Struinen en plukken rechtstreeks uit de natuur is leuker dan ooit met al die duurzame initiatieven in Nederland. Koken met je eigen oogst maakt elk gerecht een stuk romantischer en vooral meer betekenisvol. Maar wat kun je eten, en in welk voedselbos mag je plukken? Plus de hamvraag: waar ga je al die paddenstoelen, aalbessen of daslook vinden? Dit zijn de 10 leukste plekken om te gaan plukken met experts!

1. Ketelbroek Groesbeek van Wouter van Eck

Niet toegankelijk voor het grote publiek, maar een pioneer op het gebied van voedselbossen is Wouter van Eck die in 2010 het eerste voedselbos van Nederland ‘Ketelbroek’ ontwikkelde in Groesbeek. Een bijzondere biotoop met jaarlijks rijkere oogsten en meer soorten dieren en insecten die er een ideale leefomgeving vinden. Inmiddels is er een prachtige permacultuur ontstaan (permanente agricultuur) en levert Ketelbroek elke week verse producten aan De Nieuwe Winkel in Nijmegen, zoals daslook of pittige bloemen van Japanse gember.
In het voorjaar geeft Wouter rondleidingen door zijn voedselbos, een bezoekje waard om meest ervaren voedselbos van Nederland te bezoeken!
https://www.instagram.com/p/BSqQTXmlOOb/?taken-at=421296835

2. Plukn in Groningen

Een natuur-inclusief en duurzaam voedsellandschap creëren, dat is de missie van Plukn. Met 4 knappe koppen gingen de jonge Groningers de uitdaging aan om een permacultuur neer te zetten waar je eet bij een farm-to-table stijl restaurant en educatieve workshops kunt volgen. Leuk is ook dat ze erg actief zijn op social en je dus ook daar van alles blijft leren. Toch liever in het midden van de natuur zijn? Plukn heeft een ecolodge waar je een nachtje kunt slapen: a room for two please! Bovendien vind je in de webshop vaak producten gemaakt van Plukn’s oogst. Nu in de shop: Plukn’ aardbeienjam.

3. Op pad met Food Walks

Zelf op pad met een uitgestippelde route? Met Foodwalks wandel of fiets je een hele maaltijd bij elkaar met bijpassende receptuur. Zo wordt de aloude traditie van zelfgemaakte bramenjam, zomersalades en kastanjetaart weer nieuw leven ingeblazen. Benader één van de gidsen die je meenemen op Foodwalk door heel Nederland.

4. PermacultuurCentrum in Haarlem

De handen uit de mouwen steken en er iets bij leren? Daarvoor ga je naar PermacultuurCentrum in Haarlem waar je voor een ontspannend dagje tuinieren terecht kunt. Met een mandje oogst en heel veel kennis ga je weer naar huis, om voortaan elke week terug te keren.. Op werkdagen zijn er mensen die je graag meenemen in deze permanente agricultuur waar allerlei eetbare planten, gewassen en bloemen te vinden zijn. Meer weten? Neem even een kijkje op de website van PermacultuurCentrum. 

5. Tuin Smakelijk van Vera en Remco Greutink in Twente

Een stel dat samen een voedselbos heeft in hun achtertuin en je kunt er elke dag een kijkje nemen door hun prachtige Instagram? Stop maar met zoeken, want Vera en Remco zijn de permacultuur droom.
Te midden in Twente passen ze al 17 jaar (!) lang permacultuur principes toe. Met een eetbare bostuin telen ze fruitbomen, klein fruit, groentes, kruiden en eetbare bloemen in hun achtertuin. We zijn nu al fan van Vera en Remco, maar wacht maar tot je de rest van de tuin ziet. Samen schreven ze een boek Tuin Smakelijk en Vera ontwerpt concepten voor jouw op maat gemaakte eetbare voedselbos. Meer weten? Kijk even op de website van Tuin Smakelijk


Psst.. 13 oktober geeft Vera weer een cursus over het aanleggen van een permacultuur moestuin, meedoen!

