Barista Anouk Duba aan het woord. “Sinds een aantal jaar is koffie drinken ook voor mij een vaste dagtaak geworden. Geen koffie betekent geen ideeën en zelfs hoofdpijn de rest van de dag. En dat geldt niet alleen voor mij; met een gemiddelde van 2,4 koppen koffie per dag wordt er in Nederland verreweg de meeste koffie gedronken. Hippe koffietenten schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Er is zelf een nieuw vak ontstaan: barista, zoals dat zo mooi klinkt.”
“Als barista maak je niet gewoon koffie. Je bent meer dan dat. Jij zorgt er persoonlijk voor dat de ochtend van de ‘dubbele espresso man met een scheutje hazelnoot siroop’ goed verloopt en de oudere dame met haar ‘Bone Dry Soja Cappuccino extra heet’ vindt het ontzettend fijn om elke dag over haar kunstbeen te kunnen klagen. Als barista ben je een soort uitlaatklep voor klanten. Inmiddels heb ik ook het geheugen van een olifant gekregen. Het is een kunst apart om de meest lange koffiecombinaties te bedenken. ‘Amandelmelk latte’s met één shot en een klein beetje vanille extra heet om mee te nemen’ worden aan de lopende band besteld. Deze bestellingen zorgen vaak voor frustraties in het team, maar de verhalen doen het fantastisch op feestjes. En los van alle frustraties is het een hele gezellige baan. Je kunt zoveel koffie drinken als je wilt. En de overgebleven taarten gaan gewoon mee naar huis.
Toen ik begon met mijn baan als barista lustte ik trouwens geen koffie. Met vriendinnen dronk ik karamel cappuccino’s (met extra karamel) en gooide ik er stiekem ook nog een zakje suiker in. Op mijn eerste werkdag werd ik keihard uitgelachen door mijn collega’s en besloot ik mijn koffiekeuze aan te passen. Inmiddels heb ik een voorkeur voor speciale koffiebonen en maak ik thuis filterkoffie met een Aeropress. Mijn vrienden en huisgenoten vinden me een vieze koffienerd. Tja, wat wil je als je drie dagen in de week je eigen perfecte koffie kunt maken? Je wordt er ontzettend kieskeurig van. Ik proef zelfs wanneer de koffieautomaat niet goed is afgesteld. Een lekkere koffie zet je namelijk niet zomaar en vergt heel veel aandacht.
- De basis voor een goede espresso is 7-9 gram koffie.
- De doorlooptijd (dus in hoeveel seconden de espresso wordt gezet) is ongeveer 25 seconden, afhankelijk van de soort boon.
- Klopt de hoeveelheid koffie, maar is de doorlooptijd te kort? Verstel dan de maalstanden van je maler. Hoe fijner, hoe langer de doorlooptijd en vice versa.
- Perfect melkschuim krijg je niet zomaar. Het vergt oefening en een hoop geduld. Zorg ervoor dat je de melk eerst opschuimt (je hoort dan het geluid van scheurend papier), vervolgens zoek je draaikolk op en probeer je de bellen uit het schuim te halen. Perfecte melk heeft geen bellen en is precies 63 graden Celsius. Dit klinkt onmogelijk maar geloof mij, na een tijdje kun je dit voelen. Probeer nooit boven de 70 graden uit te komen. Je melk verbrandt hierdoor en dat proef je!
Succes met oefenen en probeer niet in de stress te schieten als je niet meteen een zwaan in je latte krijgt. Na drie jaar barista zijn kan ik het nog steeds niet.”
Tip: Ons oktobernummer ligt eind september in de winkels en gaat over koffie- thee en cacao! Wil je een foodies uitgave (na)bestellen? Kijk in onze shop!
Tekst & foto’s: Anouk Duba