Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
bord met gesmoorde uitjes en linzen

De beste bijgerechten voor kerst: 15+ recepten boordevol groente

Het kerstdiner draait niet alleen om grote spektakelstukken want met deze kerst bijgerechten maak je het feestmenu pas écht compleet. Deze recepten zijn er om flink mee (en van) op te scheppen.

Lees verder na de advertentie

Bijgerechten voor kerst: verrassend lekkere recepten

Kerst draait allang niet alleen om het hoofdgerecht. Juist de bijgerechten kunnen het kerstdiner maken of kraken. Het zijn die verrassende combinaties en smaakmakers die je feestmaal compleet maken en waar je het hele jaar op kunt terugblikken.

Van ‘weet je nog die heerlijke rodekool met gingerbeer’ tot ‘je gaat die sherry-sjalotjes toch wel weer maken’? Weet wel: wanneer je onze recepten gaat uitproberen, ben je er zeker van dat je de bijgerechten deze kerst én alle jaren daarna moet maken!

Wil je dat wij je helpen met het kerstmenu?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bijgerechten kerst:

Leuk het kerstmenu dit jaar op met de beste kerst bijgerechten! Wat dacht je bijvoorbeeld van pittige spruitjes, goudbruine aardappeltaartjes of een tian van wintergroenten? Wij delen de recepten:

bord met gesmoorde uitjes en linzen

Gesmoorde uitjes en linzen met tijm en rode port

Dit bijgerecht met gesmoorde uitjes is net even anders dan de doorsnee sperziebonen of broccoli. Daarnaast zijn linzen supergezond, dus wat houdt je tegen? De balsamico, tijm en een scheut port maken er wat bijzonders van!

Naar het recept
Bijgerechten: sherry-sjalotjes

Sherry-sjalotjes

Je serveert deze sherry-sjalotjes het beste als bijgerecht bij een groot braadstuk. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde rollade, maar ook de kerstkalkoen. De sherry uit de pan is lekker voor over het vlees en maakt het gerecht extra sappig en smaakvol.

Naar het recept
gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en zure appeltjes

Indruk maken met vergeten groenten? Dan moet je eens aardperen op tafel zetten tijdens het kerstdiner. Je zult jezelf ook verbazen. Dit gerecht is heerlijk!

Naar het recept
Gestoofde rodekool met appel en ginger beer

Gestoofde rodekool met appel en ginger beer

Gestoofde rodekool met appeltjes is een van de beste bijgerechten voor kerst. Je geeft de klassieker dit jaar een verrassende twist door de groente te stoven in ginger beer. Dat geeft net dat beetje extra smaak.

Naar het recept
Sticky spruitjes met misoboter

Sticky spruitjes met misoboter

Er gaat geen week voorbij of iemand op de redactie heeft dit heerlijke groente bijgerecht gemaakt. Lekker voor doordeweeks, maar zeker ook met de feestdagen!

Naar het recept
tian van wintergroenten

Tian van wintergroenten

Deze mooi gerangschikte wintergroenten zullen tijdens het kerstdiner de show stelen. De tian is niet alleen een plaatje om te zien maar is ook wat smaak betreft een echte winnaar. Geloof ons maar…

Naar het recept
Romige cavolo nero met prei

Romige cavolo nero met prei

Cavolo nero is het Italiaanse broertje van de boerenkool. Omdat we deze bladgroente minder vaak eten, is het leuk om tijdens de feestdagen te serveren. Door room toe te voegen zal iedereen dit groente bijgerecht met kerst lusten.

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Pompoenpuree met salie en hazelnoten

Pompoenpuree met salie en hazelnoten

De gebruinde boter geeft de pompoenpuree een heerlijke nootachtige smaak. Dat gaat mooi samen met bijvoorbeeld de salie en hazelnoten. Weet je niet goed welke pompoen je moet kiezen? Bij voorkeur gebruik je een flespompoen.

Naar het recept
Pommes Anna-taartjes

Pommes Anna-taartjes

Aardappels saai? Zeker niet! Piepers zijn hartstikke veelzijdig én goedkoop en door er mooie taartjes van te maken, zet jij eenvoudig een prachtig bijgerecht op tafel. Hier verbleekt het hoofdgerecht met kerst haast bij.

