Wat is een traybake?

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. Ze bestaan bijvoorbeeld uit geroosterde groenten en vlees, vis, kaas of peulvruchten. Je husselt de ingrediënten door elkaar op een bakplaat of in bijvoorbeeld een ruime ovenschaal. Vervolgens rooster je het geheel in de oven. Traybakes zijn razend populair omdat ze lekker en heel makkelijk om te maken zijn. Meestal heb je maar weinig voorbereidingstijd nodig. Daarnaast doet je oven ook nog eens de rest van het werk! Omdat alles uit één bakplaat komt, heb je bovendien weinig afwas. Door alle ingrediënten te mengen kunnen alle smaken in elkaar trekken, met een heerlijk resultaat. Met traybakes kun je dus eindeloos variëren met verschillende ingrediënten en gebruiken wat je in huis hebt. Wel moet je je aan een aantal algemene regels houden. Hoe stel je een traybake samen en hoe maak je hem extra lekker? Wij geven je de beste tips & tricks!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Een traybake samenstellen

Een traybake is een volledige maaltijd, je eet het bijvoorbeeld als avondeten. Daarom moet hij in ieder geval groenten en een eiwitbron bevatten zoals vlees, vis of een vleesvervanger. Koolhydraatbron is een optie – zo kun je bijvoorbeeld aardappels toevoegen. Maar je kunt ook een lichte versie met weinig koolhydraten maken, of wat (plat)brood bij je traybake serveren. We nemen alle onderdelen van een lekkere traybake een voor een met je door.

Groenten op je traybake

Gebruik het liefst verschillende soorten groenten. Verschillende kleuren, smaken en structuren zorgen voor een leuk geheel en ook nog eens variatie in voedingsstoffen. Wel is het belangrijk om groenten te combineren die op elkaar lijken en dus ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Harde, zetmeelrijke knollen en wortelgroenten kun je bijvoorbeeld prima samen in de oven doen. Wortel met cherrytomaat is daarentegen niet zo’n geslaagde combinatie. Combineer dus harde groenten liever niet met sappige groenten. Overige groenten kun je eigenlijk overal mee combineren. Hierbij een handig overzicht:

Harde knol- en wortelgroenten:

Sappige vruchtgroenten:

  • paprika
  • (cherry)tomaat
  • aubergine
  • courgette

Overige groenten:

  • (rode) ui
  • sjalot
  • knoflook
  • lente-ui
  • prei
  • broccoli
  • bloemkool
  • spruitjes
  • asperges
  • artisjok
  • venkel

Niet geschikt:

  • fijne sla (rucola, veldsla, postelein, jonge bladsla)
  • komkommer
  • kiemgroenten

Traybakes: groenten

Groenten voorbereiden voor je traybake

De meeste groenten hebben wat voorbereiding nodig. Maak de groenten schoon en schil ze eventueel. Snijd de groenten in gelijke stukken zodat ze even snel gaar zijn. Groenten met een lange bereidingstijd kun je ook voorkoken, zodat ze sneller klaar zijn. Zorg dat de groenten rondom bedekt zijn met een dun laagje olie. Hussel ze met olie door elkaar met je handen – dat werkt het beste. Verdeel de stukken groenten in een enkele laag over de bakplaat. Zorg dat er wat ruimte tussen de groenten zit, dus maak de bakplaat niet te vol. Nog een extra tip: voeg aan iedere traybake een paar ongepelde teentjes knoflook. Na het roosteren druk je de zachte knoflook zo uit de schil: een fantastisch smaakbommetje!

Eiwitbron

Je kunt verschillende eiwitbronnen aan je traybake toevoegen – dierlijk of plantaardig:

  • verse worst (bijv. braadworstjes of salsicce)
  • droge worst (bijv. chorizo)
  • vlees
  • vis
  • garnalen
  • kaas (halloumi, paneer of feta)
  • peulvruchten (linzen, bonen of kikkererwten)
  • plantaardige eiwitbron (bijv. tofu of tempeh)

Houd bij eiwitbronnen rekening met hun bereidingstijd, deze vind je op de verpakking. Hele kippendijen moeten bijvoorbeeld wel 45 minuten in de oven, maar een stukje vis heeft aan 10 minuten meer dan genoeg. Sommige ingrediënten moet je dus samen met de groenten in de oven doen, andere zal je pas later moeten toevoegen, wanneer de groenten bijna gaar zijn. Zorg dat ook je vlees, vis of andere eiwitbron bedekt zijn met een dun laagje olie of marinade zodat ze in de oven mooi karamelliseren.

