Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Groenten en fruit oktober in een mandje

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

Lokale groenten en fruit uit het seizoen smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke groenten en fruit van eigen bodem kun je het beste in oktober op je boodschappenlijstje zetten? Foodies zocht het voor je uit!

Lees verder na de advertentie

De bladeren kleuren oranje, de avonden worden kouder en in de keuken maken we het liefst heerlijk comfortfood. Oktober is dé maand waarin de herfst zich van haar smakelijkste kant laat zien. Denk aan rijke stoofpotjes, volle ovenschotels en traybakes en dampende kommen soep, natuurlijk met groenten en fruit die nu op hun best zijn. Van pompoen tot peer en van pastinaak tot knolselderij: dit zijn de smaakmakers van oktober!

Elke maand tips ontvangen over de beste seizoensgroenten- en fruit?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Seizoensgroenten voor oktober

Benieuwd welke groentes er nu het lekkerst zijn om mee te koken? Wij hebben ze voor je op een rij gezet en vertellen per soort alles wat je erover moet weten!

Savooiekool

Verkrijgbaarheid: Savooiekool is met recht een van de seizoensgroenten van oktober. Dan is ‘ie namelijk volop verkrijgbaar! Al is de kool tot maart in Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarden: Savooiekool zit bomvol vitamine C, K, foliumzuur en andere vitaminen en mineralen. Hartstikke gezond dus!

Welk deel is eetbaar? Voor je er iets lekkers mee gaat maken, is het belangrijk om de buitenste bladeren en de stronk te verwijderen. Daarna kun je de overige bladeren van de kool halen en ze snijden. Was de gesneden groente even voor je verder gaat en je bent ready to cook!

Smaak: Deze groene vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak.

Hoe gebruiken? Je kunt hem roerbakken, koken, verwerken in stamppotten, salades, stoofpotten of ze oprollen met een smaakvolle vulling erin. Savooiekool doet het wat ons betreft vooral goed in stoofgerechten uit één pan.

Hoe bewaren? Bekijk voor aankoop even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden erop dat de groente oud is. Zonde van je lekkere gerecht! Heb je een mooie te pakken? Je kunt het bewaren in de koelkast. Hier blijft de groente maximaal een week goed.

Pan met groene savooiekool en yoghurt

Langzaam gegaarde savooiekool met citroen-tomaatboter en knoflookyoghurt

Geniet van de rijke smaken van deze langzaam gegaarde savooiekool, perfect in balans met frisse citroen-tomaatboter en romige knoflookyoghurt. Een heerlijk comfortgerecht met een verrassende twist!

Naar het recept

Andijvie

Verkrijgbaarheid: Van eigen bodem eet je deze groene groente van maart tot december.

Voedingswaarden: De groente bevat vitamine A, C & K en is rijk aan mineralen als calcium, ijzer en kalium.

Welk deel is eetbaar? De groente is in zijn geheel eetbaar. Wel is het aan te raden om de buitenste bladeren de verwijderen en de stronk af te snijden.

Smaak: De smaak laat zich het best omschrijven als fris en ietwat pittig en bitter.

Hoe gebruiken? We kennen allemaal andijvie stamppot wel maar de groente is in veel meer gerechten te verwerken. Je kan ‘m zowel rauw als gekookt eten.

Hoe bewaren? Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, kan de groente snel verleppen. Daarom kun je ‘m het beste zo snel mogelijk opeten. Wil je ‘m bewaren? Dan kan je de groente het beste  in een plastic zak met gaatjes in de koelkast bewaren. Zo blijft ‘ie enkele dagen goed. Ook kun je de groente invriezen wanneer je ‘m geblancheerd hebt. In de vriezer blijft geblancheerde andijvie tot één jaar houdbaar.

Cover voor

Gegratineerde andijvie

Andijvie ken je vast vooral uit de stamppot, maar deze klassieker kan veel meer! In de oven, met een romige saus en een goudbruine kaaskorst, krijgt de frisse groente een totaal andere twist dan je gewend bent.

Naar het recept

Pompoen

Verkrijgbaarheid: Pompoenen zijn tegenwoordig bijna het hele jaar door verkrijgbaar, maar het echte seizoen loopt van september tot en met januari.

