Wat is sake?

Als je wel eens in Japan bent geweest, komt de naam sake je vast bekend voor. Maar wat is sake precies? Het is een drank op basis van gefermenteerde rijst en water die ze in Japan al duizenden jaren maken. Eerst worden de rijstkorrels geslepen om het vliesje te verwijderen en gepolijst om het percentage zetmeel – dat in de kern zit – te verhogen. De gepolijste rijst wordt gestoomd en gefermenteerd met gist en koji, een schimmel die ook voor miso en sojasaus gebruikt wordt. Het polijsten zorgt er ook voor dat de schimmel de kern met zetmeel binnen kan dringen en het zetmeel om kan zetten naar suiker. Die suiker wordt door de gist weer omgezet naar alcohol.

Waar koop je het?

Je vindt sake bij de betere wijnhandels en soms ook in de supermarkt, maar voor een bredere keuze kun je het beste naar een gespecialiseerde winkel of importeur.

Hoe smaakt sake?

Nu we je vraag ‘Wat is sake?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe sake eigenlijk smaakt. De zachte en complexe smaak – inclusief een vleugje umami – maakt sake lekker om bij het eten te drinken. Het smaakprofiel varieert van hartig en aards tot fruitig, bloemig en nootachtig.

Normaal gesproken wordt sake ingedeeld op basis van van de mate waarin de rijst gepolijst is. Bij een sake met een polijstverhouding van 70 procent, is 30 procent van de buitenkant van de rijstkorrels gepolijst. Hoe lager de polijstverhouding van de sake, hoe meer de rijst gepolijst is. Sake met een lage polijstverhouding smaakt milder, lichter en schoner. Sake’s met een hoge polijstverhouding smaken steviger en voller. Deze zijn doorgaans goedkoper, maar niet per se slechter – het hangt ervan af waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat.

Waar drink je het bij?

Door zijn veelzijdigheid kun je sake bij verschillende soorten gerechten drinken, bij voorbeeld bij sushi, oesters en fish & chips, maar ook bij gebakken kip, bij kaasgerechten en zelfs bij pizza. Het alcoholpercentage is vergelijkbaar met dat van wijn en je kunt sake gekoeld, op kamertemperatuur of warm drinken. Hij doet het ook goed in cocktails. Probeer sake met tonic, in een spritz of in plaats van vermout in een martini.

Kun je het ook gebruiken in gerechten?

Jazeker! Probeer sake maar eens in een van deze gerechten:

1. Gegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich

miso aubergines

2. Ochazuke (zalm met theebouillon)

Basisboek Japan 50-51 Ochazuke (zalm met theebouillon)

3. Koreaanse lamskoteletjes

Koreaanse lamskoteletjes

© Olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Vinnie Whiteman Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush