Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Foodies hulplijn

LIVEBLOG: Stel al jouw kerstvragen via onze WhatsApp hulplijn!

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Deze week kun je al jouw kerstvragen live stellen via onze WhatsApp hulplijn! Vragen over de keuze voor een gerecht, over het aanpassen van een gerecht of andere kerstvragen: de redactie beantwoordt ze met liefde!

WhatsApp hulplijn

We zijn van start met onze Foodies hulplijn voor al jouw kerstvragen! Stel ze deze week op WhatsApp op het nummer 06-13241190. Vragen over je menu, over een ingrediënt of een specifiek gerecht of bereidingswijze; geen vraag is te gek! Wij helpen je graag verder om ervoor te zorgen dat jij de lekkerste kerst ooit hebt!

Stel jouw vraag nu via WhatsApp

De vragen die bij ons binnenkomen – en onze antwoorden daarop – houden we deze week in dit liveblog bij. Zo kunnen vragen van andere foodies ook jou weer inspireren! Heb je toch nog een andere vraag? Schroom niet om ons een WhatsApp-berichtje te sturen op het nummer 06-13241190. Tussen 9 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags zit er iemand van de redactie klaar om direct jouw vragen te beantwoorden.

Hebben jullie een ultiem recept voor aardappelgratin? En hoe voorkom ik dat de aardappels te hard blijven?

Met aardappelgratin kun je eindeloos variëren. Hier hebben we drie aardappelgratin recepten bij elkaar gezocht. Een truc voor als je aardappels niet genoeg garen in de oven is om de schijfjes aardappel eerst in de room te koken en vervolgens pas in de ovenschaal te doen en in de oven verder te laten garen.

Help! Mijn botercrème is in de schift gegaan. Valt ‘ie nog te redden?

Niet weggooien! Geschifte botercrème kun je namelijk heel goed redden. Schiften komt door verschil in temperatuur tussen de verschillende ingrediënten. Om dit weer op te lossen moet je er simpelweg voor zorgen dat de ingrediënten weer dezelfde temperatuur krijgen. Zet de schaal met geschifte crème daarom in een grotere schaal met warm water, zodat alles op gelijke temperatuur komt. Ook handig: föhn de buitenkant van de schaal, zodat de inhoud ook dezelfde temperatuur krijgt. 

Kan ik de bloem in de amandelbavarois vervangen door amandelmeel? Zo ja, hoeveel moet ik dan gebruiken?

Helaas kun je de bloem niet vervangen door amandelmeel. De bloem is er om de crème te binden en te stabiliseren. Amandelmeel doet dat niet. Als vervanger kun je wel maizena of aardappelzetmeel gebruiken. Gebruik in dat geval 50% van het gewicht aan bloem. 

Ik wil graag het recept van de TiraMonChou maken. Kan ik i.p.v. een springvorm van 20 cm doorsnee zoals in het recept staat, ook een springvorm van 22 cm doorsnee gebruiken? En zo ja, moet ik dan het recept aanpassen om te voorkomen dat de taart niet te laag wordt?

Je kunt voor dit recept zeker ook een springvorm van 22cm gebruiken. De taart zal alleen iets minder hoog worden. Houd er verder rekening mee dat je wellicht een paar lange vingers extra nodig hebt, om de volledige laag steeds te kunnen bedekken.

Ik zoek een bijgerecht met aardappel, dat niet uit de oven komt. Help mij!

Soms is de oven natuurlijk al in gebruik voor andere gerechten, dus een bijgerecht dat je gemakkelijk in de pan kan bereiden is altijd handig. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit recept: aardappelkoekjes met lente-ui en gerookte zalm? Lekker, makkelijk te maken én heel erg feestelijk!

Voor kerst wil ik de amandelbavarois uit Het Grote Kerstnummer maken, maar ik gebruik een keramieken puddingvorm. Hoe zorg ik dat de pudding goed uit de vorm komt?

Dit zorgt altijd voor stress: komt de pudding wel mooi uit de vorm? Zeker als je zo je best hebt gedaan op het recept! Als je een keramieken puddingvorm gebruikt kun je deze het beste (voordat je ‘m vult) omspoelen met koud water, zonder af te drogen. Is de pudding of bavarois klaar voor het opdienen? Week de vorm dan even in warm water, daardoor laat het buitenste laagje een beetje los. Zet een bord op de vorm, draai deze in z’n geheel om en wiebel de vorm heen en weer tot de inhoud loslaat en op het bord terecht komt.

