Gebakken aardappels

Misschien wel het makkelijkste wat je kunt doen met overgebleven aardappels is de aardappels opbakken in de pan. Zorg er wel voor dat de aardappels eerst goed afgekoeld zijn, schil ze en snijd ze eventueel in kleinere stukken. Verhit een scheutje olie of een klontje boter in een ruime koekenpan en bak er de aardappels rondom knapperig in. Ook lekker: bak de aardappels samen met uienringen en kleine blokjes spek. Lekker met een frisse dip van zure room of crème fraîche en verse kruiden! Wil je je gebakken aardappels tot een compleet gerecht omtoveren? Probeer dan deze knapperige aardappels met groene harissa en yoghurt.

Frittata

Frittata betekent ‘gebakken’ en het is een gerecht dat uit armoede is ontstaan, omdat je hierin alle kleine restjes kunt verwerken en tot een totaal nieuw gerecht kunt omtoveren. Je kunt een basisfrittata maken van overgebleven aardappels en eieren, maar je kunt hier ook restjes groente, vlees of kaas in verwerken. Een ideaal opmaakrecept dus! Verwarm hiervoor de oven voor tot 180°C. Bak ca. 300 g overgebleven gekookte aardappels en evt. groente of vlees in een scheutje olie in de koekenpan. Klop in een kom 6 eieren met zout, peper en eventueel ca. 50 g kaas zoals ricotta, feta of geraspte kaas. Vet een ovenschaal in met boter en schep er het aardappelmengsel in. Schenk het eiermengsel eroverheen. Bestrooi evt. met extra kaas. Bak ca. 20 minuten in de oven tot het eiermengsel gestold is. Laat de frittata even afkoelen voor je hem in stukken snijdt, dan wordt-ie steviger. Lekker met een frisse salade!

frittata met tijm en citroen

Gnocchi

Wist je dat gekookte aardappels de basis vormen van gnocchi?  Met wat overgebleven aardappels en ons basisrecept voor gnocchi kun je gelijk aan de slag! Roerbak wat fijngehakte knoflook met restjes groente zoals spinazie, prei of champignons en evt. kip of spekjes in een scheutje olie in een hapjespan, voeg een flinke scheut room toe en tot slot de gekookte gnocchi. Serveer met fijngeraspte parmezaan. Of probeer bijvoorbeeld deze gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes.

Gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes

Soep

We blijven nog even in Italië, want daar zijn ze heel goed in restjes opmaken. Neem minestrone bijvoorbeeld, dat is een goedgevulde soep waarin je elk restje kunt verwerken, van groenten en aardappels tot bonen en pasta. Laat je inspireren door ons recept voor Italiaanse minestrone, maar voel je vrij om alle restjes erin te verwerken die je in huis hebt.

Italiaanse minestrone

Ovenschotel

Restjes gekookte aardappels laten zich prima in een ovenschotel verwerken. Combineer ze met groenten en serveer de ovenschotel de volgende dag als een feestelijk bijgerecht. Wat denk je bijvoorbeeld van deze witlofschotel met room, mosterd, kaas en walnoten?

WITLOFSCHOTEL

Salade

Gekookte aardappels van de dag ervoor kun je in een kwartiertje omtoveren tot een lekkere salade. Breng de aardappels op smaak met een sausje van mayonaise en yoghurt en voeg andere ingrediënten naar smaak toe, zoals wat verse kruiden, augurkblokjes, lente-ui en/of gerookte vis. Lekker bij de brunch, als voor- of bijgerecht! Laat je inspireren door onze aardappelsalade met gerookte zalm.

aardappelsalade met gerookte zalm

Lees ook: Zo geniet je langer van jouw kerstdiner