Yvonne: “Wakker maken zou ik niet doen, maar als ik dan tóch wakker ben, dan maak je me heel erg blij met zeevruchten. Ik probeer zoveel mogelijk vegetarisch te eten, maar als het mooi weer is dan wil ik nog weleens uitzondering maken voor gegrilde garnalen op een spies of een pan vol mosselen. De lekkerste tijgergarnalen at ik ooit in Porto. Er kwam een grote schaal op tafel en een bakje aioli en samen met twee vriendinnen heb ik een uur lang zitten smullen. Kop en staart eraf en oppeuzelen maar. Bij garnalen denk ik aan zon, lekker op m’n balkon. Is het al bijna zover?”

Sanne: “Ik ben een lichte slaper, dus ‘s nachts word ik regelmatig wakker. Echt zo’n moment waarop je kunt dromen over wat je altijd nog een keer zou willen bakken, wilt koken of gaat eten. Voor ik daarvoor onder de dekens vandaan kom, ben je overigens nog wel een stap verder. Maar iets wat ik echt op elk moment en altijd kan eten is iets eenvoudigs als appelcrumble. Warm, friszuur, met een knapperige bovenkant en appel met nog wat bite binnenin. Mjam. En om dan snel weer in slaap te kunnen vallen, mag er best een scheutje rum doorheen ;)”

Roxanne: “Vroeg in de ochtend komt zelfs de wekker er niet heelhuids vanaf, dus maak mij liever om 01:00 wakker dan om 07:00. Dat gezegd hebbende: net als Yvonne ben ik gék op garnalen, dus als je de gewokte pittige garnalen voor mijn neus zet ben je vergeven. Maar ook een lekkere pizza margherita levert je bonuspunten op. Ooit belande ik zonder het te weten bij de pizzeria die te zien was in Eat, Pray, Love, om vervolgens voor maar €5 de beste magherita allertijden te eten. Dat gerecht neemt me weer even mee terug naar een van de leukste reizen die ik ooit maakt. Doe mij nog maar een slice!”

Martina: “Ik zou best vegetarisch willen gaan eten, maar zolang ik geconfronteerd blijf worden met spek, lijkt het mij een praktisch onhaalbaar doel. Flinterdunne plakjes pancetta op pizza, flammkuchen met spekreepjes, romige carbonara met krokante spekjes… Ik kan het allemaal niet weerstaan. Het zoutige, rokerige, de knallende umami en de structuur – het is dé perfectie die ik in het vega-schap nog niet heb kunnen vinden. Waar je mij voor kunt wakker maken is dan ook werkelijk alles waar spek in zit, zoals deze bibimbap met spek en eieren. Dat wakker maken hoeft trouwens niet, want de geur van gebakken spek an sich haalt me al onder de dekens vandaan.”

Valerie: “Ik ben echt gek op de Italiaanse keuken en dan met name op de pasta’s. In mijn weekmenu komt altijd wel één of twee keer een pasta voor. Waar je mij echt voor wakker kunt maken is een pappardelle ragú van salsicce. Die smaken van de verse pasta in combinatie met klassieke pastasaus en die lekkere salsicce saucijsjes zijn mijn favoriet. Verse pasta is eigenlijk heel gemakkelijk om te maken, je kneedt het deeg ongeveer 10 minuten en legt het daarna in de koelkast zodat het een half uurtje kan rusten. Wist je dat het in Italië een traditie is om een ragú altijd met pappardelle te eten? Hoe vaak ik deze pasta heb gemaakt is al niet meer op twee handen te tellen, zo lekker is het.”