Kan ik suiker in een recept altijd vervangen door een “suikervervanger”? Welke “suikervervanger” is de beste keus?

Er zijn verschillende alternatieven voor suiker. In dit artikel hebben we de verschillende vervangers op een rij gezet. Het is per gerecht/recept afhankelijk welk alternatief de beste keus is.

Ik moet voor de familie (11 personen van jong tot oud) een kerst voorgerecht maken. Het moet glutenvrij en zonder vlees zijn. Schaal en schelpdieren liever ook niet. ik ben de dagen ervoor druk aan het werk dus het liefst iets wat 2 dagen vooraf gemaakt kan worden of dat weinig werk is op de dag zelf. Tips zijn heel erg welkom! 

Een feestelijke soep is een ideaal voorgerecht. Het is makkelijk voor te bereiden voor grote groepen en lekker voor jong en oud. In dit artikel delen we inspiratie voor kerstsoepen; van een chique aardappelsoep met truffel tot heldere bouillon met Aziatische smaakmakers. Er zit voor iedereen wat tussen!

Hoe lang kan ik (zelfgemaakt) banketbakkersspijs met een rauw ei erin laten rijpen in de koelkast?

Rauwe amandelspijs kun je, mits gekoeld en luchtdicht verpakt, maximaal een week bewaren. Wil je het liever langer bewaren? Dan kun je ervoor kiezen om het in te vriezen. Dan blijft het ongeveer 3 maanden houdbaar.

Hallo, wij hebben in Spanje een heerlijk nagerecht gehad met mangogazpacho en yoghurt. Nu zijn we op zoek naar een recept. Kunnen jullie helpen?

Een specifiek recept hiervoor hebben wij niet, wel heel veel lekkere variaties. Wie weet zit hier iets voor jullie tussen! Je vindt hier al onze gazpacho recepten.  

Ik maak met kerst een hoofdgerecht met kabeljauw gerold in parmaham en zelfgemaakte (rode) pesto. Welke salade of groenten past daar goed bij? 

Dat klinkt als een heerlijk hoofdgerecht! De mediterrane smaakmakers en de vis passen bijvoorbeeld heel goed bij een frisse salade met courgette of venkelsalade.

Ik heb een bevroren kalkoen. Kan ik deze ontdooien en langzaam laten garen in de oven? Ik lees dat de vogel eerst een etmaal in een grote emmer moet met een half pond zout en kruiden. Dat zou hem sappiger houden. Is dat zo? Ik streef naar een sappige goed gare kalkoen. Tips?

Het is inderdaad aan te raden om de kalkoen eerst een etmaal te pekelen. Dit maakt het relatief droge vlees sappiger én voegt smaak toe. Ontdooien op een lage temperatuur in de oven kan in principe ook, maar is af te raden. De kalkoen gaart dan namelijk niet gelijkmatig, waardoor het vlees al snel te droog wordt.

Help! Ik moet een gluten- en lactosevrij dessert maken… ik kom er niet uit. Hebben jullie tips?

Dit recept voor glutenvrije kersttaartjes met meringue is misschien wel wat voor jou. De ingrediënten zijn geheel glutenvrij en alleen de boter bevat een minimale hoeveelheid lactose. De boter zou je eventueel kunnen vervangen door lactosevrije boter of margarine om het nagerecht ook geheel lactosevrij te maken.

Ik ga kangoeroegoulash klaarmaken met een rode wijnsaus maar kunnen jullie zeggen hoelang dit vlees moet garen? Het zijn stukjes vlees zoals rundsstoofvlees.

Kangoeroevlees is relatief gemakkelijk te bereiden volgens dezelfde receptuur als bijvoorbeeld rundvlees. In dit artikel geven we diverse tips waarmee het maken van een stoofpotje haast niet kan mislukken!

Ik ben op zoek naar toepasselijke smoothies voor mijn net gekregen Magic Bullet. Kunnen jullie iets betekenen?

