Verschillende soorten bijgerechten
Je kent het vast: je hebt een heerlijk recept gevonden, maar het is niet voldoende voor een etentje. Of het recept bestaat bijvoorbeeld alleen uit vlees. In dat geval bieden diverse bijgerechten de uitkomst. Wat dacht je van een heerlijke salade, vers gegrilde groenten, knapperige rijst of een ouderwetse aardappelpuree? In deze lijst met bijgerechten vind je haast alles, van salade tot puree!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mail? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Bijgerechten met brood
Brood klinkt misschien saai als bijgerecht, maar dat is het absoluut niet. Je kunt natuurlijk een vers stokbrood kopen en deze met wat smeersels op tafel zetten, maar er is veel meer mogelijk. Bak bijvoorbeeld je eigen naan of ga voor een lekker breekbrood. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Breekbrood met kaas
Het perfecte tear & share brood als bijgerecht. Kleine broodjes gevuld met cheddar, mozzarella en jalapeño’s die je dipt in je zelfgemaakte smoky tomatensaus.
> naar het recept: breekbrood met kaas
Zelf pita’s maken
Zelf pita’s maken is niet alleen leuk, ze zijn ook nog eens veel lekkerder dan die van de supermarkt. Met slechts een paar ingrediënten tover jij je eigen pita’s op tafel. Een van onze favoriete bijgerechten!
> naar het recept: zelf pita’s maken
Zelf naan maken
Zelf naan maken is helemaal niet moeilijk, en ook nog eens ontzettend lekker. Het perfecte bijgerecht als je iets uit de Indiase keuken maakt bijvoorbeeld.
> naar het recept: zelf naan maken
Cheddarbrood met lente-uiboter
Zelfgemaakt brood dat binnen een klein uurtje op tafel staat! Je kneedt het deeg maar kort en schuift het zo de oven in, zonder het eerst te laten rijzen. Heb je nog wat over? Snijd het brood in sneetjes en bewaar luchtdicht verpakt tot vier weken in de vriezer.
> naar het recept: cheddarbrood met lente-uiboter
Turks brood
Gek op Turks brood? Maak het dan eens zelf! Dat is helemaal niet moeilijk met dit fijne recept van Chickslovefood.
> naar het recept: Turks brood
Bijgerechten met friet
Niet is lekkerder dan versgebakken en knapperige friet! Nu kun je het natuurlijk bij de plaatselijke snackbar halen, of een zak ovenfriet van de supermarkt bereiden. Al is het veel lekkerder om zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met een van deze recepten:
Groentefrietjes
Sanne van Living the Green Life: “We gaan jullie blij maken met het recept voor gezonde vegan friet. Frietjes en gezond? Jazeker! We maken ze namelijk van groenten. Eigenlijk is iedere, stevige groente wel geschikt. Ook met de kruiden en saus kun je eindeloos variëren, zodat je frietjes elke keer net even anders smaken. Garantie op genieten dus!”
> naar het recept: groentefrietjes
Knolselderijfrietjes met knoflookmayonaise
Nog meer frietjes van groenten als bijgerecht! Met dit recept maak je ze van knolselderij. Met de onweerstaanbare knoflookmayonaise erbij heb je gegarandeerd succes aan tafel.
> naar het recept: knolselderijfrietjes met knoflookmayonaise
Zoete aardappelfrietjes
Friet! Als ze dit weer eens roepen heb jij een gezonde variant achter de hand die net zo lekker is; deze zoete aardappelfrietjes. Lekker met bijvoorbeeld wat mayonaise.
> naar het recept: zoete aardappelfrietjes
Polentafrietjes
Deze frietjes bereid je met alle gemak, de oven doet namelijk het meeste werk voor je. Dit recept is ideaal als je eens wilt variëren met je bijgerechten.
> naar het recept: polentafrietjes
Bijgerechten met aardappelen
Van gebakken aardappeltjes tot klassieke hasselbackaardappelen, naast friet zet je met aardappelen de lekkerste bijgerechten op tafel!
Hasselbackaardappels met taleggio en tijm
Dit klassieke gerecht wordt nog veel lekkerder door taleggio en verse tijm. Onze tip? Haal de taleggio niet in de supermarkt maar bij een kaashandel.
> naar het recept: hasselbackaardappels met taleggio en tijm
Aardappels met groene harissa en yoghurt
Gebakken aardappels als bijgerecht, maar dan net even iets anders. De groene harissa en yoghurt geven de aardappels een heerlijke smaak. Tel daar wat specerijen bij op en de keuken vult zich met heerlijke geuren.
> naar het recept: aardappels met groene harissa en yoghurt
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
Natuurlijk mag een klassieke aardappelpuree niet ontbreken. Al vind je in dit lijstje ook wat minder klassieke recepten, zoals bijvoorbeeld een puree van bloemkool of pastinaak.
> naar de recepten: 6x de lekkerste puree
Bijgerechten en salades met groenten
Natuurlijk denk je aan de lekkerste salades of aan gegrilde groenten. Dit lijstje had dan ook nog veel langer gekund, er zijn zoveel heerlijke bijgerechten met groenten te bedenken. Toch is het gelukt onze favorieten hieronder te verzamelen.
