Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van

Ovenschotels zijn makkelijk, verwarmend en op en top comfortfood. Ook zijn ze ideaal om restjes groente, aardappel of pasta in te verwerken. Laat je inspireren door onze favoriet ovenschotel recepten.

Nieuwste recepten

De allernieuwste ovenschotels van Foodies vind je hier altijd op een rij.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Romige tomaten-basilicumovenschotel

Romige tomaten-basilicumovenschotel

Deze ovenschotel mag absoluut niet overgeslagen worden. Hoe makkelijk hij ook is, dankzij de kaas-tomaat-basilicum combinatie is deze ovenschotel het perfecte comfort food.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 800 g tomatenblokjes uit blik (2x 400 g)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 klein bosje basilicum (gehakt)
  • zout en peper
  • 250 g rigatoni
  • 100 ml kookroom
  • 50 g parmezaan (geraspt)
  • 250 g mozzarella (uitgelekt en in stukken)

Om te serveren

  • groene salade

Bereiding

  1. Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur en bak er de knoflook en de ui in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de tomatenblokjes en de suiker toe en kook nog ca. 20 minuten verder tot een dikke saus. Roer het basilicum erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Kook de rigatoni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.

  3. Roer de kookroom, de parmezaan, de pasta en de mozzarella door de tomatensaus. Verdeel het geheel over een ovenschaal (ca. 20×30 cm) en bak ca. 10 minuten in de oven tot de saus begint te bubbelen. Serveer met een groene salade.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Mike English Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Kate Wesson

Ovenschotel bewaren

Heb je naderhand een restje over? Gooi het niet weg! Ovenschotel bewaren gaat namelijk heel goed. Volgens het Voedingscentrum kun je zo’n overgebleven restje ca. 2 dagen in de koelkast bewaren. Schep het daarvoor over in een goed afgesloten bakje, of dek de ovenschaal goed af met aluminium- of vershoudfolie. In de vriezer kun je het zo’n 3 maanden bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje of plastic zak.

Ovenschotel opwarmen

Als je je bewaarde restje weer wilt opeten, kun je dat bijvoorbeeld opnieuw opwarmen in de oven. Doe dit wel op een lagere temperatuur om verbranding of overgaring te voorkomen. Opwarmen in de magnetron of in de pan kan ook. Doe dit in meerdere porties, zodat het goed heet wordt van binnen. En let op: warm een restje maar 1 keer op. Wil je een ingevroren restje opwarmen? Dat kan ook! Laat het dan wel eerst ontdooien in de koelkast.

Bekijk alle ovenschotel recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!