Het verschil tussen witte en groene asperges

Witte asperges hebben een verfijnde, milde smaak en worden vaak gekookt of in soepen gebruikt. Groene asperges hebben een aardse, soms pittige smaak en zijn steviger. Ze zijn heerlijk gegrild of in hartige taarten. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat witte asperges onder de grond in speciale aspergebedden geteeld worden, terwijl groene asperges boven de grond groeien.

Koop asperges met glanzende stengels die niet uitgedroogd of gebarsten zijn. Wrijf de asperges voorzichtig langs elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je dat ze echt vers zijn!

Asperges schoonmaken

Wanneer je de asperges wil gaan gebruiken kun je ze het beste als eerste aan de onderkant afsnijden en ze dan 30 minuten in koud water leggen. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg de asperges vervolgens plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin 2 à 3 cm onder de kop en schil de asperge zorgvuldig van boven naar beneden. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven.

Asperges bereiden

Leg de asperges in een grote pan met ruim koud water of in een aspergepan. De koppen mogen er net iets bovenuit steken. Voeg er een snufje zout en een klontje boter aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 10 minuten zachtjes doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat ze 10 minuten doorgaren met de deksel op de pan. Schep de asperges met een schuimspaan uit het water om breken te voorkomen. Het kookvocht is lekker voor soep of sauzen!

Checken of je asperges gaar zijn? Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant van de asperges. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn ze goed!

Asperge eten

Asperges worden traditioneel als bijgerecht met ham en ei gegeten, maar ze zijn ook lekker met een hollandaisesaus of bearnaisesaus, of met een beetje gesmolten boter en nootmuskaat. Je kunt asperges ook wokken en frituren of gebruiken in een quiche, als soep en zelfs als nagerecht!

Asperges bewaren & houdbaarheid

Verse, witte asperges kun je het beste binnen 2 dagen bereiden of tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Rol ze dan wel in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging! Groene asperges bewaar je in een open zak. Verpakte asperges kunnen iets langer bewaard worden. gekookte asperges kun je ca. 1 dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.

Kennis op pijl, tijd om te koken!

Ga je voor een salade met frambozendressing, een pasta carbonara of een krokante tartelette?

Aspergesalade met frambozendressing en krieltjes

aspergesalade

Pasta carbonara met asperge en vegetarische spekjes

pasta carbonara

Aspergetartelette met gruyère en platte peterselie

aspergetartelette

Elke maand de nieuwste seizoensgerechten of inspiratie nodig voor Pasen? Abonneer je op foodies!