Voedingswaarden: Pompoen is licht en voedzaam tegelijk.

Welk deel is eetbaar? Vaak worden het steeltje en de zaadlijsten voor consumptie verwijderd. Daardoor is pompoen goed voor je weerstand en spijsvertering, én past hij in een gezond, licht dieet.

Smaak: Pompoen heeft een zoetige, nootachtige smaak die zachter wordt na bereiding. De flespompoen is vaak iets voller en zoeter van smaak, terwijl de muskaatpompoen een kruidige ondertoon heeft. De textuur is stevig als je hem roostert, maar heerlijk romig wanneer je hem pureert.

Hoe gebruiken? Paprika’s zijn hartstikke veelzijdig. Je kunt hem in soepen en stoofschotels gebruiken, maar ook roosteren in de oven of pureren voor een lekkere puree.

Tip

De meeste pompoenen hoef je niet te schillen, bijvoorbeeld de Hokkaido of een flespompoen. Wel altijd even goed wassen van tevoren.

Hoe bewaren? Bewaar de pompoen op een koele, droge plek en hij blijft wel tot een paar weken of maanden goed. Heb je hem al gesneden? Dan kun je hem ingepakt in folie of in een bakje tot zo’n vier dagen bewaren.

Pompoenpuree met salie en hazelnoten

Pompoenpuree met salie en hazelnoten

De gebruinde boter geeft de pompoenpuree een heerlijke nootachtige smaak. Dat gaat mooi samen met bijvoorbeeld de salie en hazelnoten.

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Paprika

Verkrijgbaarheid: Het welbekende stoplicht is van maart tot oktober uit Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarden: De groentes hebben een hartstikke hoog gehalte aan vitamine C.

Welk deel is eetbaar? Vaak worden het steeltje en de zaadlijsten voor consumptie verwijderd.

Smaak: De kleur van de paprika heeft invloed op de smaak. Zo zijn de rode het meest zoet van smaak en de groene ietwat bitter. Het is net waar je van houdt!

Hoe gebruiken? Paprika’s zijn hartstikke veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of (roer)bakken, stoven, koken, grillen, stomen. Lekker: vul ze met rijst of couscous en bak ze in de oven.

Hoe bewaren? Het beste bewaar je paprika’s op een koele plek buiten de koelkast. Wanneer je ze in de koelkast bewaart, stop je het rijpingsproces. En dat komt helaas de smaak niet ten goede.

Kip uit de oven met geroosterde paprika

Kip uit de oven met geroosterde paprika

Kip uit de oven is altijd een succes, maar met geroosterde paprika erbij wordt hij nóg lekkerder. De paprika’s krijgen in de oven een heerlijk zoete, volle smaak die heerlijk is met de sappige kip. Samen met wat mediterrane kruiden zet je in een handomdraai een smaakvol gerecht op tafel.

Naar het recept

Pastinaak

Verkrijgbaarheid: Pastinaak verliest langzaamaan de status van vergeten herfstgroente en komt steeds vaker in de schijnwerpers te staan. En terecht! Stop hem dus snel in je mandje. Vanaf oktober komt hij van eigen bodem en is het dus het ideale moment om ermee aan de slag te gaan.

Voedingswaarden: De wortel bevat een indrukwekkende reeks aan vitamines waaronder B, C, E en K.

Welk deel is eetbaar?  Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.

Smaak: Als je een hap neemt van een pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.

Hoe gebruiken? Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken.

Hoe bewaren? Ze voelen zich helemaal thuis in de groentela van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.

Stoofpot met pastinaak, knolselderij en koolraap

Stoofpot met pastinaak, knolselderij en koolraap

Dit kruidige gerecht zit boordevol groenten en kun je zowel als hoofd- en als bijgerecht serveren. Liever andere aardse smaken? Probeer hem dan ook eens te maken met wortel, aardpeel of koolrabi.

Naar het recept

Knolselderij

Verkrijgbaarheid: De knol met een aardse smaak ligt vanaf eind van de zomer in de winkels. Dit is daarmee ook een van de  seizoensgroenten voor oktober.

