
Het kerstdiner draait niet alleen om grote spektakelstukken want met deze kerst bijgerechten maak je het feestmenu pas écht compleet. Deze recepten zijn er om flink mee (en van) op te scheppen.
Lees verder na de advertentie
Bijgerechten voor kerst: verrassend lekkere recepten
Kerst draait allang niet alleen om het hoofdgerecht. Juist de bijgerechten kunnen het kerstdiner maken of kraken. Het zijn die verrassende combinaties en smaakmakers die je feestmaal compleet maken en waar je het hele jaar op kunt terugblikken.
Van ‘weet je nog die heerlijke rodekool met gingerbeer’ tot ‘je gaat die sherry-sjalotjes toch wel weer maken’? Weet wel: wanneer je onze recepten gaat uitproberen, ben je er zeker van dat je de bijgerechten deze kerst én alle jaren daarna moet maken!
Wil je dat wij je helpen met het kerstmenu?
Bijgerechten kerst:
Leuk het kerstmenu dit jaar op met de beste kerst bijgerechten! Wat dacht je bijvoorbeeld van pittige spruitjes, goudbruine aardappeltaartjes of een tian van wintergroenten? Wij delen de recepten:

Gesmoorde uitjes en linzen met tijm en rode port
Dit bijgerecht met gesmoorde uitjes is net even anders dan de doorsnee sperziebonen of broccoli. Daarnaast zijn linzen supergezond, dus wat houdt je tegen? De balsamico, tijm en een scheut port maken er wat bijzonders van!

Sherry-sjalotjes
Je serveert deze sherry-sjalotjes het beste als bijgerecht bij een groot braadstuk. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde rollade, maar ook de kerstkalkoen. De sherry uit de pan is lekker voor over het vlees en maakt het gerecht extra sappig en smaakvol.

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en zure appeltjes
Indruk maken met vergeten groenten? Dan moet je eens aardperen op tafel zetten tijdens het kerstdiner. Je zult jezelf ook verbazen. Dit gerecht is heerlijk!

Gestoofde rodekool met appel en ginger beer
Gestoofde rodekool met appeltjes is een van de beste bijgerechten voor kerst. Je geeft de klassieker dit jaar een verrassende twist door de groente te stoven in ginger beer. Dat geeft net dat beetje extra smaak.

Sticky spruitjes met misoboter
Er gaat geen week voorbij of iemand op de redactie heeft dit heerlijke groente bijgerecht gemaakt. Lekker voor doordeweeks, maar zeker ook met de feestdagen!

Tian van wintergroenten
Deze mooi gerangschikte wintergroenten zullen tijdens het kerstdiner de show stelen. De tian is niet alleen een plaatje om te zien maar is ook wat smaak betreft een echte winnaar. Geloof ons maar…

Romige cavolo nero met prei
Cavolo nero is het Italiaanse broertje van de boerenkool. Omdat we deze bladgroente minder vaak eten, is het leuk om tijdens de feestdagen te serveren. Door room toe te voegen zal iedereen dit groente bijgerecht met kerst lusten.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Pompoenpuree met salie en hazelnoten
De gebruinde boter geeft de pompoenpuree een heerlijke nootachtige smaak. Dat gaat mooi samen met bijvoorbeeld de salie en hazelnoten. Weet je niet goed welke pompoen je moet kiezen? Bij voorkeur gebruik je een flespompoen.

Pommes Anna-taartjes
Aardappels saai? Zeker niet! Piepers zijn hartstikke veelzijdig én goedkoop en door er mooie taartjes van te maken, zet jij eenvoudig een prachtig bijgerecht op tafel. Hier verbleekt het hoofdgerecht met kerst haast bij.

Cranberrysaus met gin en rozemarijn
Geroosterde kip, kalkoen of biefstuk: deze cranberrysaus smaakt eigenlijk overal lekker bij. Het is typisch zo’n bijgerecht wat met het kerstdiner niet mag missen.

Knolselderijfrietjes met knoflookmayonaise
Het beste kerst bijgerecht moet toch eigenlijk wel friet zijn? Want er is niemand die dit niet lekker vindt en het past overal bij. Wanneer je ze van een groenten, zoals knolselderij maakt, is het ook nog eens verantwoord genieten geblazen.

Bloemkoolpuree met parmezaan en lavas
Ben je dol op klassieke aardappelpuree, maar wil je ook wel eens een keertje verrassen met wat anders? Dan is deze heerlijke bloemkoolpuree een originele vervanger.
De hele decembermaand heerlijke kerstrecepten in je mailbox?

Aardappelpuree
Toch liever klassiek? Er kan weinig tegen dit recept voor de perfecte aardappelpuree op. Smeuïg en vol van smaak: hier blijf je van opscheppen!

Gekaramelliseerde pastinaaktarte-tatins met rozemarijn
Zijn jouw tafelgenoten verslaafd aan de smaak van zeezout-karamel? Dan is dit bijgerecht met pastinaak er ook eentje voor hen. Het is de ultieme combinatie tussen zoet en zout. Niemand zal doorhebben dat deze taartjes bomvol groenten zitten.

Gebakken spruitjes met ‘nduja
Dit gerecht is er om kerststress te voorkomen. Je kunt de spruitjes een dag van tevoren blancheren. Tijdens de feestdagen hoef je ze dan alleen nog maar krokant te bakken. Besprenkel deze vervolgens met wat citroensap en serveer.

Salade van lof, sinaasappel pimenton-amandelen en geitenkaas
Ten slotte delen wij een kerstsalade waar je vrolijk van wordt. Deze kleurrijke groenten maken dit gerecht een feestje voor op de kersttafel. Hier ga je mee pronken!
Meer inspiratie voor kerst?
Kijk dan ook een tussen deze voorgerechten voor kerst, bekijk de lekkerste gourmet bijgerechten of ga voor smaakvolle soep met kerst. En wat dacht je van deze kerstontbijt ideeën en feestelijke desserts? Of serveer eens deze kleine hapjes met kerst. Dit én nog veel meer vind je in ons magazine:
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten

Ons favoriete bijgerecht voor kerst
Kun je niet kiezen uit al die heerlijke kerstrecepten? Laat je dan inspireren door ons favoriete bijgerecht:

Sticky spruitjes met misoboter
Geloof ons maar dat er niemand is die deze spruitjes niet lust…
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Schenk de olie in een grote braadslee, voeg de spruitjes toe, breng op smaak met zout en peper en schep goed om. Bak ca. 25 minuten in de oven.
Doe de boter, de miso en het limoensap in een kom en roer door elkaar met wat zout en peper.
Lepel de boter in de braadslee en schep goed om. Zet de braadslee nog ca. 10 minuten in de oven, tot de spruitjes gekaramelliseerd zijn en glanzen.
Schep de spruitjes in een serveerschaal en bestrooi met het sesamzaad.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mowie Kay Styling: Max Robinson Foodstyling: Esther Clark
De hele decembermaand heerlijke kerstrecepten in je mailbox?
Onze tips

15x borrelhapjes voor kerst

15x vegetarische kerstrecepten voor het kerstdiner

Aha! Dus daar komt de traditie van het kerstdiner vandaan

6x de lekkerste puree met of zonder aardappel

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



