
Flammkuchen is flinterdun deeg dat je met allerlei verschillende toppings kunt beleggen. Traditioneel maak je ‘m met crème fraîche, uienreepjes en spek. Maar er zijn zoveel meer lekkere toppings mogelijk. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!
Lees verder na de advertentie
Flammkuchen (letterlijk “brandende taart”) is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige plaattaart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biertuinen en op straat. Een flammkuchen beleggen doen ze hier traditioneel met crème fraîche, uien en spek, ook wel bekend als de “Elzasser Flammkuchen”. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook beleggen met je favoriete ingrediënten en er eindeloos mee variëren. Daarom hebben wij heerlijke recepten én een lijst met flammkuchen toppings voor je gemaakt, zodat jij altijd inspiratie bij de hand hebt.
Wil je meer inspiratie ontvangen?
Flammkuchen recepten

Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino
Een heerlijke variant op de klassieke flammkuchen. Deze maken we met champignons, truffel en pecorino. Je gebruikt geen verse truffels maar truffelolie, een product dat goed verkrijgbaar is (en een stuk goedkoper dan verse truffels).

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn
Je kent vast de klassieke flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes. Deze bereid je over het algemeen in de oven, maar wist je dat je flammkuchen ook prima kunt bakken op de BBQ? Met dit recept haal je niet alleen het beste uit je barbecue, je maakt ook nog eens een heerlijke variant op de klassieke flammkuchen.

Flammkuchen met MonChou, courgette en parmaham
Ook met een roomkaas zoals MonChou is flammkuchen ontzettend lekker, probeer maar eens met dit recept.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Flammkuchen met pompoen en rode ui

Flammkuchen met kleurrijke tomaten
Wil je echt een mooi plaatje maken? Dan is deze variant met gekleurde tomaten een echte showsteler.

Flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek
Traditioneel gebruik je voor het beleggen van flammkuchen crème fraîche. Dit geeft een heerlijke friszure en romige smaak. Wil je liever wat anders proberen? Probeer dan dit recept!

Plaattaart met paddenstoelen en notencrème
Avondeten met taart? Dat kan! Deze hartige plaattaarten met alles erop en eraan zet je in een handomdraai in de oven.
Wil je meer inspiratie ontvangen?
Verschil tussen flammkuchen en pizza
Hoewel flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is dit niet hoe het smaakt. Zo gebruiken ze hier bijvoorbeeld geen tomatensaus en ook het deeg verschilt. Bij pizzadeeg wordt gist gebruikt en dat is bij een flammkuchen nooit het geval. Doordat er aan het flammkuchendeeg geen gist wordt toegevoegd, gaat het niet rijzen. Dit zorgt ervoor dat ze zo heerlijke dun blijven en daardoor ook kenmerkend knapperig!
Flammkuchen beleggen
Nadat je de bodem hebt belegd met de “saus”, is het tijd om met de toppings aan de slag te gaan. Groente toevoegen is altijd een goed idee. Maak hierbij gebruik van verschillende kleuren, smaken en structuren. Dit zorgt voor een lekker afwisselend geheel en ook nog eens variatie in voedingsstoffen.
In principe hoef je de groenten niet van tevoren te koken omdat ze in de oven garen. Je kunt ze er dus rauw op leggen. Wel is het belangrijk om ingrediënten te combineren die ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Heeft een bepaald ingrediënt een lange(re) bereidingstijd? Snijd ‘m dan in wat kleinere stukken zodat ‘ie toch goed gaar wordt of gaar deze kort van tevoren. Kijk daarbij ook kritisch welke groenten je in de oven mee bakt. Ze zijn hier niet allemaal even geschikt voor. Zo kun je slasoorten en avocado het beste pas na het bakken erop leggen.
Flammkuchen toppings
Hieronder hebben we nog een enorme lijst met toppings gemaakt, zodat je voldoende inspiratie hebt om je flammkuchen mee te beleggen!
Groenten
- Uien
- Knoflook
- Pompoen
- (Cherry)tomaten
- Zongedroogde tomaat
- Venkel
- Asperges (groen en wit)
- (Zoete) aardappels
- Bimi
- Broccoli
- Bloemkool
- Bieten
- Courgette
- Aubergine
- Wortel
- Champignons (of andere paddenstoelen)
- Paprika
- Artisjok (uit blik)
- Tuinbonen
- Rucola
- Veldsla
- Kropsla
- Spinazie
- Avocado
- Zuurkool
- Rode kool
- Witlof
- Spruitjes
- Pastinaak
- Koolrabi
Fruit
Liever zoet? Dat snappen we! De zoete toevoeging bij een flammkuchen namelijk onwijs lekker. Een combinatie met een goede kaas is hierbij altijd geslaagd.
- Nectarines
- Pruimen
- Peren
- Appels
- Abrikozen
- Vijgen (bijv. met geitenkaas)
- Perziken
- Peren (bijv. met blauwe kaas)
- Druiven
- Dadels
- Kersen
- Cranberries

