Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Snelle rillette van gerookte zalm

15x borrelhapjes voor kerst

Profielfoto van
YvonneYvonne Doorten

Naast een lekker kerstdiner is er niets gezelligers dan een uitgebreide borrel. Maar wat voor lekkers zet je dan allemaal op tafel? Bekijk hier de lekkerste hapjes voor kerst en je gasten kunnen hun geluk niet op!

Lees verder na de advertentie

Kerst borrelhapjes

De borrel is toch hét allerleukste moment van het hele kerstfeest? Gezamenlijk proosten op het afgelopen jaar en ook nog eens genieten van het samenzijn. Het feest is natuurlijk niet compleet zonder heerlijke borrelhapjes. Kun je door de bomen het bos even niet meer zien? Of is de inspiratie na alle kerstdiners even weg? Geen nood! Wij hebben een lijstje met hapjes voor bij de kerstborrel voor je gemaakt, zodat je met gemak alle boodschappen in huis kunt halen.

Hapjes voor de kerstborrel:

snelle rilette met zalm-copy

Snelle rillette van gerookte zalm

Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.

Naar het recept
Monkeybread hot honey

Hot-honey-monkeybread

Monkeybread is een zoet, plakkerig plukbrood dat normaal gesproken met kaneel wordt gemaakt. In dit recept gebruiken we honing in plaats van kaneel, waardoor het een prachtige glaze en onwijs lekkere zoete smaak krijgt.

Naar het recept
gefrituurde aubergine

Gefrituurde aubergine met tijm-honingvinaigrette

Nog meer groenten op je borreltafel. Er zijn veel mensen die niet van aubergine houden, maar vaak ligt dat niet aan aubergine maar aan de manier waarop het is klaargemaakt. Te kort in te weinig olie gebakken en dan wordt ‘ie zompig. Probeer het zo eens:

Naar het recept
Cover voor

Blini’s van aardappelpuree

Inschatten hoeveel aardappels je moet koken gaat nog wel eens mis. Gelukkig is dit recept een lekkere oplossing voor je kliekjes. Hét ultieme comfortfood. Lekker als borrelhapje bij de kerstborrel!

Naar het recept
Lees ook:
snelle borrelplank

Borrelhapjes

camembert uit de oven

Camembert uit de oven met knoflooktoast

Hier willen we niet teveel woorden aan vuil maken. Dit is camembert. Zachte camembert. En dat is goddelijk. Helemaal met wat knapperig knoflookbrood erbij.

Naar het recept
parmezaankoekjes

Parmezaankoekjes met kummel

Kaaskoekjes van de winkel zijn ook meer dan oké, maar zelf maken is leuk om te doen. Met je kinderen duik je lekker de keuken in om deze koekjes van vers bladerdeeg en kaas te maken. Wanneer ze uit de oven komen zijn ze goudbruin en mooi gerezen.

Naar het recept
Afgebakken pakketjes van filodeeg met daarin spinazie en feta.

Spinazie-fetapakketjes

Op zoek naar een lekker en knapperig hapje? Deze spinazie-fetapakketjes uit de airfryer zijn perfect als voor- of bijgerecht of als lekker borrelhapje. De combinatie van romige feta, spinazie en krokant filodeeg maakt ze onweerstaanbaar. En het mooiste? Ze zijn in een handomdraai klaar!

Naar het recept
Cover voor

Boerenkoolkroketjes met mosterdmayonaise

Het is winter en dus staat er (bijna) wekelijks wel een keer stamppot op het menu. Onze favoriet is absoluut de boerenkoolstamppot. Maar wat doe je met de stamppot die niet opkomt? Nou, kroketjes maken bijvoorbeeld! En natuurlijk serveren met mosterd, een match made in heaven.

Naar het recept

Tip!

Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

De kerstborrel is niet af zonder olijven. Upgrade ze met een paneerlaagje en frituur ze even kort in olie. Je weet echt niet wat je proeft.

Naar het recept
Cover voor

Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus

Gravad Lax: een klassiek Scandinavisch voorgerecht dat elegantie en eenvoud perfect combineert. Weinig moeite, groots resultaat. Een showstuk op je kersttafel – ideaal om indruk te maken zonder uren in de keuken te staan.

Naar het recept
recepten voor borrelbroodjes knoflookbrood

Kaas knoflookbroodjes

Ga jij voor een stokbroodje met smeersels voor je kerstborrel of deze kaas-knoflookbroodjes met dip? Wij weten het wel! Deze broodjes met een vulling van smeuïge warme kaas is alles waar je naar verlangt zo aan het einde van het jaar. Kun je er geen genoeg van krijgen? Serveer het hartige brood dan ook gewoon bij het kerstontbijt.

Naar het recept
bacon camembert

Baconcamembert met tijm

Net als je dacht dat het niet beter ging worden, komt deze baconcamembert op je beeldscherm. Het zoute van de bacon maakt deze zachte camembert nog beter dan hij al is. Geloof ons, dit wil je in 2024 ook nog ieder weekend op tafel zetten.

Naar het recept
Cover voor

Garnalenkoekjes met komkommerpickles

Een niet zo typische borrelhap, maar niet minder lekker. Deze garnalenkoekjes zijn niet moeilijk om te maken en zien er indrukwekkend uit. Lekker met een frisse salsa erbij van komkommer of gewoon wat good old whiskeysaus.

Naar het recept
spaanse gerechten chorizo manchego kroketjes

Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise

De frituur mag aan, maar dan niet voor die bekende kroketten die je overal ziet. Door ze zelf te maken krijg je smaakcombinaties die je in de winkel niet vindt, zoals deze kroketjes met chorizo en manchego. De saffraanmayonaise geven deze borrelhap ook nog eens een chique look.

Naar het recept
Parmezaan-olijfchips op een bakplaat en een paar op een bordje.

Parmezaan-olijfchips

Parmezaan is toch wel de kaas der kazen. Notig, zout en met een rijke umamismaak – perfect voor een hartige snack! Deze krokante chips is snel en eenvoudig te maken, zit boordevol smaak en ideaal voor bij de borrel.

Naar het recept

Meer kerstinspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Foodies favoriet
snelle rilette met zalm-copy

Snelle rillette van gerookte zalm

Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 100 g gerookte zalm
  • 1/2 bosje dille
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • zout en peper
  • 1/4 citroen (alleen het sap)
  • boter (om in te bakken)
  • 1/2 stokbrood (in plakjes)

Bereiding

  1. Hak de gerookte zalm en de dille fijn met een scherp mes. Meng de yoghurt en de mayonaise erdoorheen. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap.

  2. Verhit wat boter in een koekenpan en bak er de plakjes stokbrood goudbruin en knapperig in. Serveer met de rillette.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!