Voedingswaarden: Knolselderij is rijk aan vitamine C, folaat (vitamine B11) en kalium.

Welk deel is eetbaar? Omdat hij van onder de grond komt en een onregelmatige vorm heeft, moet je hem grondig schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een klein schilmesje waarmee je in alle hoekjes komt.

Smaak: Hij is met een hint van anijs net wat frisser dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt. Vind je de smaak niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt knolselderij vervangen door pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel.

Hoe gebruiken? Je kunt knolselderij prima gebruiken om er een puree van te maken, als een koolhydraatarm en qua smaak meer uitgesproken alternatief voor de klassieke aardappelpuree. Knolselderij past perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree.

Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je hem het beste bewaren buiten de koelkast. Daar blijft hij ongeveer drie weken goed. Als je hem al gesneden hebt, moet je de knolselderij wel bewaren in de koelkast, het liefst in huishoudfolie en besprenkeld met een beetje citroensap. Zo voorkom je dat er bruine plekjes op komen. Hier blijft hij ongeveer een week goed. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je hem koken of blanceren en invriezen. Zo kun je er nog enkele maanden mee vooruit.

vegastamppot met knolselderij en paddenstoeltjes

Vegastamppot met knolselderij en paddenstoeltjes

Knolselderij is een van de meest vlezige groenten. En de schillen lenen zich geweldig voor een veganistische jus. De paddenstoeltjes in de saus zijn een mooie vervanging van de peperdure truffel die chefs Timo de Beurs en Samuel Levie gebruikten voor de duurste stamppot ter wereld. Dit is hun vega variant.

Naar het recept

Paksoi

Verkrijgbaarheid: Hoewel hij jaarrond beschikbaar is, is hij juist nu op z’n best, dus verdient hij een dezer dagen zeker een plekje op je bord.

Voedingswaarden: De groente zit bomvol goede voedingstoffen.

Welk deel is eetbaar? Je kunt bijna de gehele groente gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren zijn hartstikke lekker, vooral als je ermee gaat roerbakken of dit verwerkt in een soep. Tip: was de groente even voor je begint met snijden, dat werkt het beste.

Smaak: Een paksoi is een knapperige groente die ietwat pittig is. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken. De groente heeft genoeg smaak van zichzelf.

Hoe gebruiken? aksoi is heel universeel te gebruiken en je kunt hem dus verwerken in zowel Aziatische noedels als in Hollandse stamppotten. Gaar hem vooral niet te lang, zo verliest hij niet alleen zijn lekkere bite en scherpe smaak, maar ook de vitamines. Twee minuutjes meekoken of roerbakken is meer dan voldoende.

Hoe bewaren? Koop de paksoi het liefst niet te vroeg, want je kunt deze slechts enkele dagen bewaren. Dit doe je in de koelkast, dan blijft hij op zijn best. Al is deze groente het lekkerste als je ‘m op de dag van aankoop meteen gebruikt.

Paksoistamppot met sojachampignons

Paksoistamppot met sojachampignons

Deze stamppot zal je doen verbazen. De paksoi is al heerlijk in dit gerecht, maar de in soja gemarineerde champignons zijn echt een enorm lekkere toevoeging in dit gerecht. Tip: wees niet te zuinig met de “jus”!

Naar het recept

Koolrabi

Verkrijgbaarheid: Deze groene groente is van mei tot en met oktober in het seizoen.

Voedingswaarden: De knol zit vol calcium, kalium, magnesium en vitamine C. Ook de bladeren zijn rijk aan voedingstoffen waaronder vitamine A.

Welk deel is eetbaar? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai.

Smaak: Gekookt lijkt het op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauw doet het meer denken aan de smaak van radijs, maar dan net iets zoeter.

Hoe gebruiken? Je kunt het frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.

Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je ‘m het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft het ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je het nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om deze groente in te vriezen. Blancheer de koolrabi even kort en stop het in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.

Traybake Koolrabi

Traybake met geroosterde koolrabi

Op zoek naar een makkelijk en snel avondmaal? Maak dan deze overheerlijke traybake! Binnen een handomdraai in tafel en boordevol smaak.

