Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Next-level porchetta

Populairste kerstgerechten: dit eten Nederlanders met kerst

Altijd al willen weten wat wij Nederlanders het liefste tijdens de feestdagen en met kerst eten? Wij gingen hiervoor op onderzoek uit en vertellen je wat de populairste kerstrecepten zijn. Inclusief recepten uiteraard!

Lees verder na de advertentie

Typisch kerst eten

De een maakt het liefst ieder jaar wat anders, voor een ander is het kerstdiner niet compleet zonder een aantal succesvolle kerstklassiekers. Wat serveren Nederlanders het liefst bij het kerstdiner? Wij hebben de populairste kerstgerechten aller tijden voor je op een rijtje gezet!

Populaire voorgerechten voor kerst

1. Garnalencocktail

Veel Nederlanders trappen het diner af met een van de populairste kerstgerechten: de garnalencocktail. Het ziet er chic uit, is makkelijk vooraf te bereiden en binnen een kwartiertje klaar. Wat dacht je van deze spicy garnalencocktail?

garnalencocktail

Simpele (spicy) garnalencocktail

Ga voor chic gemak en maak deze overheerlijke garnalencocktail! Geloof ons, hier scoor je altijd punten mee.

Naar het recept

2. Rundercarpaccio

Op nummer twee in het rijtje met populairste voorgerechten voor kerst staat rundercarpaccio. Ook dit gerecht is supermakkelijk te maken. Als je het vlees al gesneden in dunne plakjes koopt, hoef je het alleen nog maar mooi over bordjes te verdelen en te garneren met een dressing, pijnboompitjes en wat blaadjes rucola voor de finishing touch.

ossenhaascarpaccio

Ossenhaascarpaccio met citroenmayonaise en geitenkaas

Helemaal zelf maken is eigenlijk heel makkelijk. Probeer het met ons recept voor ossenhaascarpaccio met citroenmayonaise en geitenkaas.

Naar het recept

3. Vitello tonato

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud en ook tijdens kerst een onwijs geliefd voorgerecht. Eigenlijk is het vergelijkbaar met de carpaccio, maar dan is het gemaakt van kalfsvlees geserveerd met een tonijnsaus. Ook deze is weer gemakkelijk voor te bereiden, zodat je op de avond zelf niet nog druk in de weer bent in de keuken!

recepten met tonijn: vitello tonnato

Vitello tonnato

Ga jij het voorgerecht maken met kerst dit jaar? Maak dan eens wat anders dan de carpaccio en pak uit met dit recept voor vitello tonato!

Naar het recept

4. Coquilles

Wil je écht indruk maken met een chic kerstvoorgerecht? Dan zijn coquilles de perfecte uitkomst. Deze zachte klompjes vis smelten als het ware op je tong en je kunt er alle kanten mee op. Tip: serveer ze in een schelp, zodat je ze op een prachtige manier kunt serveren!

Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Zacht van binnen, krokant van buiten: gebakken coquilles zijn altijd een feest op je bord. In dit gerecht krijgen ze een romige twist dankzij de MonChou en een frisse, kruidige saus van dragon. Perfect als feestelijk voorgerecht of om indruk te maken tijdens een etentje. Eenvoudig, elegant en bomvol smaak!

Naar het recept

Nog meer kerstinspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Populaire hoofdgerechten voor kerst

1. Biefstuk

Veel mensen serveren bij het kerstdiner het populairste stuk vlees dat er is: de biefstuk. Het voordeel is dat de bereiding heel kort is, zeker vergeleken met klapstukken zoals rollade of gebraden kalkoen. Het nadeel is dat je biefstuk niet van tevoren kunt bakken en dat je de bereiding perfect moet timen. Je wilt namelijk dat iedereen precies op tijd een perfect gebakken biefstuk krijgt, krokant vanbuiten en heerlijk sappig en rosé vanbinnen.

Lees onze stap-voor-stap uitleg hoe je altijd een perfect gebakken biefstuk bakt. Hier hoort natuurlijk ook een goede saus bij en laten wij nu de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk voor je op een rijtje hebben gezet.

Hertenbiefstuk met karwijkoolraap

Hertenbiefstuk met karwijkoolraap

Kolraap is niet alleen lekker als rauwe snack of door een salade, maar ook heerlijk om een smeuïge puree van te maken. Heerlijk in combinatie met een mals stuk vlees.

Naar het recept

2. Rollade

Ook rollade is een enorm populaire kerstklassieker en perfect voor wanneer je een mooi stuk vlees wilt serveren aan een groot gezelschap. Chic en feestelijk, maar toch heel traditioneel.

Je kunt een rollade kant-en-klaar kopen, maar een geoefende kok kan deze ook zelf maken. Zo kun je helemaal zelf bepalen wat voor vlees je neemt en hoe je de rollade vult.

Next-level porchetta

Next-level porchetta

Traditionele Italiaanse porchetta is een heel geroosterd speenvarken, maar deze versie kun je ook in een gewone oven maken. Serveer met gebakken aardappeltjes en geroosterde groenten voor een spectaculair hoofdgerecht.

Naar het recept

3. Beef Wellington

Beef Wellington is een onmiskenbare klassieker als het op kerstgerechten aankomt. Het vereist wel enige ervaring om dit gerecht perfect te bereiden. Het vlees moet sappig en nog een klein beetje rosé zijn. Daarnaast moet het deeg licht en knapperig zijn – niet verbrand, maar zeker ook niet zompig. Een heel kunstje dus.

Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Maak dan kip wellington; bladerdeegpakketjes gevuld met kipfilet, roomkaas en een champignonmengsel. Wist je dat je deze ook vegetarisch kunt maken?

beet wellington

Beet Wellington

Wil je de Beet Wellington van tevoren maken? Bereid ‘m dan in z’n geheel en bak hem alvast af. Verwarm hem in de oven als je gasten er zijn.