Naar het recept
Cranberrysaus met gin en rozemarijn

Cranberrysaus met gin en rozemarijn

Geroosterde kip, kalkoen of biefstuk: deze cranberrysaus smaakt eigenlijk overal lekker bij. Het is typisch zo’n bijgerecht wat met het kerstdiner niet mag missen.

Naar het recept
knolselderijfriet

Knolselderijfrietjes met knoflookmayonaise

Het beste kerst bijgerecht moet toch eigenlijk wel friet zijn? Want er is niemand die dit niet lekker vindt en het past overal bij. Wanneer je ze van een groenten, zoals knolselderij maakt, is het ook nog eens verantwoord genieten geblazen.

Naar het recept
Bijgerechten: bloemkoolpuree met parmezaan en lavas

Bloemkoolpuree met parmezaan en lavas

Ben je dol op klassieke aardappelpuree, maar wil je ook wel eens een keertje verrassen met wat anders? Dan is deze heerlijke bloemkoolpuree een originele vervanger.

Naar het recept

De hele decembermaand heerlijke kerstrecepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
aardappelpuree

Aardappelpuree

Toch liever klassiek? Er kan weinig tegen dit recept voor de perfecte aardappelpuree op. Smeuïg en vol van smaak: hier blijf je van opscheppen!

Naar het recept
Gekaramelliseerde pastinaaktarte-tatins met rozemarijn

Gekaramelliseerde pastinaaktarte-tatins met rozemarijn

Zijn jouw tafelgenoten verslaafd aan de smaak van zeezout-karamel? Dan is dit bijgerecht met pastinaak er ook eentje voor hen. Het is de ultieme combinatie tussen zoet en zout. Niemand zal doorhebben dat deze taartjes bomvol groenten zitten.

Naar het recept
Gebakken spruitjes met ‘nduja

Gebakken spruitjes met ‘nduja

Dit gerecht is er om kerststress te voorkomen. Je kunt de spruitjes een dag van tevoren blancheren. Tijdens de feestdagen hoef je ze dan alleen nog maar krokant te bakken. Besprenkel deze vervolgens met wat citroensap en serveer.

Naar het recept
Cover voor

Salade van lof, sinaasappel pimenton-amandelen en geitenkaas

Ten slotte delen wij een kerstsalade waar je vrolijk van wordt. Deze kleurrijke groenten maken dit gerecht een feestje voor op de kersttafel. Hier ga je mee pronken!

Naar het recept

Meer inspiratie voor kerst?

Kijk dan ook een tussen deze voorgerechten voor kerst, bekijk de lekkerste gourmet bijgerechten of ga voor smaakvolle soep met kerst. En wat dacht je van deze kerstontbijt ideeën en feestelijke desserts? Of serveer eens deze kleine hapjes met kerst. Dit én nog veel meer vind je in ons magazine:

Ons favoriete bijgerecht voor kerst

Kun je niet kiezen uit al die heerlijke kerstrecepten? Laat je dan inspireren door ons favoriete bijgerecht:

Foodies favoriet
Sticky spruitjes met misoboter

Sticky spruitjes met misoboter

Geloof ons maar dat er niemand is die deze spruitjes niet lust…

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 el plantaardige olie
500 g spruitjes (gehalveerd)
zout en peper
75 g zachte roomboter
2 el miso
1 limoen (uitgeperst)
1 el geroosterd sesamzaad

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Schenk de olie in een grote braadslee, voeg de spruitjes toe, breng op smaak met zout en peper en schep goed om. Bak ca. 25 minuten in de oven.

  2. Doe de boter, de miso en het limoensap in een kom en roer door elkaar met wat zout en peper.

  3. Lepel de boter in de braadslee en schep goed om. Zet de braadslee nog ca. 10 minuten in de oven, tot de spruitjes gekaramelliseerd zijn en glanzen.

  4. Schep de spruitjes in een serveerschaal en bestrooi met het sesamzaad.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mowie Kay Styling: Max Robinson Foodstyling: Esther Clark

De hele decembermaand heerlijke kerstrecepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!