Naar het recept

Seizoensfruit in oktober

Appel

Verkrijgbaarheid: Nederlandse appels zijn van september tot juni verkrijgbaar.

Voedingswaarden: Appels bevatten veel vezels en kalium.

Welk deel is eetbaar? Wat veel mensen niet weten, is dat een appel in zijn geheel eetbaar is. Ja, dus ook het klokhuis! Al is ook het binnenste gedeelte van de appel eetbaar, wij snappen goed als je het verwijdert. Deze is wat hard en stug en daardoor niet echt lekker.

Smaak: Zo veel soorten appels er zijn, zo veel verschillende smaken zijn er. Van zoet tot zuur, ontdek jouw eigen favoriet.

Hoe gebruiken? Een appel eet je zo uit de hand als tussendoortje of verwerk je in een heerlijk zoet of hartig gerecht. Van een klassieke appeltaart tot appelstroop.

Hoe bewaren? Bewaar ze op een donkere en koele plaats, daar blijven ze zo’n twee weken goed. Liever langer? Leg ze dan in de koelkast. Daar kan je appels tot wel een maand bewaren.

Suikerbroodwentelteefjes met gebakken appel

Suikerbroodwentelteefjes met gebakken appel

Geef je wentelteefjes een keer een twist. Maak ze met suikerbrood en gebakken appel. Hierna wil je nooit meer anders!

Naar het recept

Vijgen

Voedingswaarden: Vijgen bevatten veel vezels, antioxidanten, en zijn een bron van calcium en ijzer. Ze bevatten van nature veel natuurlijke suikers.

Welk deel is eetbaar? De héle vrucht is eetbaar: dus zowel de schil als het zachte vruchtvlees en de kleine pitjes binnenin. Alleen het steeltje snij je weg.

Smaak: Vijgen smaken honingzoet, met een zachte, jam-achtige binnenkant en een licht knapperige bite door de pitjes. Ze zijn uniek van smaak en textuur.

Hoe gebruiken? Lekker uit het vuistje, in salades met geitenkaas, op pizza, of als topping op yoghurt. Ook heerlijk in hartige gerechten of gebakken met honing.

Hoe bewaren? Verse vijgen zijn kwetsbaar en bederven snel. Bewaar ze in de koelkast en eet ze binnen 2 à 3 dagen. Laat ze op kamertemperatuur komen voor de beste smaak.

Geitenstoof met bockbier, vijgen en pompoen

Geitenstoof met bockbier, vijgen en pompoen

Langzaam gegaard stoofvlees, maar dan net even anders. Het zoete van het bockbier en de vijgen is heerlijk in combinatie met het malse vlees en de kruiden. Probeer zelf maar!

Naar het recept

Peren

Verkrijgbaarheid: Nederlandse peren zijn verkrijgbaar van augustus tot en met april. Stoofperen zijn vooral in de herfst en winter populair.

Voedingswaarden: Peren zijn rijk aan vezels, bevatten vitamine C, en leveren een kleine hoeveelheid kalium. Ze zijn licht verteerbaar en hydraterend.

Welk deel is eetbaar? De schil van een peer is gewoon eetbaar en bevat veel vezels. Alleen het klokhuis en de pitjes worden meestal verwijderd, al zijn ze niet giftig.

Smaak: Peren kunnen zoet, sappig of bloemig smaken, afhankelijk van de soort. Handperen zijn zacht en sappig, terwijl stoofperen stevig en lichtzoet zijn.

Hoe gebruiken? Eet ze uit de hand, verwerk ze in salades, bak ze in taart of stoof ze met kaneel en rode wijn voor een klassiek nagerecht.

Hoe bewaren? Onrijpe peren rijpen goed op kamertemperatuur. Rijpe peren bewaar je het best in de koelkast; zo blijven ze nog een paar dagen goed.

Perfecte tarte tartin met peren

Tarte tartin met peren

Het klassieke Franse dessert wordt nog lekkerder met rijpe Nederlandse peren en een bolletje ijs.

Naar het recept

Elke maand tips ontvangen over de beste seizoensgroenten- en fruit?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!