Yvonne: “Ik vond aubergine altijd maar saai en zompig, tot ik van Emma de Thouars leerde hoe je aubergines nou eigenlijk goed klaarmaakt. Haar tip? Veel hitte en veel vet. Dan worden ze dus helemaal niet zompig, maar juist heerlijk zacht en valt het vruchtvlees uiteen in je mond. Ik maak tegenwoordig m’n aubergines op 3 manieren klaar: in de pan met lekker veel olie, in een stoommandje (zonder olie, dus lekker gezond) en in de oven. Dit recept met linzencurry is een favorietje omdat het meteen een hele maaltijd is. De linzen geven je bite én eiwitten dus je mist het vlees echt niet.”

gepofte aubergine

Roxanne: “De afgelopen jaren ben ik steeds meer vegetarisch gaan eten. Niet alleen vanwege obvious reasons, maar ook omdat het gewoon ontzettend lekker is. Sinds Willem me kennis liet maken met deze portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto, heb ik geen ‘normale’ burger meer aangeraakt. Soms ga ik all out met de krokante halloumi en maak ik mijn eigen rucolapesto, maar na een lange dag vind ik een vereenvoudigde versie met ook heerlijk. Uiteraard eet ik ze met zoete aardappelfrietjes on the side!”

Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Martina: “Mijn favoriete vleesvervangers zijn linzen. Ik realiseer me nu dat we vroeger al op dagen zonder vlees vaak linzen op tafel hadden staan, in de tijd waarin het woord ‘vegetarisch’ nog zelden gebruikt werd. Ze zijn namelijk hartstikke vullend, voedzaam, veelzijdig te gebruiken en natuurlijk vooral heel erg lekker, met hun zachte aardse smaak en fijne bite. Ik gebruik ze nog steeds vaak in de soep, in curry’s, stoofschotels, salades, noem maar op! Een van mijn favorieten is moussaka waarin ik bruine linzen gebruik in plaats van gehakt, echt minstens zo lekker als het origineel. Mijn laatste ontdekking zijn deze quesadilla’s met linzen en kaas. Dat ik daar niet eerder op was gekomen! Alle ingrediënten heb ik standaard in huis, zodat ik altijd een lekkere, voedzame lunch kan maken. Pro tip: Maak deze quesadilla’s voor de meest fervente carnivoor in je omgeving. Wedden dat ze zonder enige op- of aanmerking binnen no time op zijn?”

Quesadilla’s met linzen en kaas

Willem: “Of ik even één favoriet vegetarisch gerecht wil kiezen? Haha, dat kan toch niet? Over 5 minuten kan het immers weer anders zijn. Aangezien ik op het moment enorme Italiaanse tunnelvisie heb, zocht ik deze traditionele ‘herderspasta’ uit. Pasta alla pecorara blinkt zoals vaak met Italiaanse gerechten uit door eenvoud en wordt helemaal af door de ricotta salata. Deze harde, gezouten uitvoering van ricotta at ik voor het eerst toen ik een aantal jaren geleden deze pasta maakte voor Foodies en sindsdien kan ik hem niet laten liggen als ik hem ergens vind in een kaaswinkel. Het is de moeite waard om er even naar te zoeken, maar kun je hem niet vinden gebruik dan een lekkere (niet al te oude) pecorino.”

Sanne: “Ik denk dat mijn moeder haar tijd vooruit was met vegetarisch koken. Nog voordat in mijn omgeving iemand ooit gehoord had van tofu, tempeh of seitan, was mijn moeder er al mee aan het experimenteren. In combinatie met wat het groentepakket op dat moment voor handen had. Dat zorgde voor de meest creatieve resultaten, die heel geslaagd of wat minder smakelijk konden uitpakken. Tofu is in die tijd nooit mijn favoriet geworden. Maar mijn moeder had de tips uit dit recept voor pittige tofu met zwarte peper dan ook niet voor handen. Voor de tofu-twijfelaars onder ons, probeer dit recept en je bent om!”

Pittige tofu met zwarte peper

Valerie: “Vroeger was ik gek op de klassieke steak tartaar totdat ik erachter kwam dat je deze heel goed zonder vlees kunt maken. De tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata is mijn favoriet.  Sinds ik op mijzelf ben gaan wonen in Rotterdam, ben ik ook steeds minder vlees gaan eten. Niet omdat ik vlees minder lekker vind, maar omdat ik merkte dat vegetarische maaltijden ontzettend lekker kunnen zijn. De Mexicaanse keuken is een van mijn favorieten. Toen ik deze stampot met bonen, cheddar en tortillachips had gemaakt, was ik dan ook meteen om. De bonen zijn een uitstekende vleesvervanger en het leuke aan dit gerecht vind ik dat de Nederlandse stamppot wordt gecombineerd met de Mexicaanse keuken. Een echte aanrader!

Mexicaanse stamppot met bonen