1. Miso

Miso geeft de vijfde smaak umami (hartigheid) aan je gerecht. Deze pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji, is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak.

Wat is miso?

2. Gomasio

Goma betekent in het Japans ‘sesamzaad’ en shio ‘keukenzout’. Deze smaakmaker is dan ook een combinatie van licht geroosterd en fijngemalen sesamzaad en zout. Het geeft een lekkere smaak en bite aan onder meer soepen en salades, maar strooi ook eens een beetje over je graangerecht en laat je verrassen.

3. Panko

Als er iets onweerstaanbaar is, is het panko wel. Met het Japanse broodkruim kan je alles wat je ook met paneermeel kan, maar dan met de garantie dat het resultaat altijd beter is. Panko geeft kip, vis en groenten na het frituren een luchtig en crunchy jasje waar niemand nee tegen kan zeggen.

Gefrituurde garnalen met limoen­currymayonaise

4. Mirin

De zoete rijstwijn mirin bestel je niet om mee te proosten bij een avondje sushi, maar is wel een heerlijke smaakmaker om je gerechten net dat beetje extra te geven. Lekker als toevoeging aan je sushirijst of maak er een Japanse omelet mee.

5. Nori

Dit gedroogde zeewier is perfect om een ziltige, visachtige smaak aan je gerecht te geven. De meeste mensen kennen nori als het jasje van sushi, maar je kan er veel meer kanten mee op. Leg eens een velletje nori op je plak tofu. Paneer en bak het in z’n geheel en je hebt je eigen vegan visstick!

Wat is nori

Krijg je al zin om Japans te koken? Dan hebben we goed nieuws! Vanaf dinsdag ligt Foodies grote Japan-nummer in de winkel. Zet het alvast in je agenda en grijp hem de volgende keer mee tijdens het boodschappen doen, want dit wil je niet missen…