Waarschijnlijk heb je het al vaker voorbij zien komen: kimchi. Een typisch Koreaans groentegerecht dat de laatste maanden steeds populairder is geworden. Niet alleen door zijn lekkere pittige smaak maar ook omdat het een gefermenteerd gerecht is. Moeilijk? Natuurlijk niet, elke foodie kan dit maken. En dat is zeker de moeite waard..

kimchi

Kimchi

Eigenlijk is kimchi een gerecht met gepekelde groenten, net zoals zuurkool is het gefermenteerd. Vandaar dat mensen het ook weleens ‘Koreaanse zuurkool’ noemen. Door het proces van fermenteren krijgt de kimchi een hele bijzondere licht zure smaak die we ook kennen in bijvoorbeeld kombucha of waterkefir (meer over gefermenteerde drankjes maken lees je hier). De kool wordt eerst ingelegd met zout en vervolgens gemengd met verschillende kruiden en specerijen. Oorspronkelijk is het gerecht bedoeld om lang te bewaren – vandaar het gebruik van zout – om zo de winter door te komen.

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

• Airfryer, pastamachines & blenders
• Ontdek uitgeprobeerde recepten
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken

Traditioneel recept

In de traditionele keuken worden er vaak knoflook en rode pepers gebruikt bij kimchi, maar zoals in het filmpje hieronder kun je zien dat je hier mee kunt variëren. Zij gebruikten namelijk ook rode peper, gember en knoflook (of toch niet;)). Denk bijvoorbeeld ook aan kimchi met lente-uitjes, sesamzaad, wortels, prei of zelfs zeewier. Je kunt eigenlijk van alles toevoegen voor extra smaak, en dat is leuk tijdens het experimenteren! Er zijn namelijk nogal wat variaties, volgens kenners van de traditionele keuken moeten dit er meer dan honderd zijn.
kimchi

Bijgerecht

Kimchi is bedoeld als bijgerecht, maar je kunt het eigenlijk niet meer wegdenken bij elke Koreaanse maaltijd. De echte kimchi aanbidders eten het ook als ontbijt, maar daar moeten wij nog even aan wennen. Laten we het eerst als bijgerecht proberen! Gezond is het in ieder geval wel want kimchi bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels dankzij alle groenten en het zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en natuurlijk probiotica (door het fermentatieproces).

Zelf maken

Zelf kimchi maken is iets wat je even in de vingers moet krijgen, maar in onderstaand filmpje kun je zien dat het ook heel gezellig kan zijn om samen kimchi te maken! Dus trommel je vrienden, kinderen en andere familieleden bij elkaar en master jezelf de gefermenteerde Koreaanse keuken! Klik hier voor het recept.

Foto’s: pixabay en flickr