Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

Flammkuchen toppings: dit zijn de combinaties die werken

Flammkuchen is flinterdun deeg dat je met allerlei verschillende toppings kunt beleggen. Traditioneel maak je ‘m met crème fraîche, uienreepjes en spek. Maar er zijn zoveel meer lekkere toppings mogelijk. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Lees verder na de advertentie

Flammkuchen (letterlijk “brandende taart”) is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige plaattaart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biertuinen en op straat. Een flammkuchen beleggen doen ze hier traditioneel met crème fraîche, uien en spek, ook wel bekend als de “Elzasser Flammkuchen”. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook beleggen met je favoriete ingrediënten en er eindeloos mee variëren. Daarom hebben wij heerlijke recepten én een lijst met flammkuchen toppings voor je gemaakt, zodat jij altijd inspiratie bij de hand hebt.

Wil je meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Flammkuchen recepten

Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

Een heerlijke variant op de klassieke flammkuchen. Deze maken we met champignons, truffel en pecorino. Je gebruikt geen verse truffels maar truffelolie, een product dat goed verkrijgbaar is (en een stuk goedkoper dan verse truffels).

Naar het recept
Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Je kent vast de klassieke flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes. Deze bereid je over het algemeen in de oven, maar wist je dat je flammkuchen ook prima kunt bakken op de BBQ? Met dit recept haal je niet alleen het beste uit je barbecue, je maakt ook nog eens een heerlijke variant op de klassieke flammkuchen.

Naar het recept
Flammkuchen met MonChou, courgette en parmaham

Flammkuchen met MonChou, courgette en parmaham

Ook met een roomkaas zoals MonChou is flammkuchen ontzettend lekker, probeer maar eens met dit recept.

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

flammkuchen pompoen

Flammkuchen met pompoen en rode ui

Daar waar de plaattaart in Duitsland flammkuchen heet noemen ze ‘m in Frankrijk ook wel tarte flambée. Hoe dan ook, dit vegetarische recept met pompoen en rode ui staat niet alleen binnen een half uur op tafel, de plaattaart is ook nog eens om je vingers bij af te likken zo lekker.  

Naar het recept
flammkuchen

Flammkuchen met kleurrijke tomaten

Wil je echt een mooi plaatje maken? Dan is deze variant met gekleurde tomaten een echte showsteler.

Naar het recept
recepten voor flammkuchen

Flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

Traditioneel gebruik je voor het beleggen van flammkuchen crème fraîche. Dit geeft een heerlijke friszure en romige smaak. Wil je liever wat anders proberen? Probeer dan dit recept!

Naar het recept
Plaattaart met paddenstoelen en notencrème

Plaattaart met paddenstoelen en notencrème

Avondeten met taart? Dat kan! Deze hartige plaattaarten met alles erop en eraan zet je in een handomdraai in de oven.

Naar het recept

Wil je meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil tussen flammkuchen en pizza

Hoewel flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is dit niet hoe het smaakt. Zo gebruiken ze hier bijvoorbeeld geen tomatensaus en ook het deeg verschilt. Bij pizzadeeg wordt gist gebruikt en dat is bij een flammkuchen nooit het geval. Doordat er aan het flammkuchendeeg geen gist wordt toegevoegd, gaat het niet rijzen. Dit zorgt ervoor dat ze zo heerlijke dun blijven en daardoor ook kenmerkend knapperig!

Flammkuchen beleggen

Nadat je de bodem hebt belegd met de “saus”, is het tijd om met de toppings aan de slag te gaan. Groente toevoegen is altijd een goed idee. Maak hierbij gebruik van verschillende kleuren, smaken en structuren. Dit zorgt voor een lekker afwisselend geheel en ook nog eens variatie in voedingsstoffen.

In principe hoef je de groenten niet van tevoren te koken omdat ze in de oven garen. Je kunt ze er dus rauw op leggen. Wel is het belangrijk om ingrediënten te combineren die ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Heeft een bepaald ingrediënt een lange(re) bereidingstijd? Snijd ‘m dan in wat kleinere stukken zodat ‘ie toch goed gaar wordt of gaar deze kort van tevoren. Kijk daarbij ook kritisch welke groenten je in de oven mee bakt. Ze zijn hier niet allemaal even geschikt voor. Zo kun je slasoorten en avocado het beste pas na het bakken erop leggen.

Flammkuchen toppings

Hieronder hebben we nog een enorme lijst met toppings gemaakt, zodat je voldoende inspiratie hebt om je flammkuchen mee te beleggen!

Groenten

Fruit

Liever zoet? Dat snappen we! De zoete toevoeging bij een flammkuchen namelijk onwijs lekker. Een combinatie met een goede kaas is hierbij altijd geslaagd.

  • Nectarines
  • Pruimen
  • Peren
  • Appels
  • Abrikozen
  • Vijgen (bijv. met geitenkaas)
  • Perziken
  • Peren (bijv. met blauwe kaas)
  • Druiven
  • Dadels
  • Kersen
  • Cranberries

Vis, vlees en vega

Let er bij deze topping ook goed op of het ingrediënt dat jij kiest mee moet in de oven. Plakjes worst of ham kunnen er zo op, terwijl je kipfilet eerst even kort aan moet bakken.

Kaas

Een flammkuchen kan prima zonder, maar met kaas maak je hem toch nét even wat smaakvoller. Probeer onderstaande kazen en varieer met je favoriete keuzes.

Wil je meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Overige toppings

Om de plaattaart af te maken, kun je kiezen voor extra toppings zoals noten. Die geven je plaattaart net dat beetje extra crunch. Of ga voor een van de andere heerlijke smaakmakers:

REDACTIEFAVORIET
Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

Je kent vast de klassieke flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes. Deze bereid je over het algemeen in de oven, maar wist je dat je flammkuchen ook prima kunt bakken op de BBQ? Met dit recept haal je niet alleen het beste uit je barbecue, je maakt ook nog eens een heerlijke variant op de klassieke flammkuchen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 tl chiliolie
sap van 1 citroen
1 el honing
zout en peper
4 kippendijfilets
1 rol flammkuchendeeg
150 g crème fraîche
3 el + extra barbecuesaus
1 rode ui (in dunne ringen)
1 tl komijnzaad
pizzasteen

Bereiding

  1. Meng de chiliolie met het citroensap, de honing en wat zout en peper. Meng de kip erdoorheen en laat ca. 1 uur marineren. Verwarm een gesloten barbecue voor met een grillrooster erin.

  2. Rijg de kip eventueel aan een spies, afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Gril de kip in ca. 20 minuten gaar op het grillrooster in de barbecue. Neem de kip van de barbecue en laat afkoelen. Leg een pizzasteen in de barbecue en laat de temperatuur oplopen tot ca. 200°C.

  3. Rol het flammkuchendeeg uit maar laat het op het bakpapier liggen. Knip de randen van het bakpapier weg zodat ze niet verbranden in de barbecue. Roer de crème fraîche los en meng er 3 el barbecuesaus doorheen. Bestrijk het deeg ermee. Verdeel de ui en het komijnzaad over het deeg. Schuif de flammkuchen met het bakpapier op de hete steen en sluit de barbecue weer. Bak de flammkuchen in 7-8 minuten gaar. Hak de kip grof.

  4. Schuif de flammkuchen op een snijplank en beleg met de kip. Verdeel de flammkuchen in stukken. Druppel er naar smaak nog wat
    barbecuesaus over.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!