Ovenschotels zijn makkelijk, verwarmend en op en top comfortfood. Ook zijn ze ideaal om restjes groente, aardappel of pasta in te verwerken. Laat je inspireren door onze favoriet ovenschotel recepten.
Nieuwste recepten
De allernieuwste ovenschotels van Foodies vind je hier altijd op een rij.
Populaire ovenschotels
Geen zin om lang te zoeken? Dat hoeft ook niet, want met deze populaire ovenschotels zit je altijd goed.
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Makkelijke ovenschotels
Het handige aan een ovenschotel is dat de oven het meeste werk doet. Wil je nóg meer gemak? Deze makkelijke ovenschotels zet je in een handomdraai in de oven, en dus met weinig moeite op tafel.
Pasta ovenschotels
Pasta uit de oven is ultiem comfortfood. Deze pasta ovenschotel recepten zijn dan ook perfect voor een vrijdagavondje op de bank. Maar eigenlijk smaken ze elke avond van de week gewoon heel erg lekker.
Aardappel ovenschotels
Aardappels kun je koken, bakken, roosteren, frituren maar.. verwerk ze ook eens in een van deze aardappel ovenschotels. Dan wil je nooit meer anders!
Groente ovenschotels
Doe meer met groente! Verwerk het in een van deze groente ovenschotels bijvoorbeeld.
Gezonde ovenschotels
Dat een ovenschotel niet per se room en kaas hoeft te bevatten, laten deze gezonde ovenschotels wel zien. Lekker licht en boordevol groente. Daar blijf je van opscheppen!
Vegetarische ovenschotels
Een lekkere ovenschotel kan ook heel goed vega. Bekijk deze heerlijke recepten maar eens.

Romige tomaten-basilicumovenschotel
Deze ovenschotel mag absoluut niet overgeslagen worden. Hoe makkelijk hij ook is, dankzij de kaas-tomaat-basilicum combinatie is deze ovenschotel het perfecte comfort food.
Bereiding
Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur en bak er de knoflook en de ui in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de tomatenblokjes en de suiker toe en kook nog ca. 20 minuten verder tot een dikke saus. Roer het basilicum erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Kook de rigatoni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
Roer de kookroom, de parmezaan, de pasta en de mozzarella door de tomatensaus. Verdeel het geheel over een ovenschaal (ca. 20×30 cm) en bak ca. 10 minuten in de oven tot de saus begint te bubbelen. Serveer met een groene salade.
Ovenschotel bewaren
Heb je naderhand een restje over? Gooi het niet weg! Ovenschotel bewaren gaat namelijk heel goed. Volgens het Voedingscentrum kun je zo’n overgebleven restje ca. 2 dagen in de koelkast bewaren. Schep het daarvoor over in een goed afgesloten bakje, of dek de ovenschaal goed af met aluminium- of vershoudfolie. In de vriezer kun je het zo’n 3 maanden bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje of plastic zak.
Ovenschotel opwarmen
Als je je bewaarde restje weer wilt opeten, kun je dat bijvoorbeeld opnieuw opwarmen in de oven. Doe dit wel op een lagere temperatuur om verbranding of overgaring te voorkomen. Opwarmen in de magnetron of in de pan kan ook. Doe dit in meerdere porties, zodat het goed heet wordt van binnen. En let op: warm een restje maar 1 keer op. Wil je een ingevroren restje opwarmen? Dat kan ook! Laat het dan wel eerst ontdooien in de koelkast.
Bekijk alle ovenschotel recepten

Ovenschotel met balletjes, pasta en rozemarijn

Griekse lamskleftiko

Zuurkoolschotel met gehakt

Groentetraybake met pul biber en witte kaas

Filotaart met curry-aardappels en kikkererwten

Pastei met lamsvlees en filodeeg

Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Geroosterde bloemkool met harissa en citroenpangrattato






























































