We willen goed eten: duurzaam, diervriendelijk, gezond. En we willen lekker eten. Maar hoe? 9 tips om duurzaam te koken!

  1. Leer koken
   Zonder enige basiskennis is het lastig om duurzaam te gaan koken. Duik de boeken in en leer je favoriete gerechten maken met behulp van magazines, boeken en blogs. Koken met verse en lokale ingrediënten kan echt het verschil maken.
  2. Gebruik seizoensgebonden producten
   Dit gaat hand in hand met het gebruiken van lokale ingrediënten. Kies voor wortelgroenten en hartige groente in de herfst en winter, denk aan salades, fruit en tomaten in de zomer. Zelfs melk en eieren zijn meer overvloedig tijdens bepaalde periodes van het jaar!
  3. Eet lokaal
   Gebruik zoveel mogelijk lokale en verse ingrediënten! Zo steun je zowel onze mooie planeet als de lokale economie. Hollandse groenten van de grond zijn veel minder belastend voor het milieu dan alle ingevlogen en in kas gekweekte groenten. Een kilo groente uit een kas kost twaalf keer zoveel energie als een kilo groente uit de grond.
  4. Verdiep je in het behoud van producten
   Leer om lokale en seizoensgebonden producten in te blikken, te drogen of vries ze in. Zo gooi je niets weg en kan je de producten op ieder later moment gebruiken!

duurzaam koken

  1. Groei je eigen producten
   Begin eens met kruiden of sla. Heb je plek voor een moestuin of een aantal potten? Doen! Zo heb je je eigen verse producten direct bij de hand.
  2. Maak je gemaksproducten zelf
   Maak je eigen taco kruiden, yoghurt, muesli, kippenbouillon, pesto, tomatensaus… de lijst gaat maar door. Makkelijker dan je denkt, en een stuk duurzamer en gezonder.
  3. Koop fair-trade producten
   Kies voor fair-trade producten. Zorg er zo voor dat boeren rechtvaardig worden behandeld en goed betaald krijgen voor hun werk, overal ter wereld.
  4. Gebruik restjes
   Gooi niets weg! Heb je groente over? Maak eens een goed gevulde maaltijdsoep, quiche of omelet. Heb je nog veel uien of fruit? Chutney! Of wat dacht je van een beetje opgebakken stamppot bij de lunch?
  5. Wees bereid om dingen op te geven
   Dit is het moeilijkste deel van het veranderen van de manier waarop je eet. Echter, om duurzaam te kunnen koken en eten vereenvoudig je je maaltijden op een manier die de gezondheid en smaak júist bevordert!

Duurzaam eten kan een beetje meer moeite kosten, maar de beloningen – voor de aarde, de natuur, jou, je gezin en hun toekomst – zijn te groot om te laten liggen!

Eco