ingevette kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen, of tot het volume verdubbeld is.
Scheur het brood in stukjes in een blender en maal tot kruimels. Wrijf twee bakplaten van 20 x 30 cm in met olijfolie en strooi de kruimels in een egale laag erover. Snipper de bovenste helft van de bos bladpeterselie in de blender. Pel de tenen knoflook, doe ze in de blender en maal ze fijn. Pers de citroen uit, voeg het citroensap en de roomkaas toe en maal alles glad. Proef een likje en breng het roomkaasmengsel op smaak.
Sla het deeg terug en verdeel in twee gelijke porties. Rek en strek de stukken een voor een op een met olie ingevet werkvlak uit tot 30 x 50 cm. Smeer de helft van het roomkaasmengsel erop, maar laat aan de verre, lange kant een rand van 5 cm vrij. Rol het deeg heel rustig van je af op en maak een soort Zwitserse rol ervan.
Snijd de rol met een scherp mes in achttien stukjes en leg ze vrij dicht tegen elkaar aan op de plaat. Dek ze af en laat ze een nacht in de koelkast rijzen (als je het op de dag zelf doet, 45 minuten, of tot het volume verdubbeld is).
Verhit de oven tot 220Ė C. Bak de broden 20 minuten onafgedekt, boven in de oven, of tot ze prachtig goudbruin zijn, en besprenkel voor het serveren met wat extra vierge olijfolie.
Samen Eten van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers Ā© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together)
Fotografie: Ā© David Loftus, 2021; Ā© Levon Biss, 2021; Ā© Paul Stuart, 2021
Onze tips

7x leuke recepten voor verjaardagstaart bakken

MonChou: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Alles wat je wilt weten over vlaai

Foodies boekenclub: “100 heerlijke hapjes”

High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts

Zo ontvang je elke maand Foodies op je deurmat (met korting!)

Lekkere Ʃn makkelijke kerstrecepten uit de airfryer

7x de lekkerste nacho ovenschotel recepten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



