Een goed recept

Goede scones beginnen met een goed recept. Voor het oktobernummer van foodies bakten we scones met roquefort en walnoten. En als je deze ingrediënten uit het beslag laat heb je een perfecte basis voor het bakken van scones. En een perfecte scone wil jij als foodie toch bemeesteren? Begin vandaag nog met het recept!
recept scones

Handige baktips

Verzekerd zijn van perfecte scones? Houd tijdens het bakken rekening met een aantal dingen zoals het uitsteken en het koelen van het deeg.
Dit zijn de tips die ik in Ierland kreeg:

1. Kneed het deeg niet te lang

Niet te lang kneden wordt geadviseerd, want dan kneed je de lucht eruit en zullen de scones niet mooi rijzen in de oven. Zorg dat de ingrediënten gemengd zijn en kneed verder niet door.

2. Rasp de boter

Het liefst met een kaasrasp boven het bloemmengsel. Hierdoor hoef je korter te kneden.

3. Gebruik een ring of glas

Gebruik voor het uitsteken van de rondjes een dunne ring of een glas met dunne rand. Steek de ring of het glas in een keer, in een rechte lijn, door het deeg. Haal de ring of het glas weer naar boven en laat het deeg eruit vallen. Draai het glas niet, ook dat zit het rijzen in de weg.

4. Combineer bakpoeder en baking soda

Gebruik een combinatie van bakpoeder en baking soda. Alleen bakpoeder geeft een goede rijs, maar te weinig bruining. Alleen baking soda geeft te weinig rijs en teveel bruining.

5. Heb geduld

Zet het deeg voor het bakken ca. 1 uur in de koelkast. Het kan zijn dat door je warme handen de boter zacht is geworden. Als dat is gebeurd en je zet de scones meteen in de hete oven, dan zal het deeg meteen uitzakken en krijg je geen mooie hoge maar platte en brede scones.
Succes en veel bakplezier!
Tekst: Yvonne Doorten