Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Hoofdgerechten voor kerst: van vlees tot vis en vegetarisch

“It’s beginning to look a lot like Christmas”. De feestdagen komen steeds dichterbij. Maar weet jij al met welk kerst hoofdgerecht jij deze kerst indruk gaat maken? In dit artikel geven we inspiratie voor het hoofdgerecht van je kerstdiner: van luxe tot simpele kerstrecepten, en van vlees en vis tot vegetarisch.  

Lees verder na de advertentie


Hoofdgerechten voor kerst

Ben jij nog op zoek naar het spektakelstuk om je gasten deze kerst mee te verrassen? Of je nu gaat voor vlees, vis of vega, met deze heerlijke hoofdgerechten voor kerst heb je gegarandeerd succes.

Tip

Ook voor een lekker voorgerecht voor kerst bieden we genoeg inspiratie én we hebben leuke hapjes voor kerst verzameld. En met deze ideeën voor een kersttoetje sluit je het kerstdiner perfect af. Wat zet jij op het kerstmenu?

Luxe recepten voor je kerst hoofdgerecht

Wil jij deze kerst écht uitpakken met je hoofdgerecht? Dan zijn dit de recepten voor jou:

gevulde varkensrollade met pompoen, salie en tamme kastanje

Gevulde varkensrollade met pompoen, salie en tamme kastanje

Met zo’n luxe gevulde varkensrollade steel je echt de show bij het kerstdiner. Heerlijk met gebakken krieltjes en tamme kastanjes.

Naar het recept
Gevulde flespompoen met noten en champignons

Gevulde flespompoen met noten en champignons

Dit is toch een plaatje? Deze gevulde flespompoen is rijk van smaak en super gezond. De noten geven het gerecht een stevige bite, waardoor je het perfect als hoofdgerecht kunt serveren.

Naar het recept
Knolselderijsteaks met café de paris-saus

Knolselderijsteaks met café de paris-saus

Minstens net zo chic, maar dan vega. Dat zijn deze knolselderijsteaks overgoten met een heerlijk boterige Café de Paris-saus.

Naar het recept
Kalkoenkroon met salieboter

Kalkoenkroon met salieboter

Een kalkoenkroon is het borstvlees van de kalkoen, nog op het bot. De poten en vleugels zijn verwijderd, zodat het vlees sneller gaar is. De salieboter houdt het vlees lekker sappig.

Naar het recept
pompoenravioli met romige walnotensaus

Pompoenravioli met romige walnotensaus

Tijdens de donkere dagen met kerst is niets lekkerder dan een heerlijk verwarmend gerecht met noten. Deze pompoenravioli met romige walnotensaus past daarom perfect als hoofdgerecht op de kersttafel.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Simpele kerst hoofdgerechten

Genoeg aan je hoofd tijdens de kerstdagen? Dan bieden deze recepten de oplossing. Hiermee zet je namelijk in een handomdraai en zónder stress een heerlijke én simpele kerst hoofdgerechten op tafel.

Tip

Een goede voorbereiding is het halve werk. Laat de boodschappen dus lekker thuisbezorgen en deel taken uit. Neem zelf het hoofdgerecht op je en vraag of anderen de andere gangen voor hun rekening willen nemen. Of vraag of zij de drankjes of de tafelaankleding willen verzorgen.

boterbonen, kip en citroen, donna hay

Citroen, olijven, boterbonen en kip

Wij zijn net niet voor niets fan van Donna Hay. Dit is een van haar top gerechten, ideaal voor kerst. Vol met uitgesproken smaken en texturen, zonder al teveel inspanning. Precies wat je wilt, toch?

Naar het recept
Kaasfondue met dippen en kerstboom

Kaasfondue

Kaasfondue is een oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstig gerecht van gesmolten kaas. De benaming ‘fondue’ betekent in het Frans dan ook simpelweg ‘gesmolten’.  Zet de fonduepan maar boven de brander, leg de fonduevorkjes maar klaar en iedereen kan beginnen met dippen!

Naar het recept
Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Ga je liever voor een vegetarisch hoofdgerecht dit jaar? Dan is deze pompoengratin met Gorgonzola en salie misschien wel iets voor jou.

Naar het recept

Nog meer inspiratie voor lekkere hoofdgerechten?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Hoofdgerechten met vlees

Hét ultieme vleesgerecht met kerst is toch wel de kerstkalkoen. Zo’n grote kalkoen zet je immers maar één keer per jaar op tafel, inclusief kerst bijgerechten natuurlijk. Andere typische kerst vlees gerechten zijn varkenshaas, ree of een kerst hoofdgerecht met kip.

Gegrilde kip met dragonboter

Gegrilde kip met dragonboter

En laten we met die laatste beginnen, want deze kip is toch wel een vermelding waard. Kijk nou hoe feestelijk dit kerst hoofdgerecht eruit ziet? Daar gaan je gasten ongetwijfeld van smullen (en jij ook!).

