Bij Scandinavisch design denk je aan eenvoud en functionaliteit. Daarmee is de Scandinavische keuken wel een beetje te vergelijken. Gerechten waarbij je de hoofdingrediënten proeft zonder al te veel poespas eromheen. Met de lange winters zijn veel gerechten verwarmend en stevig. Gehaktballetjes met aardappelpuree en vossenbessensaus (foodies januari 2019 p. 37) zijn erg populair.
Zweedse gehaktballetjes

Ingrediënten

Voor de Noormannen was geconserveerd voedsel zoals haring en gedroogd vlees een bron van eiwitten. Haring is nog steeds kenmerkend voor de Scandinavische keuken. Daarnaast bieden de lange kusten verse garnalen, makreel, zalm en kreeft. Ook zuivel is sterk aanwezig met kaas, zure room en melk. Verder houden de Scandinaviërs erg van brood en gebak. Bij het Zweedse koffiemomentje fika hoor je zeven verschillende soorten koekjes, taart of gebakjes bij de koffie te geven.
Gravad lax met mierikswortelroom

New Nordic cuisine

In de moderne keuken van Scandinavië gebruiken ze dezelfde lokale producten als in de klassieke keuken. Ze presenteren ze alleen op een lichtere, gezondere manier of met invloeden uit de wereldkeuken. De nieuwe Nordic cuisine slaat ook in de rest van de wereld erg aan. Een goed kookboek over deze keuken is De nieuwe Nordic Cuisine van Simon Bajada.
Foto’s: Olive Magazine / Immediate Media

Meer lekkere recepten uit Scandinavië vind je infoodies januari 2019!