Verse kruiden zijn de ultieme smaakmakers. Toch zijn er behoorlijk wat kruiden die je misschien niet zo snel kiest in de keuken. De foodiesredactie schuift de lekkerste naar voren.

Citroenmelisse

Jitske: “Voor het ultieme lentegevoel haal ik mijn hand door de struik citroenmelisse in mijn tuin. De frisse, zoete citrusgeur die dan omhoog komt doet me direct denken aan lange avonden buiten. Heerlijk. Het blad van citroenmelisse gebruik je voor een zonnige kop thee, lekker met een schijfje citroen en een stukje steranijs. Of je gebruikt het in gebak, als smaakmaker in jam of in de sladressing. Alice Hart, Britse chef en food writer, maakte in foodies op p. 90 yoghurtijs met geranium. Ook niet verkeerd: citroenmelisse schijnt goed te helpen tegen stress en slapeloosheid.”

Peterselie

Emil: “Peterselie – in de meest eenvoudige gerechten proef je misschien wel het beste hoe lekker ons meest alledaagse keukenkruid eigenlijk is. Als toevoeging aan een soepje met wat olijfolie,  peper en parmezaan, door een simpele spaghetti met knoflook, olijfolie en rode peper, of door gekookte aardappels met wat olijfolie, knoflook en zout. Dan is de smaak van peterselie echt onmisbaar. Ik heb altijd een voorraad fijngehakte peterselie in een pot in de diepvries staan, dan hoef ik er alleen maar met een vork boven de pan wat van los te schrapen. Platte peterselie heeft meer smaak, maar om eerlijk te zijn vind ik stevige bosjes krulpeterselie fijner om mee te werken. Ik word er vrolijk van!”

Wikkel vers geplukte blaadjes en kruiden in nat keukenpapier en leg ze in een open diepvrieszakje. Zo kun je ze in de groentela van je koelkast het langst bewaren.

Laurier

Yvonne: “De achtertuin van mijn ouders was vroeger omringd met meterslange, felgroene laurierstruiken. De zandbak stond er vlak langs en ik zie mezelf nog zitten als vijfjarig meisje op de houten rand. Niet bezig met kastelen bouwen, maar met het plukken van die heerlijk ruikende laurierblaadjes. De geur fascineerde me toen en dat doet hij nog steeds. Om nog maar te zwijgen over  de smaak; subtiel, bitter en nootachtig. Fantastisch in winterse soepen of stoofschotels, maar misschien nog wel het allerbeste in een siroop (suiker, water en laurier inkoken). Sprenkel hem over versgebakken cake, vanilleroomijs of panna cotta en je proeft de lente!”

Koriander

Lotte: “Als ik één guilty pleasure heb, dan is het wel een grote schaal tortillachips delen met mijn vriendinnen. We hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten dat we een roomkaas mengen met chili(saus) en koriander. Heerlijk om in te dippen! Koriander, you hate it or you love it. Ik hoor bij het groepje koriander aanbidders en gebruik het dan ook graag in verschillende gerechten. Heerlijk voor de basis van curry met gember, een pittige toevoeging voor je spring rolls of fantastisch op een broodje met feta, zoete aardappel en een rood uitje. Koriander is mijn oogappeltje in de keuken!”

Proef de steeltjes van zachte groene kruiden zoals basilicum, koriander en peterselie. Ook deze zitten vol smaak! Maal ze mee in pesto’s, vul er kip of vis mee of trek de steeltjes mee in bouillons en sauzen. 

Dragon

Willem: “De eerste keer dat ik dragon proefde was als leerlingkok. Het was een yoghurt-dragonsorbet en die kwam wel even binnen; het pittig-anijsachtige van dragon had ik nog nooit eerder in en zoete context geproefd. Voor het eerst leerde ik hoe bepalend verse kruiden voor een gerecht kunnen zijn en hoe goed je ze in kunt zetten in een zoet gerecht. Voor deze foodies maakte ik een  vijgen-dragonsmoothie.”
dragon smoothie

Mierikblad

Anne: “Wortels, steeltjes en blad, ik vind het leuk als je alles van een plant kunt gebruiken in de keuken. De mierik is zo’n plant. De wortel zelf rasp je, maar ook het blad kun je gebruiken. Jonge blaadjes meng je met sla of hak je fijn en strooi je als pittige, mosterdachtige smaakmaker over je gerecht. Ouder, stugger blad gebruik je om zuurkool tijdens het fermenteren af te dekken. Je kunt het blad ook meetrekken in een bouillon. En zo kan ik nog even doorgaan – mogelijkheden te over! Experimenteer er vooral zelf mee. Mierik groeit namelijk goed in eigen tuin. Heel erg goed zelfs; voor je het weet overwoekert hij je hele gazon. Plant hem daarom in een grote diepe pot om ‘m binnen de perken te houden.”
Foto: pixabay, Willem van Santen. Styling: Anne Heesink