Wat is laos?

Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd, is een tropische plant. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, wordt deze smaakmaker niet alleen in het gelijknamige land geteeld, maar ook in Vietnam, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. Maar wat is laos eigenlijk? Het is een wortel die je zowel vers, gedroogd als ingemaakt kunt gebruiken. Ook heeft dit fijne ingrediënt flink wat gezondheidsvoordelen: het stimuleert onder andere de spijsvertering en de opname van vitamine C en E. Je kun dit ingrediënt het hele jaar door kopen, dus dat is fijn.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Verse laos is helaas nog niet bij iedere supermarkt te verkrijgen. In biowinkels maak je de meeste kans om deze gezonde wortel te bemachtigen en ook bij de toko liggen ze in de schappen. Let er bij aankoop op dat je een stevig en fris ruikend exemplaar uitkiest.

Hoe smaakt laos?

Nu we je vraag ‘Wat is laos?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkere ingrediënt smaakt. Laos lijkt niet alleen qua uiterlijk op gember, maar ook qua smaak. Het verschil is dat laos wat milder is en neigt naar peper. Vergeet ook zeker niet om even goed te ruiken: de citrus- en pijnboomachtige geur is heerlijk.

Hoe kan je laos vervangen?

Is deze smaakvolle wortel bij jou toch lastig te verkrijgen? Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je laos behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.

Hoe moet je laos bewaren en hoe lang blijft hij goed?

Als je niet direct met deze smaakmaker aan de gang gaat, kun je hem het best in plastic in de koelkast bewaren. Laos kan je ook invriezen, dan blijft hij een aantal maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Hoe gebruik je laos? Je kunt met dit veelzijdige ingrediënt heel veel kanten op. Gebruik hem bijvoorbeeld in soepen, ovenschotels, stoofgerechten, salades of curry. Ook kun je er, net als van gember, thee van maken. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!