In het maartnummer van 2013 staat het interview met eetontwerpster Marije Vogelzang. Maar hoe leg je nu in één zin uit wat een eetontwerpster is? Het bleek nog een hele kluif. Gelukkig heeft Marije talloze bijzondere, grappige en ontroerende projecten met eten gemaakt, die je idee geven wat haar werk inhoudt. Nieuwsgierig? Hier lees je over drie van haar projecten.

Marije’s favoriete project is Eat Love Budapest. In deze installatie namen bezoekers plaats op stoelen met een groot wit kleed ervoor, waardoor het zicht was afgeschermd. Voor het kleed zat een Romavrouw die de bezoekers met de hand hun lievelingshapjes voerden, terwijl ze hun levensverhaal uit de doeken deden. Omdat er door het witte doek geen sociale codes bestonden, ontstond er een oprechte interactie tussen de bezoeker en de voedster. Een controversieel project, want in Hongarije wordt het Romavolk achtergesteld en de discussie over hun acceptatie is er in volle gang.

In Nederland komt water gewoon uit de kraan. Het tapwater in Nederland is zelfs hartstikke zuiver. Om bewustzijn te creëren zette Marije de Nationale Kraanwaterproeverij op, met water uit alle twaalf Nederlandse provincies. De proeverij vond plaats in een verlaten waterbassin in Tilburg.

Als je van soja elk soort vlees kan namaken, waarom zou je dan geen ‘vlees’ kunnen maken van nepdieren? Dat vroeg Marije zich af bij het ontwerpen van het project Faked meat. Ze bedacht vier fantasiedieren met elk unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld de Sapicu, een vogel die in de Canadese maple trees leeft en zichzelf met esdoornsap marineert. De gerechtjes van het fantasiedierenvlees waren o.a. te koop tijdens de tentoonstelling ‘De Etende Mens’ in Eindhoven.

Meer over Marijes bijzondere projecten lezen? Lees het in foodies’ maartnummer 2013 en op Marijes website.

Foto: Kasper van ‘t Hoff