Naar het recept

4. Gebraden kalkoen

Gebraden kalkoen mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met populairste kerstgerechten. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Nederlanders hebben dit gebruik overgenomen van de Amerikanen die met een gebraden, gevulde kalkoen jaarlijks Thanksgiving Day vieren. Kalkoen heeft hierdoor de status gekregen van een feestelijk gerecht dat we graag met kerst op tafel zetten, wanneer de hele familie bij elkaar komt.

Dit gerecht vergt wat voorbereiding en geduld, maar dan heb je wel een ultiem spektakelstuk waar iedereen meer dan genoeg aan heeft. Met ons recept voor gevulde kerstkalkoen en duidelijke stap-voor-stap uitleg met foto’s lukt het iedereen.

kerst kalkoen

Kerstkalkoen

Wil je dit jaar indruk maken met het kerstdiner? Serveer dan deze feestelijke kerstkalkoen als hoofdgerecht. We laten je stap-voor-stap zien hoe je de kalkoen vult, perfect bereidt, en afmaakt met een heerlijke jus.

Naar het recept

Nog meer kerstinspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

5. Kip

Wil je je vingers niet branden aan een hele gebraden kalkoen? Veel mensen geven daarom een voorkeur aan een hele, geroosterde kip. Die is iets makkelijker te bereiden dan kalkoen en de bereidingstijd is korter.

Onze favoriet is deze geroosterde kip op knapperig rozemarijnbrood. Heb je een slowcooker? Dan kun je het jezelf nog makkelijker maken met het recept voor easy kerstkip uit de slowcooker, dat maar een halfuurtje voorbereiding nodig heeft.

Cover voor

Geroosterde kip op knapperig rozemarijnbrood

Een hele kip uit de oven moeilijk? Nee hoor, zeker niet met dit recept.

Naar het recept

6. Wild

Ook de smaak van wild is onlosmakelijk verbonden met kerst. Het voelt exclusief, want wild eten de meeste mensen maar heel zelden. De uitgesproken smaak van wild is bijzonder en verdient zeker zo’n feestelijke aangelegenheid als de kerstdagen.

Hert is in Nederland het meest populaire wild, maar ook ree, haas, wilde eend of wildzwijn zetten veel mensen met kerst op het menu.

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Luxe, lekker én gemakkelijk te bereiden: ideaal voor kerst!

Naar het recept

Tip!

7. Gourmetten

Dat gourmetten al jaren een van de populairste kerstactiviteiten is, weet waarschijnlijk iedereen. De cijfers liegen er dan ook niet om. Vier op de vijf Nederlanders gaan ook dit jaar weer gourmetten met kerst.

De populairste saus voor bij de gourmet is knoflooksaus en de helft van de mensen sluit het gourmetten af met pannenkoeken bakken. Wil je het gourmetten een stuk origineler maken? Bekijk onze zes heerlijke en originele gourmetrecepten.

Kijk je al enorm uit naar het gourmetten of is het niet helemaal jouw ding? Met onze tips voor gourmetten maak je er hoe dan ook een onvergetelijke avond van met de hele familie.

Populaire nagerechten met kerst

1. Stoofperen

De geur van stoofpeertjes in een siroop van wijn, kaneel, steranijs en kruidnagel is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met kerst. Wat er ook geserveerd gaat worden, voor het gros van Nederlanders staat één ding vast, er moeten hoe dan gestoofde peertjes bij.

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Een oud-Hollands nagerecht met een twist. De miso-karamel maakt dit dessert met stoofpeertjes verrassend. Wij serveren de peertjes koud maar warm zijn ze ook heerlijk!

Naar het recept

2. Tiramisu

Deze Italiaanse klassieker staal al jaren bovenaan op de lijst met de meest populaire kerstdesserts. De meeste mensen gaan dan het liefst voor de klassieke tiramisu, want dat is een echte allemansvriend.

Tiramisu

Tiramisu in een glas

Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek mij omhoog’ of, vrij vertaald, ‘beur me op’. Dat slaat ongetwijfeld op de zalvende werking van de ruime hoeveelheid suiker in combinatie met een flinke scheut espresso en alcohol.

Naar het recept

3. Trifle

Een trifle is enorm populair omdat je er vaak alle kanten mee op kunt gaan; van frisse smaken tot herfstachtige tonen. En of je nu gaat voor kleine varianten in een glaasje of juist een enorme schaal op tafel zet, het ziet er altijd feestelijk uit.

Appelkruimeltrifle

Appelkruimeltrifle

Met zulke mooie desserts maakt het niet uit wat voor weer het is buiten, voor deze maak je altijd zin om te bakken. Dit zoete spektakel is het perfecte nagerecht voor je kerstdiner.

Naar het recept

4. Pavlova

Ook weer een echte kerstklassieker én publiekslieveling. Luchtig, zoet, elegant en altijd indrukwekkend op tafel, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om te maken. Vaak bestaat deze uit een krokante buitenkant van meringue met een zachte, marshmallow-achtige binnenkant, afgetopt met slagroom en vers fruit. Tegenwoordig heb je er talloze variaties op. Onze favoriet voor het kerstdiner?

Minipavlova met whisky, peer en zoute karamel

Minipavlova met whisky, peer en zoute karamel

Wat voor weer het buiten ook is, je kunt het altijd binnen laten sneeuwen. Dit zoete spektakel is het perfecte nagerecht voor al je diners!

Naar het recept
Lees ook:
Trifle kerststol het grote kerstnummer 2025

Kerstrecepten

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!