Een heerlijk dessert met room, chocolade, ijs, suiker of fruit. In veel restaurants maakt een takje munt het helemaal af. Hetzelfde takje belandt regelmatig op de rand van het bord. Jammer, want hoewel het vaak als ondoordachte versiering wordt gebruikt, heeft die munt natuurlijk wel een functie. In veel recepten biedt de munt een verfrissend tegenwicht voor het misschien wat zware dessert. Of zelfs voor het volledige diner. Het obligate pepermuntje bij de rekening zou achterwege kunnen blijven als iedereen braaf zijn blaadjes munt op at.

Smaakmaker munt

Bij de betere restaurants – dat worden er steeds meer – waar goed over het menu en de samenstelling van de gerechten wordt nagedacht, wordt gelukkig niet zomaar lukraak meer een pluk munt gebruikt om een dessert te versieren. Munt is nu een volwaardig ingrediënt, een echte smaakmaker. Ook blijft het gebruik van munt niet beperkt tot de zoete gerechten of de kruidenthee. In de landen rond de Middellandse Zee is verse munt een ingrediënt van vele vlees-, vis- en groentegerechten. En aangezien ons eten steeds meer beïnvloed wordt door gerechten uit die contreien, wordt ook munt steeds gevarieerder toegepast.

Recepten met munt

Pas geleden schreef ik al dat muntplantjes, samen met de salie, mijn tuin probeerden over te nemen. Ik hou er wel van als planten die je kunt eten zich gedragen als onkruid. Je hoeft er niks voor te doen. Je kunt je wel afvragen wat je met al die munt moet als je tuin eenmaal helemaal overwoekerd is. Verse muntthee voor de hele buurt? Bonensalades met hüttenkäse en munt tot je er groen van ziet? Wellicht maak je er een lokaal restaurant nog blij mee? Of probeer gewoon de onderstaande recepten met munt eens;

Chocoladetaartje met munt en frambozen

Ik trap de recepten met munt af met een heerlijk chocoladetaartje. Geen zorgen, de munt is niet enkel en alleen ter versiering toegevoegd. Probeer het taartje eens en je zult het al snel proeven.

recepten munt smaakmaker

Salade met peultjes en munt

In deze salade is de munt de frisse tegenhanger. Heerlijk om te serveren bij in de zomer. Bij een barbecue bijvoorbeeld.

salade peultjes munt

Wil je iedere week de lekkerste recepten met munt ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.