Seizoenskalender voor groenten en fruit
Vis, vlees en vega
Let er bij deze topping ook goed op of het ingrediënt dat jij kiest mee moet in de oven. Plakjes worst of ham kunnen er zo op, terwijl je kipfilet eerst even kort aan moet bakken.
Kaas
Een flammkuchen kan prima zonder, maar met kaas maak je hem toch nét even wat smaakvoller. Probeer onderstaande kazen en varieer met je favoriete keuzes.
- Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Burrata (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Parmezaanse kaas
- Pecorino
- Grana Padano
- Feta
- Gorgonzola
- Roquefort
- Ricotta
- (Geiten)brie
- Geitenkaas
- Taleggio
- Morbier
Wil je meer inspiratie ontvangen?
Overige toppings
Om de plaattaart af te maken, kun je kiezen voor extra toppings zoals noten. Die geven je plaattaart net dat beetje extra crunch. Of ga voor een van de andere heerlijke smaakmakers:
- Pijnboompitten
- Walnoten
- Amandelen
- Pecannoten
- Cashewnoten
- Hazelnoten
- Truffel
- Olijven
- Kappertjes
- Kiemgroenten
- Bosui
- Chocolade
- Kokos
- Kaneel
- Komijn
- Basilicum
- Oregano
- Rozemarijn
- Peterselie
- Tijm
- Munt
- Bieslook
- Salie

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn
Je kent vast de klassieke flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes. Deze bereid je over het algemeen in de oven, maar wist je dat je flammkuchen ook prima kunt bakken op de BBQ? Met dit recept haal je niet alleen het beste uit je barbecue, je maakt ook nog eens een heerlijke variant op de klassieke flammkuchen.
Ingrediënten
Bereiding
Meng de chiliolie met het citroensap, de honing en wat zout en peper. Meng de kip erdoorheen en laat ca. 1 uur marineren. Verwarm een gesloten barbecue voor met een grillrooster erin.
Rijg de kip eventueel aan een spies, afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Gril de kip in ca. 20 minuten gaar op het grillrooster in de barbecue. Neem de kip van de barbecue en laat afkoelen. Leg een pizzasteen in de barbecue en laat de temperatuur oplopen tot ca. 200°C.
Rol het flammkuchendeeg uit maar laat het op het bakpapier liggen. Knip de randen van het bakpapier weg zodat ze niet verbranden in de barbecue. Roer de crème fraîche los en meng er 3 el barbecuesaus doorheen. Bestrijk het deeg ermee. Verdeel de ui en het komijnzaad over het deeg. Schuif de flammkuchen met het bakpapier op de hete steen en sluit de barbecue weer. Bak de flammkuchen in 7-8 minuten gaar. Hak de kip grof.
Schuif de flammkuchen op een snijplank en beleg met de kip. Verdeel de flammkuchen in stukken. Druppel er naar smaak nog wat
barbecuesaus over.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips

Crème fraîche: wat is het en waar gebruik je het voor?

Culinaire hotspot: Oostenrijk

Dit maak je met overgebleven restjes crème fraîche

Flammkuchen recepten: 5 variaties die je nog niet kende

6x bakken met speculaaskruiden

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