Olie

Het is belangrijk om alle ingrediënten te husselen met wat olie zodat ze rondom bedekt zijn met een dun laagje olie. Hierdoor kan het oppervlak in de oven mooi karamelliseren. Dat is belangrijk voor de smaakontwikkeling maar zorgt ook voor een mooie geroosterde textuur. Gebruik geen koudgeperste, ongeraffineerde olie zoals lijnzaadolie of extra vierge olijfolie. Deze zijn namelijk niet bestand tegen hoge temperaturen. Vetten die geschikt zijn:

  • milde olijfolie (om mee te bakken)
  • zonnebloemolie
  • ghee (geklaarde boter)
  • rijstolie
  • sojaolie
  • arachideolie
  • koolzaadolie (geraffineerd)

Kruiden en specerijen

Meng de ingrediënten met kruiden en specerijen naar smaak. Leg hele takjes stevige kruiden zoals tijm, laurier, salie of rozemarijn op de bakplaat. Of gebruik gedroogde kruiden- en specerijen(mixen). Het hangt van je smaak en de gebruikte ingrediënten af wat je het beste kunt toevoegen. Wees vooral niet bang om te experimenteren en gebruik wat je lekker vindt. Hieronder wat inspiratie:

  • garam masala (lekker met bloemkool en paneer)
  • ras el hanout (lekker met aubergine en kikkererwten)
  • gerookte-paprikapoeder
  • cayennepper
  • cajunkruiden
  • oregano
  • tijm
  • Italiaanse kruiden
  • Provençaalse kruiden
  • vadouvan
  • za’atar
  • curry madras
  • venkelzaad
  • mosterdzaad

Traybake glaceren

Wil je je traybake lekker sticky maken, dus van zo’n heerlijk kleverig laagje voorzien? Deze techniek heet ook wel ‘glaceren’ en is heel simpel. Bedruip het geheel 10 minuten voor het einde met honing en schuif de bakplaat weer in de oven. Voor een Aziatisch tintje kun je de honing met een scheutje sojasaus, geraspte gember en wat sambal mengen. Voor een heerlijk zoetzuur resultaat kun je de honing met bijvoorbeeld wat balsamico mengen.

Garnering en toppings

Is je traybake klaar? Maak het resultaat af met lekkere toppings. Zo maak je je traybake nog mooier en lekkerder! Maak je traybake bijvoorbeeld af met:

  • verse kruiden (basilicum, oregano, munt, peterselie, koriander)
  • geroosterde noten (amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten)
  • zaadjes (sesamzaad, nigellazaad)
  • pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten)
  • salsa (bijv. gegrilde-chilisalsa)
  • granaatappelpitjes
  • verkruimelde verse geitenkaas of feta

Roosteren

Zorg dat de oven goed voorverwarmd is voor je de traybake erin schuift. 180 graden is de ideale temperatuur om te roosteren. De groenten zijn klaar wanneer ze licht geblakerd zijn en je makkelijk met een vork of een mesje erin kunt prikken. Voor vlees en vis kun je het beste de bereidingstijd op de verpakking aanhouden en even controleren of ze vanbinnen gaar zijn. Controleer het geheel af en toe en schep alles tussentijds één of twee keer om zodat alles gelijkmatig gaart en niet te donker kleurt.

Sausjes

Je maakt je traybake nóg lekkerder als je er een sausje bij serveert. Dat kan een kant-en-klare saus zijn zoals mayonaise of – voor een lichtere versie – crème fraîche, zure room of Griekse yoghurt. Maar je kunt natuurlijk verschillende sausjes maken. Mijn favoriet die bijna overal bij past is zelfgemaakte knoflooksaus. Meng hiervoor 2 el mayonaise met 3 el Griekse yoghurt, 1 geperst teentje knoflook en zout en peper naar smaak.

De lekkerste traybakes recepten

Nog even oefenen aan de hand van lekkere recepten? Hier zijn onze lekkerste traybakes op een rij:

Traybake met kip, paprika en chorizo

Wat ons betreft een heerlijke combinatie en daarmee één van onze favoriete traybakes.

Traybake met kip, paprika en chorizo

Gevulde prei met champignons en blauwe kaas

Wist je dat prei ontzettend goed combineert met blauwe kaas? Probeer maar eens met dit fijne recept.

Smaakvol: gevulde prei met champignons en blauwe kaas

Spruitjes met prei, feta en tijm

Nog zo’n heerlijke traybake met prei. Ditmaal combineren we deze groente met feta en verse tijm.

Traybake met zalm en dille-mosterdsaus

Wil je liever wat vaker vis eten? We maken het je gemakkelijk met dit heerlijke recept!

Traybake met zalm en mosterd-dillesaus

Meer lekkere recepten voor traybakes

Ben je niet zo van het experimenten of zoek je nog meer inspiratie? De Brits-Indiase kookboekenschrijfster Rukmini Iyer is dé expert op het gebied van traybakes. Sterker nog, ze heeft al meerdere kookboeken geschreven met complete gerechten uit één bakplaat. Bekijk in onze boekenshop haar bestsellers De wereldse bakplaat, De groene bakplaat en De snelle bakplaat.

Rukmini Live event ticket