
Wat dacht je van soep met kerst dit jaar, als voorgerecht of tussengerecht? Zo’n kerstsoep kun je op allerlei manieren op tafel zetten. Of je nu gaat voor een lichte, heldere soep met kerst of juist voor een gebonden soepje, wij bieden je volop inspiratie voor het maken van de lekkerste kerstsoepen.
Lees verder na de advertentie
Een klassieke soep met kerst is altijd goed. Neem bijvoorbeeld champignonsoep, groentesoep of tomatensoep. Maar wil je dit kerstdiner echt een bijzondere soep serveren? Denk dan ook eens aan een vissoep, knolselderij-pastinaaksoep of een culinaire kerstsoep met waterkers. In dit artikel delen wij de beste recepten, al staat onze unieke uitgave ook bomvol inspiratie:
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten

De beste kerstsoep recepten
Lees verder na de advertentie
Op zoek naar een lekkere kerstsoep? Dit zijn onze favoriete recepten:

Pastinaaksoep met appel
Verse soep is zoveel lekkerder dan soep uit blik of zak, probeer maar eens met dit smaakvolle recept voor pastinaaksoep. De appel maakt het nóg lekkerder en maakt het geheel wat frisser én zoeter.

Bisque met stokbrood en rouille
Deze smaakvolle bisque is gemaakt van kreeft. Binnen twee uur staat deze soep op tafel, ideaal om overdag alvast te maken zodat je hem ’s avonds kunt serveren voor het diner.
Lees verder na de advertentie

Currysoep met garnalen
Curry kennen we allemaal wel, maar serveer jij het ook weleens als soep? Dit recept voor currysoep smaakt heerlijk in combinatie met verse garnalen!

Waterkerssoep
Wil je een culinair kerssoepje serveren voor je gasten? Dan biedt dit recept de oplossing. Uit het boek “Soep van Sam en Joris” en dus bedacht door chefs Samuel Levie en Joris Bijdendijk. Dan móet ‘ie wel lekker zijn.
Een grote kom goedgevulde soep heeft misschien niks erbij nodig. Maar soms wil je wél iets bij de soep eten. En wat kies je dan? Ga bijvoorbeeld voor een lekker bijgerecht als een quiche of platbrood. Maak een lekkere tosti of een pizzabroodje óf ga voor vers, zelfgebakken stokbrood (of haal een lekker broodje bij de bakker).
Lees verder na de advertentie

Zonnebloempitten-knolselderijsoep met pastinaak en salie
Nog zo’n bijzondere soep van Samuel en Joris is deze knolselderijsoep met een feestelijke topping erbovenop. Ziet er toch heerlijk uit?

Aardappelsoep met truffel en porcini
Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon
Dashi is een Japanse bouillon die in veel Japanse gerechten als basis wordt gebruikt. Zo ook voor deze heldere soep die voor kerst ontzettend geschikt is. De zoeteaardappeldumplings (die eruit zien als kleine cadeautjes) maken het een extra bijzondere soep!

Paddenstoelensoep met gepickelde paddenstoelen
De gepickelde paddenstoelen geven een lekker contrast met de romige soep. Dat maakt dit soepje net wat specialer en geschikt voor het kerstdiner.

Romige vissoep met Noorse garnalen
Noorse vissoep wordt ook wel fiskesuppe genoemd. Je kan de soep met vis naar keuze maken maar wij gaan in dit recept voor witvis en garnalen. Al kun je voor een extra feestelijke kerstsoep het natuurlijk ook extra uitpakken.

Potage parmentier
In het lijstje kerst soep moet minimaal één klassieker voorkomen vonden we. Vandaar dat we hem afsluiten met deze klassiek Frnase potage parmentier, oftewel aardappelsoep.
Wil je nog meer soep recepten?
Krijg jij van soep nooit genoeg? Kijk dan ook eens tussen deze soep recepten of wat dacht je van deze wortel pastinaak soep, een stevige bruine bonensoep of een frisse tomaten-paprika-soep. Of doe eens inspiratie op voor een ander voorgerecht voor kerst en kijk vast tussen de bijgerechten voor kerst.
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Onze favoriete kerstsoep:

Pastinaaksoep met appel
Verse soep is zoveel lekkerder dan soep uit blik of zak, probeer maar eens met dit smaakvolle recept voor pastinaaksoep. De appel maakt het nóg lekkerder en maakt het geheel wat frisser én zoeter.
Ingrediënten
- 50 g boter
- 1 ui (gesnipperd)
- zout en peper
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 500 g pastinaak (in blokjes)
- 2 appels (geschild en klokhuis verwijderd en in blokjes)
- 1 l kippenbouillon
- 50 g crème fraîche (+ 4 tl)
- bieslook (fijngesneden en voor de garnering)
Bereiding
Smelt de boter in een grote pan en fruit er de ui met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de knoflook, de pastinaak en de appel toe en fruit ca. 5 minuten verder. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook ca. 30 minuten tot de pastinaak heel zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer helemaal glad. Voeg 50 g crème fraîche toe aan de soep en pureer kort verder. Schenk de soep in kommen en maak van een lepeltje crème fraîche een mooie swirl in iedere kom. Garneer met de bieslook en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Victoria Eldridge Foodstyling: Ellie Mulligan
Onze tips

5x winterse soep om je aan te verwarmen

‘Lekker feestelijk’: kook deze kerst stressvrij met Jet van Nieuwkerk

12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken

10x leftover kerstdiner inspiratie

Van antipasto tot dolce: een heerlijk Italiaans kerstmenu

Vegan kerstmenu met De Vegetariërsbond

De beste bijgerechten voor kerst: 15+ recepten boordevol groente

Kersttaart maken: 15x heerlijk kerstgebak

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?


