Weken

Misschien de meest voor de hand liggende methode is om de aangekoekte bodem te laten weken in een laagje water. Gebruik hiervoor heet water en voeg eventueel een schepje baking soda toe, dan laten de aangebrande etensresten makkelijker los. Laat dit het liefst een nacht staan, de volgende dag kun je de pan dan makkelijk schoonschrobben. Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je een van de volgende methodes gebruiken.

Azijn

Azijn biedt ook een makkelijke oplossing en het voordeel is dat je hem waarschijnlijk altijd wel in huis hebt. Vul de pan met een laagje koud water en giet er een flinke scheut azijn bij. Laat dit een kwartiertje staan en je zult zien dat je de pan nu makkelijk schoon kunt maken.

Citroenen

Deze methode is handig als je net een paar citroenen hebt uitgeperst. Bedek de aangekoekte bodem van de pan met de citroenschillen (of gebruik ca. 4 citroenen gesneden in vieren. Voeg een laagje water toe, breng aan de kook en kook ca. 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat nog een kwartiertje staan. De aangekoekte restjes zijn nu bijna volledig losgelaten en je kunt de pan makkelijk met een sponsje en wat afwasmiddel schoonmaken.

Eierschalen

Terwijl azijn en citroenen op basis van een chemische reactie werken, kun je de pan natuurlijk ook gewoon mechanisch schrobben. Alleen met een schuursponsje kom je er echter niet, want een aangekoekte pan heeft een hardere aanpak nodig. Mijn favoriete en heel effectieve methode is heel simpel: leg een eierschaal (of twee) in de pan met een klein scheutje warm water en een drupje afwasmiddel. Wrijf nu de eierschaal rondom in de bodem van de pan met een schuurspons. De eierschaal breekt af en de scherpe randjes verwijderen het vuil. Terwijl je wrijft, zie je langzaam de schone bodem weer verschijnen. Is je eierschaal helemaal geplet? Spoel de pan met water en herhaal eventueel met een nieuwe eierschaal. Let op, deze methode is natuurlijk niet geschikt voor pannen met een beschermende laag.

Aluminiumfolie

Wat ook veel beter werkt dan een schuursponsje is aluminiumfolie. Gebruik in het kader van no waste het liefst een stuk aluminiumfolie dat je al voor iets anders hebt gebruikt en anders weg zou gooien. Verfrommel het aluminiumfolie tot een stevige prop en gebruik deze in plaats van een schuursponsje om de pan schoon te schrobben. Minder goed voor je triceps natuurlijk, want op die manier krijg je al snel resultaat.

Lees ook: De beste schoonmaaktips: naar een brandschone keuken in 8 stappen