Wat zijn je favoriete recepten uit Week Light? Welke maak je zelf het liefst thuis?

“De choc-chunkcookies met tahin maak ik heel vaak en de groentebeignets met edamame-avopuree op de cover vinden mijn kinderen heel lekker. Ze zijn ook gek op de kom met pittige bloemkoolrijst en pinda’s. Daar zit chilipeper bij voor wat pit en een hele lekkere pindadressing. De broccolipizza margherita is ook een favoriet van ons en ‘s zomers eten we vaak de knapperige rauwe pad thai. Dat is een pad thai met julienne gesneden reepjes wortel, courgette, lente-ui en rode peper in plaats van noedels. Het is lekker knapperig en zit vol pittige smaken.”

Er staan enkele recepten met tofu in het boek, zoals de Thaise tofuburgers. Gebruik je graag tofu?

“Ik vind tofu een fijn ingrediënt. Vaak schrikt het mensen wat af of hebben ze er weinig ervaring mee. Het duurt ook vaak even voordat je de tofu hebt gevonden die je lekker vindt, met de structuur die je fijn vindt.”

Is er veel verschil in kwaliteit wanneer je tofu in de winkel koopt?

“Ik denk dat het niet de kwaliteit is, maar de structuur waardoor mensen moeite hebben met tofu. Je moet eerst uitzoeken welke structuur je lekker vindt. Tofu is zo’n geweldige bron van eiwitten en het neemt zo goed smaak op. Als je het combineert met chilipeper en uitgesproken smaken werkt het perfect. Ik weet dat tofu naturel niet zo verleidelijk is, maar het is superhandig om in de koelkast te hebben, om een last-minute gerecht mee te maken. Je kunt er heel veel mee, maar het is belangrijk dat je eerst de tofu vindt die je fijn vindt. Stevige tofu kan een korrelige structuur hebben of juist een vaste, fijnere structuur.”

Kun je in een recept met tofu elke tofu gebruiken?

“In mijn recepten geef ik het meestal aan wanneer het stevige tofu moet zijn. Zachte silken tofu valt uit elkaar en verdwijnt in het gerecht. Je kunt het pureren en er allerlei dingen mee maken, zoals chocolademousse, mayonaise en dressings. Stevige tofu is er van heel compact tot heel korrelig. Er is veel keuze in soorten, maar al doende vind je de jouwe.”

cover Week Light

Titel: Week Light – snelle recepten voor een goed gevoel
Auteur: Donna Hay
Prijs: 32,50 euro
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
Aantal pagina’s: 256

 

Foto’s: Con Poulos