Wat is harissa?

Als je wel eens in een Noord-Afrikaans land op vakantie bent geweest, komt de saus van de afbeelding je vast bekend voor, want daar krijg je harissa vaak geserveerd bij brood of een tajine. Maar wat is harissa precies? Het is een van oorsprong Tunesische saus, die wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Het is eigenlijk de Noord-Afrikaanse versie van sambal. Je gebruikt hem om je gerecht meer pit te geven.

Waar koop je het?

Bij de grotere supermarkten ligt harissa gewoon in de schappen. Vaak heb je verschillende soorten: een traditionele variant, een mildere versie en varianten waar iets extra’s aan is toegevoegd zoals rozen of citroen. Je kunt ook eens een kijkje nemen bij de Arabische winkel.

Kun je ook zelf harissa maken?

Jazeker! Zo kun je zelf harissa maken: Halveer 6 rode pepers en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pepers fijn. Rooster 1 tl komijnzaad en 1 tl korianderzaad en maal ze fijn in een vijzel. Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Maal alle ingrediënten met 1 tl zout en 1 el olijfolie in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta. Breng op smaak met citroensap.

Hoe smaakt harissa?

Nu we je vraag ‘Wat is harissa?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe harissa eigenlijk smaakt. We verklapten het al even, maar deze lekkere saus is het Noord-Afrikaanse broertje van sambal. Harissa is iets zoeter en geeft je gerecht net dat beetje extra pit.

Hoe moet je harissa bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Harissa uit pot bewaar je op een droge plek zonder direct zonlicht. De voorraadkast is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Na opening kun je het product meestal nog een dag of tien bewaren in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Wil je zelfgemaakte harissa bewaren? Doe je harissa in een schone, glazen pot die je goed af kunt sluiten en zet deze in de koelkast. Hier blijft je homemade saus zo’n 1 tot 2 weken goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met harissa? De saus is enorm veelzijdig. Serveer hem aan tafel, om te dippen met brood, maak er een marinade van voor vlees of vis of roer eens een eetlepel door je soep. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten met harissa:

1. Zalm met harissa en saffraanboter

Zalm met harissa en saffraanboter

2. Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt

geroosterde zoete aardappels kopiëren

3. Harissakip met bulgur

Slow 143 harissakip met bulgur