Interessante maïsweetjes

maïsweetjes

  • De top van de oogst van maïs ligt aan het einde van de zomer. Je plukt de kolven vlak voordat ze helemaal rijp zijn, melkrijp heet dit, als de draden die bovenaan de kolf zitten verdroogd en donkerbruin zijn.
  • Een verse maïskolf herken je aan de gele volle korrels. Koop ze het liefst met de bladeren er nog om, dit beschermt ze tegen uitdroging. Maïskorrels van wat oudere kolven zijn zichtbaar ingedeukt en uitgedroogd.
  • Het verschil tussen suikermaïs en de snijmaïs die voor vee wordt gebruikt, zit hem in de hoeveelheid suiker in de korrels. Suikermaïs bevat veel suiker en snijmaïs bevat veel zetmeel. Je kunt de laatste maïssoort wel eten, maar hij smaakt niet zo lekker.
  • Sinds 1897 zijn er hele Amerikaanse generaties opgegroeid met cornflakes. Het eigenlijke doel van de zevendedagsadventist John Harvey Kellogg was om een lustremmend ontbijtproduct te maken.
  • Van maïs kun je net als van andere granen bier maken. In Zuid-Amerika en Afrika maken ze bier van gefermenteerde maïspap

De wereld rond met maïs: dit koken ze over de grens

Polenta
Van oorsprong een echt boerengerecht uit Noord-Italië gemaakt van maïsgriesmeel, dat wordt gegeten met boter en parmezaan. Het is wel roeren geblazen, want de dikke romige pap van maïsgriesmeel en water kook je in 40 minuten gaar en je wil natuurlijk niet dat hij aanbrandt.
Geroosterde maïskolf
Go the American way! Een hele geroosterde maïskolf uit de oven of van de barbecue met boter en zout is het Amerikaanse antwoord op de vraag: wat te doen met verse maïskolf.
Maïs-kakiage
In Japan maken ze van jonge maïskorrels en bloem pannenkoekjes, tomorokoshi no kakiage. Je doopt ze tijdens het eten in een beetje sojasaus.
Maïstortilla’s
De echte tortilla’s, zoals ze in Mexico gemaakt worden, zijn van maïsmeel ofwel masa harina gemaakt. De tortilla’s van het kleverige natte maïsdeeg worden gestoomd en gebakken in een droge koekenpan.
maïsweetjes
Chicha morada
Deze dieprode drank zou je misschien niet associëren met maïs, maar in Peru maken ze chicha morada door gedroogde paarse maïs, ananas, appel, kaneel, limoen- en citroensap een tijd lang te koken in water. Na het zeven en koelen ontstaat een heerlijk verfrissend drankje.
Suam na maïs
Op de Filipijnen maken ze een heel bijzondere soep van de delicate witte maïssoort, varkensvlees en garnalen. Je eet suam na maïs als voorgerecht of als goedgevulde maaltijdsoep.
Popcorn
Popcorn mag je gerust een van de oudste snacks ter wereld noemen. Al duizenden jaren voor het begin van de jaartelling aten mensen in Mexico popcorn. In Amerika werd de snack echt populair eind negentiende eeuw, toen hij verkocht werd in stalletjes op straat. Door verhitting van de kern van de maïskorrel barst de schil terwijl het zetmeel de bekende luchtige structuur aanneemt.
maïsweetjes
Benieuwd geworden naar meer recepten met maïs? Kijk hier in onze receptenindex.

Foto’s: Pixabay