Yerba Mate

De Guarani en Tupi waren de eerste gemeenschappen waar de kruiden van de Yerba Mate thee werden gevonden. Sindsdien is het drankje verspreid over heel Zuid-Amerika en vooral populair in Argentinië, Uruguay, Brazilië en Paraguay. Mocht je er ooit geweest zijn herken je vast wel de kommetjes met de rietjes erin. Mate thee (spreek uit mah-teh) is gemaakt van Yerba Mate, een Zuid-Amerikaanse hulstboom die lijkt op de theeplant. Als we met puristen praten is het strikt gezien geen thee, omdat het niet is gemaakt van de theeplant. Maar het heeft vergelijkbare gezondheidsvoordelen als thee omdat het evenveel antioxidanten bevat. Bovendien biedt het een gezonde dosis cafeïne zoals koffie en daar worden we wel wakker van!

De iconische beker

In Zuid-Amerika wordt het voornamelijk gedronken uit een holle kom met losse bladeren met heet water en een metalen zeefje. In Argentinië zie je bijna iedereen met de iconische bekers in hun hand rondlopen. Maar je drinkt het natuurlijk ook prima uit een mooi gebold glas met een theefilter, althans zo drinken wij graag het groene goud!

De smaak

Met de Yerba Mate ga je zeker indruk maken op je culinaire vrienden. Met zijn natuurlijke cafeïne gehalte kun je koffie eens laten staan en gaan voor dit drankje met een spannend gerookte groene thee smaak en een hint van citroen. Ons favoriete mate is toch wel de Yerba Mate Limon van Evans & Watson. Een oppepper geeft het zeker en met een kopje Yerba Mate heb je het gevoel dat je elk probleem kunt tackelen. Deze smaak is zeker bedoelt voor de gevorderde theedrinker en de smaak lijkt misschien op een lichte matcha, maar dan gerookt. Over matcha gesproken, je maakt er ook makkelijk een latte van, met de Yerba Mate over een half glas opgeschuimd melk, heerlijk!

Meer weten van de Yerba Mate thee? Lees meer bij Evans & Watson