Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van

Het hoofgerecht is meestal het belangrijkste deel van de maaltijd, dus lekker moet het zeker zijn. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres voor snelle hoofgerechten, gezonde hoofdgerechten, vegetarische hoofdgerechten en luxe hoofdgerechten voor feestdagen, zoals kerst en Pasen. Hier vind je gegarandeerd nieuwe klassiekers om aan je culinaire repertoire toe te voegen!

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoofdgerechten met vis

Zet je graag een stukje vis als hoofdgerecht op tafel? Dan zijn deze recepten precies wat je zoekt.

Vegetarische hoofdgerechten

Met deze vega hoofdgerechten mist niemand aan tafel dat stukje vlees of vis.

Spaanse en Italiaanse recepten

Heb je zin in een avondje aan de Middellandse zee? Met deze mediterraanse hoofdgerechten waan je je even in Spanje, Italië of Frankrijk.

Recept voor Indiase dahl

Dahl

Dit Indiase comfortfood is vernoemd naar het hoofdingrediënt. Dahl betekent namelijk niets meer dan ‘splitpeulvrucht’. Masoor, tur, urad, moong en chana zijn enkele van de vele verschillende soorten dahl. Wij delen het recept van de meest bekende versie maar geven ook nog een hele hoop variaties zodat je kunt blijven experimenteren!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 300 g rode splitlinzen
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • verse gember (4 cm, geraspt)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 rode peper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt)
  • 1 groene peper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt)
  • 1 winterwortel (geschild en in kleine blokjes)
  • 2 tomaten (in blokjes)
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • 400 g verse bladspinazie (gewassen)
  • zout en peper

Voor erbij

  • 4 el zonnebloemolie
  • 10 limoenblaadjes
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 naan
  • 4 el halfvolle yoghurt
  • peterselie- of korianderblaadjes

Bereiding

  1. Spoel de linzen af onder stromend water en laat goed uitlekken. Verhit 1 el olie in een pan op middelhoog vuur en fruit er de ui 3-4 minuten in. Voeg de specerijen, de gember, de knoflook, beide pepers, de wortel en de tomaat toe en fruit 1 minuut mee. Doe de linzen erbij en blus af met de groentebouillon. Breng het geheel aan de kook en laat 15-20 minuten sudderen op laag vuur tot de linzen gaar zijn.

  2. Verhit 4 el olie in een kleine koekenpan en bak er de limoenblaadjes en het mosterdzaad 1 minuut in. Haal de pan van het vuur en zet apart. Verwarm de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  3. Voeg de kokosmelk toe aan de linzen en verwarm kort mee. Roer de spinazie er in porties doorheen en laat hem slinken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de dahl met de yoghurt, de verse kruiden en de kruidenolie met mosterdzaad en limoenblaadjes. Serveer dit recept voor dahl met de naan en eet smakelijk.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Wat is een gezond hoofdgerecht?

Helaas is wat lekker is niet altijd gezond. Gelukkig kun je heel goed lekker én gezond eten. Probeer de volgende tips voor een gezonde maaltijd in je hoofd te houden bij het kiezen van een hoofdgerecht.

Lekker vers

Kies voor verse producten. Een kant-en-klare vegaburger of visstick is natuurlijk lekker makkelijk, maar een gezondere optie zijn vaak producten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zo als verse kipfilet (liefst biologisch) en verse groenten.

Ga voor minder of kleinere porties vlees en vis. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, maar te veel vlees of vis kan averechts werken voor je gezondheid.

Gevarieerd eten

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar gevarieerd eten is dan ook echt belangrijk. Zo krijgt je lichaam namelijk alle voedingsstoffen nodig die het nodig heeft. Essentieel voor een gezond hoofdgerecht dus!

Ten slotte kun je veel ingrediënten vervangen door een gezonder alternatief. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst of volkoren pandanrijst in plaats van witte rijst, of maak eens volkoren spaghetti in plaats van witte. Zo krijg je extra vezels binnen, die helpen je lichaam gezond te houden.

Hoofdgerecht voorbereiden

Ga je een etentje met vrienden of familie organiseren? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je bij je gasten aan tafel kunt zitten, in plaats van dat je de hele avond in de keuken moet staan. Een goede voorbereiding bespaart je op de avond zelf dus een hele hoop stress. Maar hoe pak je dat aan?

Oude bekenden

Allereerst is het handig om een hoofdgerecht te maken dat je al kent. Zo kun je beter inschatten hoe lang het bereiden van het recept duurt en kom je bij het serveren niet voor onaangename smaakverrassingen te staan. Ga dus voor een bekend succesrecept.

Sommige hoofdgerechten zijn natuurlijk makkelijker vooraf te maken dan andere. Een roerbakgerecht of risotto kun je bijvoorbeeld niet zo makkelijk voorbereiden als een stoofschotel of een lasagne. Kies dus voor een hoofdgerecht dat je alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven of even hoeft op te warmen in een pan.

Mise en place

Bereid zo veel mogelijk ingrediënten alvast voor: snijd de groenten, meet alle ingrediënten af in schaaltjes en rasp de kaas. Zo hoef jij ’s avonds het hoofdgerecht alleen nog maar af te maken.

Of kies meteen een hoofdgerecht

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!