Naar het recept
kerst kalkoen

Kerstkalkoen

Een klassiek kerst hoofdgerecht met vlees: de kerstkalkoen. Bij Yvonne thuis gaat er geen kerst voorbij zonder kalkoen. En wij snappen goed waarom. Een hele kalkoen staat niet alleen heel feestelijk op tafel maar smaakt ook nog eens erg lekker.

Naar het recept
Gevulde rollade

Gevulde rollade

Als er íets een kerstwaardig hoofdgerecht is, is het wel rollade. Deze variant heeft een heerlijke, smaakvolle vulling en ziet er daardoor ook nog eens fantastisch uit.

Naar het recept
runderrollade met jus

Runderrollade met jus

De goudbruine gloed, de weldadige geur, de warmte die van het fornuis af komt. We gaan een middag uitgebreid aan de slag met een runderrollade met jus.

Naar het recept
Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Ree is delicaat vlees met een echte wildsmaak, heerlijk als kerst hoofdgerecht dus. Om het vlees tegen uitdrogen te beschermen wikkelen we een plakje spek om het vlees, dit heet barderen. Serveer de medaillons met romige pastinaakcrème en spruitjes.

Naar het recept
weekmenu Varkenshaas met salie en spek

Varkenshaas met salie en spek

Ook deze varkenshaasjes zijn in spek gewikkeld, waardoor ze lekker mals blijven. Bij dit gerecht adviseren we wederom gebakken spruitjes. Ook lekker met gebakken aardappeltjes uit de oven erbij.

Naar het recept

Kerst Tip

Lees verder na de advertentie

Hoofdgerechten met vis

Met kerst denk je misschien voornamelijk aan vlees als hoofdgerecht. Maar doe eens gek, en serveer een feestelijk hoofdgerecht met vis tijdens de kerstdagen. Wat dacht je van zeebaars, dorade of coquilles?

Gegrilde dorade

Gegrilde dorade

Visexpert Fleur de Visscher, van The Seafood Bar in Amsterdam, geeft tips hoe je dorade het beste kunt bereiden. Zo kan het recept voor de klassieker haast niet mislukken!

Naar het recept
Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie

Vergeet garnalen pili pili, deze gebakken zeebaars in pittige knoflookolie is minstens net zo lekker en past perfect op de kersttafel.

Naar het recept
Gevulde tongrolletjes

Gevulde tongrolletjes

Deze tongrolletjes zijn heerlijk om te serveren met wat knapperig brood om te dippen. En kijk nou toch hoe feestelijk ze eruit zien!

Naar het recept
Dorade met peultjessalade en komkommersaus

Dorade met peultjessalade en komkommersaus

De frisse saus van komkommer springt gelijk in het oog. Het groen spat zowat van je scherm af! Dat staat niet alleen mooi maar is ook nog eens hartstikke lekker.

Naar het recept
Gebakken sliptong met beurre blanc, gefrituurde kappertjes en winterratatouille

Gebakken sliptong met beurre blanc, gefrituurde kappertjes en winterratatouille

Sliptong is mild en zacht van smaak. Je kunt het op verschillende manieren bereiden, maar onze favoriet blijft toch wel gebakken. Hierdoor krijgt hij een heerlijk knapperige buitenkant.

Naar het recept
Gebakken heilbot met venkel, citroen, walnootpangrattato en peterselie in een ovenschaal

Gebakken heilbot met venkel, citroen en walnootpangrattato

De subtiele smaken van de vis gaan in dit gerecht mooi samen met de zachte venkel en het frisse van de citroen. De walnootpangrattato zorgt voor een hartige crunch en maakt het helemaal af.

Naar het recept
Gepocheerde zalm met dragon-aioli

Gepocheerde zalm met dragon-aioli

Dit gerecht is super voor een buffet: je kunt het koud, lauw of warm serveren waardoor je het makkelijk kunt voorbereiden of zelfs in zijn geheel mee kunt nemen.

Naar het recept
coquilles met beurre noisette macadamianoten peterseliepuree en serranoham

Coquilles met beurre noisette, macadamianoten, peterseliepuree en Consorcio Serrano

Wil je je gasten echt verrassen deze kerst? Ga dan voor coquilles. Met beurre noisette, macadamianoten en peterseliepuree maak je er een super-de-luxe gerechtje van.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Hoofdgerechten met kerst voor grote groepen

Ben je gezegend met een grote familie of vriendengroep? Dan kan het kerstdiner nog wel eens de nodige stress veroorzaken. Niet nodig! Organiseer bijvoorbeeld een buffet voor een grote groep deze kerst. Met deze recepten tover je zo een hoofdgerecht voor kerst met 10 personen op tafel!