Gemarineerde-courgettesalade
We starten meteen met een van onze favoriete bijgerechten met groenten: een salade van gemarineerde courgette. Smaakvol, gezond én erg snel op tafel!
> naar het recept: gemarineerde-courgettesalade
Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Dit heerlijke recept is van Yotam Ottolenghi: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te verhitten zonder dat hij schift; het lukt heel goed als je een stabilisator toevoegt, bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar je kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte saus, heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”
> naar het recept: gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Venkelsalade
Een heerlijke en simpele salade met verse venkel; dat is dit recept. Gezond én lekker! Zeker door de toevoeging van granaatappelmelasse krijgt deze salade een onweerstaanbare smaak als bijgerecht.
> naar het recept: venkelsalade
Krokante venkel met zure room & zoete chilisaus
Dit recept komt uit het boek ‘Een ode aan groeten‘ van Alice Zaslavsky: “Als je bent opgegroeid in de jaren tachtig en negentig, zoals ondergetekende, dan was dit echt een modegerecht. Destijds was deze combinatie – warme, knapperige aardappelpartjes en zoete chili samen met de koelte van zure room tegen m’n lippen het chicste gerecht dat ik me als tiener maar kon voorstellen. Hier is mijn volwassen versie, waarbij venkel de plaats inneemt van aardappelpartjes en een frisse kruidigheid en lichtheid toevoegt, waardoor je misschien wel weer als een blok valt voor dit hele concept.”
> naar het recept: krokante venkel met zure room & zoete chilisaus
Sherry-sjalotjes
Serveer deze sherry-sjalotjes bijvoorbeeld als bijgerecht bij een groot braadstuk. De sherry uit de pan is lekker voor over het vlees, eet smakelijk!
> naar het recept: sherry-sjalotjes
Italiaanse spruitjessalade
Heb je een heerlijke pasta gemaakt en ben je op zoek naar heerlijke bijgerechten? Wat dacht je van deze gezonde Italiaanse spruitjessalade? Ook heerlijk als hoofdgerecht overigens, maak dan een beetje extra en serveer bijvoorbeeld met brood.
> naar het recept: Italiaanse spruitjessalade
Gemarineerde champignons met knolselderijpuree en gebakken feta
Champignons met azijn en verse rozemarijn zijn een geweldige match, probeer maar eens uit. Zit er niet al teveel knoflook in het hoofdgerecht? Voeg een teentje toe als je de champignons gaar bakt voor wat extra smaak.
> naar het recept: gemarineerde champignons met knolselderijpuree en gebakken feta
Koreaanse bosuipannenkoek
Dit is ons favoriete recept van Emma de Thouars en komt uit haar boek ‘Emma’s Amazing Asia Vega‘. Een must have voor in je boekenkast! Mede door Emma zijn we niet alleen fan van bosuien, maar ook van tofu.
> naar het recept: Koreaanse bosuipannenkoek
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Mist je etentje wat groenten? Met dit recept van Jigal Krant uit het boek ‘TLV Vegan‘ komt dat helemaal goed. Spitskool is misschien wel onze favoriete groente, zeker als je het bereidt op de manier zoals Jigal doet!
> naar het recept: gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Gegrilde aubergine met venkelsalade en mosterddressing
Ideaal als bijgerecht bij de barbecue, al zijn deze gegrilde aubergines ook erg lekker uit de pan. Zo maak je ze ook gemakkelijk in de winter, want laten we eerlijk zijn; dit bijgerecht is het hele jaar door smaakvol!
> naar het recept: gegrilde aubergine met venkelsalade en mosterddressing
Bijgerechten met rijst
Soms zit het hoofdgerecht al boordevol groenten, en wil je juist een bijgerecht met wat meer koolhydraten. In dat geval is rijst een goede uitkomst. Geen zin in een standaard kommetje witte rijst? Gelukkig zijn er genoeg smaakvolle recepten te vinden.
Rijst met een gouden korstje
Dit recept komt uit het boek ‘Pardiz‘ en is wat ons betreft een perfect bijgerecht. Perzische rijst met een krokant korstje, hier blijf je van opscheppen.
> naar het recept: rijst met een gouden korstje
Rijstsalade met biet, pompoen en feta
Heb je al weleens een rijstsalade geserveerd als bijgerecht? Zo heb je niet alleen koolhydraten op tafel staan, maar ook nog wat extra groenten.
> naar het recept: rijstsalade met biet, pompoen en feta
Gebakken rijst met kelp, kimchi en edamame
Deze gebakken rijst is een heerlijk bijgerecht bij bijvoorbeeld een hoofdgerecht met vis. Door de kelp (gedroogd zeewier) krijgt de gebakken rijst een iets ziltige smaak. Voeg daar kimchi, appel en edamame aan toe en je hebt je nieuwe favoriete bijgerecht!
> naar het recept: gebakken rijst met kelp, kimchi en edamame