1.In balans

De verhouding tussen gelatine en room werkt nauw bij panna cotta. Te weinig gelatine en het wordt niet vast, te veel gelatine en de panna cotta wordt te stijf. Met 3,5 blaadjes gelatine (6 g) op 700 ml room (slagroom plus melk) zit je goed.

2. Koude douche

Weken in ijswater maakt de gelatine zacht zonder dat hij oplost. Het koude water maakt het eiwitnetwerk van de gelatine vochtig waardoor hij gelijkmatig op kan lossen in de warme room. Doe je dit niet dan klontert hij samen. Knijp bij het uitlekken zo veel mogelijk water uit de gelatine zodat de verhouding met de room goed blijft.

3. Grote verdwijntruc

De geweekte en uitgeknepen gelatine lost gelijkmatig op in de warme room. Zorg dat de room niet kookt, anders wordt de gelatine te heet en verliest hij zijn werking. Wanneer je het mengsel in een fijne zeef kunt zeven is de gelatine goed opgelost. Zitten er nog klontjes in, doe ze dan terug in de pan met de room en laat ze oplossen op laag vuur.

4. Favo smaak

In plaats van vanille kun je je panna cotta ook een andere smaak geven. Met dezelfde hoeveelheden room, suiker en gelatine kun je bij voorbeeld ook gember, steranijs of laurier in het mengsel laten trekken.

5. Mooi merg

Laat de warme room al iets afkoelen voor je hem in de vormpjes schenkt. Zo wordt hij al iets dikker en blijft het vanillemerg mooi over de room verdeeld.

6. Vormpjes

Conische vormpjes (van smal naar breed) zijn ideaal omdat de bodem van de panna cotta dan wat breder is en hij steviger staat. Wanneer je rechte ramekins gebruikt, kan de panna cotta iets inzakken.

7. Lossen

Het is het makkelijkst om de vormpjes kort in heet water te dippen en de panna cotta op bordjes te storten. Door de warmte smelt de gelatine aan de buitenkant van de panna cotta en zal hij loslaten. Ga niet met een mes snij den als hij vastgezogen blijft zitten, maar beweeg voorzichtig met een vinger aan de rand tot hij loslaat.

Benieuwd naar hét recept voor perfecte panna cotta? Je vindt het recept in foodies grote Italiënummer. Hij ligt nu bij jouw supermarkt in de schappen. Ga je liever niet de deur uit? Bestel hem dan zonder verzendkosten via de webshop.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Adam Bush Foto’s: Kris Kirkham Styling: Davina Perkins