
Stel je voor: de kerstboom staat, de lichtjes fonkelen en het kerstfeest kan beginnen. De beste start van de dag? Dat is natuurlijk een heerlijk ontbijt. Met deze kerstontbijt recepten komt dat wel goed!
Lees verder na de advertentie
Kerstontbijt
Wat er tijdens het kerstdiner en de kerstborrel op het menu staat, heb je vast als eerste voorbereid. Maar vergeet je kerstochtend niet? Er is niets fijner dan samen de dag starten met de feestdagen. En wat is een betere start dan een heerlijk luxe kerstontbijt? Daarom delen wij héél veel kerstrecepten voor het ontbijt. Scroll snel verder naar onder om jouw kerstontbijt bij elkaar te verzamelen!
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten

Kerstontbijt recepten:

Panettone met chocolade
Panettone is een echt spektakelstuk en smaakt, zoals alles uit Italië, onwijs goed. Met dit recept maak je de lekkerste panettone met chocolade zelf.

Kerststol
Zin om zelf aan de slag te gaan met het bakken van een kerststol? Wij helpen je graag met dit recept!

Croissants maken
Een van de beste kerstontbijt ideeën is om zelf croissants te maken. De Franse gebakjes maken schijnt moeilijk te zijn. Maar wij delen het recept voor de perfecte croissant en een zéér uitgebreide uitleg hoe te werk te gaan. Kan niet misgaan. Toch? Daar gaan we!

Pain au chocolat
Gek op croissants? Dan behoren de pain au chocolats ook tot de betere kerstontbijt recepten. Dit zijn de beste broodjes voor het kerstontbijt, zeker voor kinderen. In het recept gebruiken wij voor het gemak koelvers bladerdeeg, maar voor het beste resultaat maak je het deeg natuurlijk zelf. Croissantdeeg volstaat ook dus maak gelijk beide gerechtjes. Daar gaan ze van genieten thuis!

Vegan briochevlecht met chocopasta
Staat er bij jouw ontbijt altijd een potje chocoladepasta op tafel? Bij dit vegan briochebrood vind je de chocoladepasta er middenin én erop.

Wentelteefjes van pandoro met bessen-saliecompote
Heb jij al wel eens van pandoro gehoord? Pandoro (pane d’oro: gouden brood) is hét Italiaanse kerstbrood, denk aan een panettone, maar dan zonder fruit.
Meer kerstinspiratie ontvangen?

Pannenkoekenontbijt met bosvruchten en citroenboter
Nog een tikkeltje makkelijk is dit pannenkoekenontbijt. Het grote voordeel is dat je het eenvoudig kunt voorbereiden en je er het hele gezin blij mee maakt. Dat is een van de betere kerstontbijt ideeën, toch?

Suikerbroodwentelteefjes met gebakken appel
Geef je wentelteefjes een keer een twist. Maak ze met suikerbrood en gebakken appel en het kerstontbijt kan niet meer stuk.

Bagel met hazelnoot-chocopasta, aardbei, banaan en kiwi
Een lekker ontbijt hoeft helemaal niet moeilijk te maken zijn. Deze bagels met hazelnoot-chocopasta en fruit heb je in een handomdraai gemaakt. Ideaal voor wie liever wat langer in bed blijft liggen op kerstochtend…

Ovencroissants met ham en kaas
Niet alleen lekker bij de kerst brunch maar zeker ook bij het ontbijt: een hartige ovenschotel van croissants, ham en kaas. Dit is wat ons betreft een van de betere kerstontbijt ideeën omdat je hiervoor heel goed croissants van gisteren kunt gebruiken. In de oven worden ze weer zo knapperig als vers!

Glutenvrije kerststolbites
Deze bites zien er niet alleen heerlijk uit, zo smaken ze ook! Perfect voor wie een hele plak kerst brood iets te veel van het goede vindt. En het beste? Doordat ze glutenvrij zijn, kunnen al je gasten er van genieten.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Croissant-pudding met bramen
Heb je de volgende dag nog wat croissantjes over? Dan moet je zeker deze croissant-pudding met bramen proberen. De zelfgemaakte custard maakt het een heerlijk romig ontbijt en daarmee de perfecte start van de dag. Dat is toch één van de betere ideeën voor het kerstontbijt?

Focaccia met spijs en amandelen
Dit Italiaanse platbrood is oorspronkelijk hartig met olijfolie en kruiden als rozemarijn. Maar ook van de zoete variant gaan we watertanden, zeker bij het kerstontbijt.

Broodrolletjes met frambozenjam
Je moet er vroeg voor uit de veren, maar dan heb je ook wat. Na een uur staan deze prachtige (én heerlijke) broodrolletjes op tafel. Serveer ze terwijl ze nog warm zijn, dan smaken ze het lekkerst.

Luxe vlechtbroodjes van Robèrt van Beckhoven
We sluiten het lijstje met kerstontbijt recepten af met de favoriet van Robèrt van Beckhoven. Deze vlechtbroodjes staan volgens hem feestelijk op tafel en maken een alledaags broodje kaas of jam net wat specialer.

Panettone met chocolade
Panettone is een echt spektakelstuk en smaakt, zoals alles uit Italië, onwijs goed. Met dit recept maak je de lekkerste panettone met chocolade zelf.
Ingrediënten
- 7 g droge gist
- 160 ml volle melk (lauwwarm)
- 100 g fijne kristalsuiker
- 4 grote eieren (geklutst)
- 4 el marsalawijn (evt. sherry)
- 1 tl vanillepasta (of -extract)
- 500 g patentbloem
- 1/2 tl zout
- olie (om in te vetten)
- 120 g bakvaste chocoladedruppels (puur)
- 20 g amandelschaafsel
- 1 1/2 el parelsuiker (optioneel)
Benodigdheden
- bakpapier
Bereiding
Roer de gist door 1 el lauwwarme melk tot hij opgelost is. Schenk de rest van de warme melk er vervolgens bij.
Meng de kristalsuiker met 3 geklutste eieren, de marsalawijn en de vanille in een grote kom. Meng de bloem met het zout in de kom van een staande mixer. Maak een kuiltje in het midden en schenk het eiermengsel en het gistmengsel erin. Kneed met de deeghaak ca. 10 minuten tot een glad, zacht deeg. Doe het deeg in een licht met olie ingevette, schone kom en laat afgedekt 1 uur en 30 minuten – 2 uur rij zen tot het in volume is verdubbeld.
Vet een diepe springvorm met losse bodem (20 cm Ø) in met olie en bekleed met bakpapier. Zorg dat het bakpapier ca. 10 cm boven de bovenste rand van de vorm uitkomt.
Stort het gerezen deeg op een licht met olie ingevet, schoon werkblad. Sla het deeg met ingevette handen een beetje terug. Bestrooi het deeg met de chocoladedruppels en kneed ze er kort doorheen. Vorm een bal van het deeg en leg hem in de springvorm. Laat losjes afgedekt nog ca. 1 uur rij zen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrijk de bovenkant van het deeg met het laatste ei en bestrooi met het amandelschaafsel en de parelsuiker. Bak in 45-55 minuten goudbruin in het midden van de oven. Laat 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder de springvorm en laat de panettone volledig afkoelen op een rooster. De panettone blijft luchtdicht afgesloten in een bak of trommel tot 1 week goed.
© BBC Good Food / Immediate Media
Lees meer over het kerstontbijt:
Onze tips

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.