Een Magic Bullet is inderdaad ideaal voor het maken van smoothies. In dit artikel delen wij verschillende recepten. Hopelijk zit er wat voor je tussen!

Ik zou graag weten of je kaneelbroodjes met gewone bloem kunt maken i.p.v. Amerikaans patentbloem.

Amerikaanse patentbloem is net wat fijner gemalen dan gewone bloem en heeft hierdoor een fijnere structuur. Daarnaast bevat het meer gluten, wat het deeg helpt met rijzen. Dit maakt deze bloem erg geschikt voor het bakken van brood(jes). Kaneelbroodjes kun je natuurlijk ook met gewone bloem bakken maar het resultaat zal wellicht wat verschillen van het origineel. Zo kun je verwachten dat de kaneelbroodjes waarschijnlijk net iets minder luchtig zijn, maar dat is in principe geen enkel probleem.

Kan ik echt goed kippendij (met bot) gebruiken voor coq au vin blanc?

Natuurlijk, we hebben meerdere recepten voor coq au vin blanc met kippendij. Bijvoorbeeld: klassieke coq au vin blanc & en coq au vin blanc met roze peper en citroen.

Hoeveel pastinaken bij pastinaken-aardappelpuree?

Je mag dezelfde hoeveelheid pastinaak als aardappelen aanhouden bij het maken van de puree.

Hoe kan ik het beste een pani puri bolletje opensnijden zodat ik die kan vullen met bijvoorbeeld carpaccio? Nu breekt alles in stukken zodra ik er een scherp mesje in steek.

Bij zelfgemaakte pani puri kun je met een schaar het puntje eraf knippen als de broodjes nog warm zijn. Heb je ze kant-en-klaar gekocht? Dan kun je er zachtjes met je vinger in prikken om ze open te breken of zachtjes met een mes een cirkeltje snijden in de bovenkant.

Ik wil graag voor kerst een wortellinten-salade maken met een dressing van sinaasappel en olijfolie. Kan ik in de ochtend al de wortelen in linten schillen? En dan al wel dressing er overheen of pas in de avond? Het is namelijk wel lekker als die er wat intrekt en de wortel iets zachter maakt omdat het rauw is.

Omdat wortels weinig water bevatten zullen ze niet snel slap worden. In die zin is het geen enkel probleem om de dressing ‘s ochtends al toe te voegen. De smaken trekken er dan inderdaad juist goed in! De wortels worden op deze wijze natuurlijk wel wat minder knapperig maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Is er een groot verschil tussen runderwangen en kalfswangen? Ik heb per ongeluk het verkeerde gekocht. 

Kalfsvlees is over het algemeen wat malser dan rundvlees en daarom vraagt rundvlees om een langere bereidingstijd. De precieze bereidingstijd is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het stuk vlees, maar neem gerust wat extra tijd voor het gerecht nu je runderwangen in plaats van kalfswangen in huis hebt gehaald.

Ik heb een groot stuk ribeye dat ik in de pan wil aanbraden en dan in de oven wil verder garen tot medium-rare. Volgens mij moet ik dan een kerntemperatuur aanhouden van 50 graden en dan nog laten rusten. Echter, voor de planning van de andere gerechten, zou ik graag willen weten hoe lang het stuk ongeveer in de oven moet garen? Dan weet ik namelijk ook wanneer de rest klaargemaakt kan worden.

Het is altijd een beetje gokken, want geen enkel stuk vlees is hetzelfde. Daarom is de kerntemperatuur inderdaad van groot belang. Kijk dus goed op de thermometer en niet op de klok. Zie je dat de ribeye een kerntemperatuur van 50 graden Celsius aantikt? Dan is jouw stuk vlees goed gaar. Het is hierdoor inderdaad wel wat lastig plannen met andere gerechten maar je kunt rekenen op een bereidingstijd van minstens 3 uur wanneer je een oventemperatuur van 80 graden Celsius aanhoudt. Hierbij is het belangrijk dat je het vlees ruim van tevoren op kamertemperatuur laat komen. Want hoe kouder het vlees is, hoe langer het nodig heeft om op de gewenste temperatuur te komen. Haal het dus gerust twee uur voor bereiding al uit de koelkast.

Wat is een leuk recept met een varkensrollade?

