Smaakmaker zout

Deze smaakmaker is misschien niet zo ‘sexy’, maar hij staat altijd voor je klaar. Zie maar eens een gerecht zonder smaakmaker zout te vinden. Een klein snufje zout kan een groots smaakeffect hebben.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zoete gerechten met zout

Wij koks brengen eten graag ‘op smaak’. Met zout. Natuurlijk denk je hierbij al gauw aan dat ene snufje in soep, saus of salade. Wat minder voor de hand ligt het op smaak brengen van zoete gerechten met wat zout. Toch gaat er in bijvoorbeeld ieder (goed) koekjesdeeg wat zout. Maak het maar eens zonder en ik garandeer je: je koekjes worden saaier. Bovendien zullen ze veel eerder muf smaken. “Zout haalt alle andere smaken omhoog,” is een klassieke dooddoener die door veel koks gebezigd wordt. Waarom precies? Het zal iets met het effect van zout op de bloedvaatjes in de tong te maken hebben. Een van de belangrijkste voorbeelden die mij is aangeleerd, is het gebruik van zout in crème patisserie ofwel banketbakkersroom. Dat is dat lekkere goedje dat je aantreft in een tompouce. Zelfgemaakt, met vette room, goede vanille en verse eidooiers. Heerlijk, maar zonder dat snufje zout (en vooruit, dat klontje boter) krijgt het toch niet dat, wat de Fransen zo mooi ‘je ne sais quoi’ noemen. Dat beetje extra.

> naar het recept: banketbakkersroom

smaakmaker zout

Conserveermiddel

Naast smaakmaker heeft zout ook de o zo belangrijke functie van conserveermiddel in ons eten. Geboren uit noodzaak, nu niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. Denk eens aan al die delicatessen die bestaan bij de gratie van het conserveren door middel van zout: hammen, worsten, stokvis en natuurlijk gravad lax, de  Scandinavische ingelegde zalm. We zouden al die stukken vlees en vis tegenwoordig makkelijk goed kunnen houden in onze vriezers en koelkasten, maar we zijn de smaak gaan waarderen. Misschien is zout niet zo’n sexy smaakmaker als bijvoorbeeld steranijs, verse gember of citroen. Maar ik denk wel dat het de enige smaakmaker is die ík in ieder geval iedere dag gebruik. Voor net dat beetje extra. Leve koning Smaakmaker!

> naar het recept: gravad lax

smaakmaker zout