6. Fruitproeverij Zandberg in Rijswijk, de Betuwe

Een fijne plek om tot rust te komen is de fruitproeverij van Laurens, Pauline en Christiaan in Rijswijk. Sinds 2013 is de Fruitproeverij bezig om zoveel mogelijk soorten vruchten te laten groeien in hun prachtige plukbos op basis van de permacultuur principes. Er groeien bramen, pruimen, hazelnoten, kiwibessen, frambozen maar ook kriek en kersen! Er loopt een slingerpad tussen het wilgenpad waar ze hun voedselbos aanlegden en dat maakt deze omgeving meer dan idyllisch.
Elk weekend kun je hier een tussenstop maken om een verfrissend drankje te drinken op het terras van de Fruitproeverij en mag je zelf gaan plukken. Heerlijk! Liever het hele weekend blijven? De B&B Fruitproeverij is dan echt iets voor jou.

View this post on Instagram

Open tuindagen VELT 2018 Fruitproeverij Zandberg De hele tuin van de Fruitproeverij wordt beheerd volgens de permacultuurprincipes. Er zijn diverse moes- en fruittuinen. In de winter van 2016 is een voedselbos aangeplant van 1 ha waar een slingerpad doorheen loopt. Overal staan bloemen en er is een bijenstal. Programma: Rondleiding over het terrein start ieder heel uur. Ecosmos leren maken om 12.00 uur en 14.00 uur. Verven met planten 13.00 uur en 15.00 uur. Bijen, daar vertelt om 14.00 uur Florence de Ru over. Op zondag kun je tegen een geringe vergoeding genieten van een handmassage. Er is een terras met bijzonder lekker zelfgemaakt gebak en een houtgestookte broodoven waar we dit weekend pizza’s bakken. Kinderen mogen zelf hun pizza beleggen. Op het terrein zijn her en der leuke speelmogelijkheden voor kinderen. In de tuin kom je beeldhouwwerken van Eliane Hulsink tegen. Natuurlijk kun je ook zelf het terrein verkennen en vragen stellen over milieuvriendelijk (moes)tuinieren. Er is een VELT INFORMATIE STAND met informatie en verkoop van interessante boeken. Beide dagen zijn we geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

A post shared by Fruitproeverij (@fruitproeverij_zandberg) on

7. Casa Foresta van Edwin Flores

Op pad met kenner en wildplukker Edwin Flores is niet alleen leerzaam, ook nog eens heel erg leuk. Op Manana Manana festival organiseerde hij al wildpluk workshops en die kun jij nu nog volgen. In 4 uur ga je samen op pad op zoek naar daslook, eetbare bloemen en plantjes die naar Granny Smith en wasabi smaken. Niets leuker dan met een kenner te zijn in een omgeving waar nog veel te ontdekken valt.

8. Mijn Stadstuin in Amsterdam

Wil jij wel je eigen pluktuin gaan verbouwen met andere groene vingers om je heen? Bij mijn stadstuin in Amsterdam verbouw je je eigen groenten, fruit, bloemen en planten in een stadstuin. Op fietsafstand van Amsterdam vind je een oase aan kennis en groene vingers. De tuinbutlers helpen je met het verzorgen van de flora waar nodig. Er is genoeg materiaal om te beginnen, dus wees er snel bij want de tuintjes raken langzamerhand allemaal bezet..


Zelfstandig op pad? Kijk eens op deze Wildplukwijzer naar alle plekken waar je aalbessen, walnoten, bramen of tamme kastanjes kunt vinden. Vind alles wat je moet weten over eetbare wilde planten en paddenstoelen in het boek “De wandelende fijnproever van Ria Loohuizen”.

“Onze omgeving staat vol eetbare planten, maar veel mensen zijn zich daar niet van bewust. In dit handboek wordt “wildplukkers” geleerd welke bloemen, noten, vruchten, paddenstoelen en wieren een aanvulling op de maaltijd kunnen zijn, wat je er mee kan, waar je op moet letten bij het verzamelen, er wordt gewaarschuwd voor giftige soorten en bovendien bevat het 150 duidelijke beschreven recepten voor, vaak verfijnde, gerechten. Voor wildplukkers én wildplukkers in spé een inspirerend handboek.” – Ing. A. de Vries-Boekestein