Deze recepten kun je gebruiken om geraspte parmezaan, mascarpone, ricotta, mozzarella en verse pasta op basis van ei te vervangen door veganistische kaas. Je zult versteld staan over de smaak van de vegan geraspte parmezaan en de vegan mascarpone. Het recept voor vegan verse pasta is zelfs makkelijker dan verse pasta met ei. 

Vegan geraspte parmezaan

Geraspte parmezaan of pecorino kun je vervangen door zelf een veganistische kaas te maken met behulp van edelgistvlokken:

  • 150 g ongezouten cashewnoten
  • 4 el edelgistvlokken
  • 1 tl zeezout
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  1. Mix de ingrediënten in een blender of keukenmachine met de pulseknop tot de consistentie van geraspte kaas. Blijft in de koelkast bewaard enkele weken goed.

Vegan geraspte parmezaan

Vegan mascarpone

  • 250 g ongezouten cashewnoten
  • 110 g agavesiroop
  • 65 g kokosolie gesmolten
  • 1/4 tl zeezout
  • merg van 1 vanillestokje
  • 170 ml sojamelk
  1. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine grondig tot een glad en zacht mengsel.

Vegan mascarpone

Vegan ricotta

Gebruik de vegan ricotta alleen voor hartige toepassingen, deze veganistische kaas is niet zo geschikt voor zoete gerechten. 

  • 400 g tofu uitgelekt en geperst*
  • 1 el citroensap
  • 1 el gedroogd basilicum
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  1. Mix alle ingrediënten tot een glad mengsel in een keukenmachine.

*Geen tofupers? Snijd de tofu in dunne plakjes en druk tussen twee theedoeken het vocht eruit. 
Vegan ricotta

Vegan mozzarella

  • 150 g ongezouten cashewnoten
  • 60 g kokosyoghurt
  • 1½ el citroensap
  • 120 ml amandelmelk
  • ½ tl zeezout
  • 2½ el edelgistvlokken
  • 4 el tapiocazetmeel
  1. Doe de cashewnoten in zeer heet water en laat ze minimaal 1 uur of liefst een nacht weken. Giet af en laat goed uitlekken.
  2. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een glad, romig en vloeibaar mengsel. Doe het mengsel in een pannetje en breng al kloppend met een garde aan de kook op middelhoog vuur. Blijf kloppen tot het mengsel na 4-5 minuten bolvormig wordt. Zet het vuur laag en roer verder met een houten lepel tot de bol loskomt van de pan. Doe de bol in een kommetje en laat afgedekt afkoelen in de koelkast.

Vegan mozzarella

Vegan verse pasta

  • 165 g + extra semolina
  • 125 g bloem
  • 235 ml heet water evt. extra
  1. Doe de semolina en de bloem in een keukenmachine. Zet de machine aan en schenk langzaam het hete water erbij. Blijf mixen tot zich na enkele minuten een bol vormt. Mix nog ca. 30 seconden om het deeg te kneden en zet de machine uit.
  2. Druk het deeg op een met bloem bestoven werkblad plat tot een cirkel van ca. 1,5 cm dikte en snijd het in vieren. Leg een droge theedoek op het deeg en laat 10-15 minuten rusten.
  3. Rol steeds 1 stuk deeg op een met bloem bestoven werkblad zo dun mogelijk uit. Snijd het deeg in de gewenste vorm. Kook de verse pasta in 2-3 minuten al dente. Of bewaar hem gemengd met een beetje semolina luchtdicht of gewikkeld in vershoudfolie 2-3 dagen in de koelkast.

Vegan verse pasta

Meer veganistische inspiratie op doen?

Beeld: Elisa Michelet on Unsplash

Veganistische kaas