Pompoen ricotta krans

Overheerlijke kerstkrans met pompoen en ricotta

Wat staat er mooier op tafel dan een feestelijke kerstkrans? Dit recept met pompoen en ricotta is niet alleen een feestje om te maken, maar ook om op tafel te zetten. Laat iedereen lekker een stukje pakken, maar houd stiekem wel wat extra over voor jezelf. Van deze smaken zal iedereen onder de indruk zijn. Ook heel lekker voor een uitgebreide kerstbrunch trouwens!

Naar het recept
Gevulde pompoen met prei en blauwe kaas

Gevulde pompoen met prei en blauwe kaas

Doordat je de pompoen in zijn geheel vult, is dit vegetarische hoofdgerecht een echte eyecatcher op tafel. Leg de pompoen op een grote plank en snijd hem pas aan tafel in plakken, zo wordt ‘ie extra spectaculair.

Naar het recept
Spinazierollade met biet en geitenkaas

Spinazierollade met biet en geitenkaas

Deze kleurrijke rollade zit boordevol groente en is een echte eyecatcher op tafel. De geitenkaas geeft dit gerecht een lekker zoetje.

Naar het recept
Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Als klap op de vuurpijl delen we deze extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini van Vanja van der Leeden. Toegegeven, misschien vinden we dit wel een van de lekkerste kerstrecepten van het jaar. Heerlijk als onderdeel van een luxe kerstdiner.

Naar het recept
Boterzachte gekonfijte zalm voor je kerstdiner

Boterzachte gekonfijte zalm

Op zoek naar een echte crowdpleaser voor je kerstdiner? Deze zalmfilet met romesco-saus stelt niet teleur! Maak de romesco gerust 1 of 2 dagen van tevoren voor extra gemak tijdens de kerstdagen.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Ons favoriete hoofdgerecht voor kerst:

Redactiefavoriet
gevulde varkensrollade met pompoen, salie en tamme kastanje

Gevulde varkensrollade met pompoen, salie en tamme kastanje

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 600 g varkenshaasfiletrollade
  • 12 tamme kastanjes
  • 400 g flespompoen (in blokjes)
  • 1 rode ui (geschild en in partjes)
  • 1 bol knoflook (horizontaal gehalveerd)
  • 1 citroen (horizontaal gehalveerd)
  • olijfolie
  • 1 1/2 tl za´atar
  • 4 gedroogde pruimen (fijngehakt)
  • zeezout en zwarte peper
  • 2 klontjes roomboter
  • 600 g krieltjes
  • 8 verse salieblaadjes

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • keukengaren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Haal het varkensvlees ongeveer 3 uur van te voren uit de koeling. Ontdoe de tamme kastanjes van hun stekelige bolster en snijd de bovenkant kruiselings in. Leg de kastanjes op een bakplaat en rooster deze ca. 12 minuten of totdat de schil openstaat. Haal de kastanjes uit de oven en laat iets afkoelen. Verdeel de pompoen, de rode ui, de knoflook en de citroen over de bakplaat. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met de za’atar. Bak ca. 15 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn.

  2. Haal de groenten uit de oven en doe ze in een kom. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 170°C / hetelucht: 150°C). Knijp de citroenhelften boven de groenten uit. Haal de knoflookteentjes uit een van de  knoflookhelften en hak ze fijn. Schep de gehakte knoflook, de pruimen en de kastanjes door het groentemengsel en breng op smaak met zeezout en peper. Laat de groenten nu afkoelen. Rol het varkensvlees uit en zorg ervoor dat het eventuele vet grotendeels aan de buitenkant zit. Schep het afgekoelde groentemengsel op het vlees. Rol het vlees nu over de lange zijde strak op. Bind elke 2 cm een stukje keukengaren om de varkensrollade.

  3. Verwarm een casserole of braadslede op het vuur. Schenk wat olijfolie in de pan en doe er 1 klontje boter bij. Braad de rollade rondom goudbruin aan. Plaats de braadpan nu voor ca. 20 minuten in de oven op  kerntemperatuur van 60°C graden voor medium en 70°C graden voor gaar.

  4. Halveer de krieltjes, kook deze in ongeveer 5 minuten net gaar en giet af. Haal de braadpan uit de oven en haal de rollade uit de pan. Leg op een bord en bedek met een stukje aluminium folie.

  5. Zet de pan met alle braadrestanten op het vuur en doe er nog een klontje boter bij. Leg de salieblaadjes erbij en bak deze voor ca. 2 minuten in de boter. Haal de helft van de salieblaadjes eruit en leg even apart. Doe de gekookte krieltjes in de pan en bak deze in korte tijd goudbruin. Breng op smaak met zeezout. Leg de varkensrollade op een schaal en leg de apart gehouden salieblaadjes erbovenop. Serveer de rollade met de in salieboter gebakken krieltjes.

© Receptuur en foodstyling: Ellen van Duijn

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!