Een rollade is erg feestelijk en daarom één van de meest geserveerde hoofdgerechten met kerst. Wij hebben een recept voor een klassieke variant of éxtra leuk: een rollade met seizoensfavorieten zoals pompoen en kastanjes.

Dit jaar wil ik met kerst een porchetta maken. Hij moet alleen 3 uur in de oven en het kerstdiner is niet bij mij thuis. Wat kan ik beter doen voor het beste resultaat? De porchetta thuis alvast voor de helft garen (1,5/2u oven) of bij het diner de hele porchetta in de oven opwarmen? Voorkom graag dat ‘ie uitdroogt, hoor het graag!

Het is altijd even puzzelen wanneer je kerst niet thuis viert en eten meeneemt. In verband met voedselveiligheid raden we je aan om het vlees in één keer te bereiden. Dit kan inderdaad het beste op locatie, omdat je met opnieuw opwarmen risico loopt op uitdroging. Wil je het toch voorbereiden en later verwarmen? Dek dan het vlees, voordat je het in de oven stopt, af met wat aluminiumfolie om verdere verkleuring en uitdroging zo veel mogelijk te voorkomen.

Met kerst wil ik de millefeuille met hazelnoot-chocoladecrème en mandarijn uit Het Grote Kerstnummer van vorig jaar maken. Daarvoor heb ik hazelnootboter of praliné nodig. Wat is het verschil tussen die twee?

Het verschil tussen hazelnootboter en praliné is maar één ingrediënt: suiker. Hazelnootboter (ook wel hazelnootpasta genoemd en verkrijgbaar bij veel ecologische supermarkten) bestaat voor 100% uit hazelnoten en bevat geen toegevoegde suiker. Praliné (verkrijgbaar bij veel bakwinkels) bevat wél toegevoegde suiker en is dan ook een stuk zoeter dan hazelnootboter. Welke van de twee je kiest voor je millefeuille is dus afhankelijk van hoe zoet je lekker vindt.

Hebben jullie leuke recepten voor een kerstdiner met taco’s? Mexicaans is ons thema!

We zijn op zoek gegaan naar onze meest kerstige taco’s! Deze vega taco’s maak je met bloemkool, handig voor als je eters hebt die geen vlees eten. Of ga voor deze taco’s met langzaam gegaard varkensvlees; supersmaakvol én heel indrukwekkend. Je kunt uiteraard ook kiezen voor deze op-en-top kerstige taco’s met kreeft.

Ik maak een vegan hoofdgerecht en wil een orzo maken uit de oven met tomaatjes. Hoe kan ik dit gerecht het beste uitbreiden voor de niet-vegans aan de eettafel? Met een garnalenspies? Biefstukje? Wat past het beste?

De opties die je zelf noemt zijn zeker heel geschikt. Je zou ook nog kunnen denken aan gepaneerde (vegan) feta, of een stukje gebakken vis. Of je kunt kijken naar deze orzo met garnalen en zhug (een Jemenitische kruidenmix), deze orzo met kabeljauw en chorizo, of deze hele lijst met eenpansorzo’s.

Ik ga de tartelette met zeevruchten maken. Waar kan ik bruin krabvlees kopen?

Goede keuze! Je zou voor bruin krabvlees de visboer even kunnen proberen, maar je kunt ook wit krabvlees gebruiken. Vervang eventueel het krabvlees door rivierkreeftjes, dat is gewoon te koop in het visschap van de supermarkt. 

Ik had een vraagje over het recept voor de knoflookbrioche met tijm. Als ik deze vandaag maak, zijn ze dan nog lekker/vers genoeg op eerste kerstdag? Of kan ik het deeg vast maken en ze op de dag zelf opbakken? 

Het beste is inderdaad om het deeg in de koelkast te bewaren. Onze kok adviseert om de eerste rijs ook meteen in de koelkast te doen. Succes!

Kan ik de de sticky toffee pudding met appel al eerder maken en bakken? En hoe warm ik ze weer op? Of kan ik ze bakken en voor het dessert de saus erbij serveren?

Je kan ze inderdaad goed afbakken van tevoren en kort opwarmen en dan de saus ook maken. Verwarm ze niet te lang zodat ze niet uitdrogen. En bewaar de taartjes buiten de koelkast anders krijg je ze niet meer smeuïg. 

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!