Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
gedekte feestelijke tafel

Kerstdiner 2025: de leukste ideeën en inspiratie 

Profielfoto van
AnneAnne Mebelder

Ben je druk bezig het kerstdiner samen te stellen? Dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel vind je namelijk de leukste kerst diner ideeën en recepten om er een heerlijke avond van te maken. Of je nu liefhebber bent van traditionele kerstgerechten of juist gaat voor vernieuwende recepten met bijzondere smaken, wij verzekeren je dat er voor iedereen iets lekkers tussen zit.

Lees verder na de advertentie

Kerstdiner 2025

Het is ieder jaar weer een uitdaging om je gasten te verrassen met een lekker kerstdiner. Ga je voor vlees, vis of vega? Maak je er een makkelijk kerstdiner van of ga je echt uitpakken?

Om je de nodige inspiratie te bieden, hebben wij niet alleen wat ideeën maar ook een aantal voor-, hoofd- en nagerechten voor je op een rij gezet. Allemaal even lekker, dus het enige wat jij nog hoeft te doen is kiezen hoe je het kerstdiner van 2025 gaat aanpakken!

Bekijk hier een verzameling van al onze kerstrecepten:
Trifle kerststol het grote kerstnummer 2025

Kerstrecepten

Ik wil elke week een dosis inspiratie in mijn mailbox!

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ideeën voor het kerstdiner 2025

Met het kerstdiner kun je alle kanten op. Ga je voor een klassiek diner met meerdere gangen of stel je een lopend kerstbuffet samen? Er zijn genoeg ideeën te bedenken!

Of je nu kiest voor shared dining met kerst en allemaal kleine hapjes maakt om te delen, wél of juist niet chique amuses serveert, gewoon de gourmet aanzet of juist gaat voor een avondje dippen in kaasfondue; alles is goed.

En vergeet niet: het kerstdiner is niet het enige moment van de feestdagen. Bekijk vooral ook al onze kerstontbijt recepten, de leukste ideeën voor de kerstbrunch én lekkere hapjes voor de kerstborrel.

Voorgerecht kerstdiner: inspiratie voor de eerste gang

Voor wie wel wat extra inspiratie kan gebruiken, delen wij naast ideeën ook wat concrete kerstrecepten. Een goed begin is namelijk het halve werk. En dat geldt niet alleen voor de voorbereiding maar ook voor het kerstdiner van 2025.

Trap je diner daarom af met een verrassend kerst voorgerecht. Kun je niet kiezen? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favorieten, je vindt ze hieronder:

Carpaccio

Carpaccio

Klassieker dan dit wordt het niet. Door zelf klassieke carpaccio te maken, tover je een glimlach op het gezicht van elke vleesliefhebber.

Naar het recept
Paddenstoelen pasteitjes

Paddenstoelen pasteitjes

Nog zo’n klassieker: een pasteitje. Maar dan wel in een modern jasje. Deze pasteitjes zijn namelijk niet rond, maar vierkant én zijn ook nog eens helemaal vegan. Zo kan iedereen ervan genieten, of ‘ie nu vlees eet, liever vega of graag helemaal voor vegan gaat.

Naar het recept
Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Weinig recepten gingen zo viraal op social media als deze tartaar. Dat begrijpen wij best, want wie kan de combinatie van gerookte zalm, romige avocado en frisse komkommer nou weerstaan?

Naar het recept

Hoofdgerecht kerstdiner: ideeën en recepten

Hét hoogtepunt van het kerstdiner is eigenlijk wel het hoofdgerecht. Maar een geschikt kerst hoofdgerecht uitzoeken is nog niet zo makkelijk. Want hoe zorg je nu dat al je gasten het even lekker vinden? Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een top drie hoofdgerechten voor je samengesteld.

bavette .copy

Bavette

De klapper tijdens het kerstdiner? Dat is het hoofdgerecht. Met deze bavette met gebakken Italiaanse raapsteel (of aspergebroccoli) en een felgroene saus zet je echt iets feestelijks op tafel.

Naar het recept
Paccheri met tomatensaus, burrata en gerookte aubergine

Paccheri met tomatensaus, burrata en gerookte aubergine

Wie houdt er nu niet van een bordje pasta? Een ook tijdens het kerstdiner kun je prima pasta serveren. Deze versie van Pien is makkelijk én best wel sjiek, kijk maar.

Naar het recept
Kip met spicy hazelnootsaus en raapjes

Kip met spicy hazelnootsaus en raapjes

Ook met een kippetje maak je veel gasten tijdens je kerstdiner blij. Serveer ‘m met een spicy hazelnootsaus en meiraapjes en je hoofdgerecht is compleet.

Naar het recept

Tip!

Dessert kerst diner: de lekkerste toetjes

Hoe sluit je je kerstdiner nu beter af dan met een feestelijk kerst dessert? Precies, dat dachten wij nou ook. Bekijk daarom snel deze zoete toetjes.

Affogato

Affogato

Affogato is hét voorbeeld van weinig moeite, groots effect. Elke beetje koffie-fan (en geloof ons, ook een niet-coffeelover) wordt hier blij van.

Naar het recept
Vijgen-tarte tatin met kokosijs

Vijgen-tarte tatin met kokosijs

Alsof een tarte-tatin nog niet chic genoeg was, maak je deze met vijgen. Met een bolletje kokosijs erbij maak je je kerstdiner helemaal af.

Naar het recept
Ingestorte chocoladetaart

Ingestorte chocoladetaart

Hij kan er dan wel ingestort uitzien, dat maakt deze chocoladetaart niet minder lekker. Met opgeklopte room en vers fruit erin is er geen beter dessert om je kerstdiner mee af te sluiten.

Naar het recept

Hét kerstdiner recept van 2025:

Foodies favoriet
Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Weinig recepten gingen zo viraal op social media als deze tartaar. Dat begrijpen wij best, want wie kan de combinatie van gerookte zalm, romige avocado en frisse komkommer nou weerstaan?

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 komkommer (zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes)
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • zout en peper
  • 2 el dille (fijngehakt)
  • 2 avocado’s (rijp maar stevig – in kleine blokjes)
  • 1 citroen (uitgeperst en schil geraspt)
  • 2 el bieslook (fijngehakte)
  • 2 tomaten (zaadlijsten verwijderd – fijngehakt)
  • 2 el kappertjes (afgespoeld en uitgelekt)
  • 200 g gerookte zalm
  • waterkers (om te garneren)

Bereiding

  1. Meng de komkommer in een kom met 1 el olijfolie, wat zout en peper en de dille. Meng in een andere kom de avocado voorzichtig met de helft van het citroensap en de bieslook en breng op smaak met zout en peper. Klop in een kommetje 2 el olijfolie met de tomaat, de kappertjes, het overige citroensap en de citroenschil door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

  2. Leg een kookring (ca. 8 cm Ø) op een bord en schep er ⅙ van de komkommer in. Druk het een beetje aan om een mooi stevig laagje te vormen. Verdeel hier ⅙ van de avocado over en strijk glad. Bedek de avocado met een laagje gerookte zalm. Verwijder de ring en herhaal dezelfde stappen met de overige 5 borden. Verdeel de tomatendressing over de tartaartjes en garneer met de waterkers.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe & Anna Glover Foto’s: Rob Streeter Styling: Rebecca Newport Foodstyling: Sarah Cook

De hele decembermaand heerlijke kerstrecepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!