Cake vind je in alle soorten en maten. Van een klassieke boerencake tot appelcake, red velvet of carrot. En wist je dat je al die soorten cake ook zelf kunt bakken? Met deze cake recepten heb je in ieder geval genoeg keuze. Wat is jouw favoriete cake recept?
Populaire cake recepten
Dit zijn de meest populaire cake recepten van dit moment.
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Chocoladecakes
Cake en chocolade, dat is toch de ultieme combinatie? Met deze chocoladecakerecepten zit je dus wel goed.
Carrot cakes
“Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” Nou wij wel hoor, hier vind je de lekkerste carrot cakes op een rij.
Citroen cakes
Met een vleugje citroen maak je je cake heerlijk fris!
Tulband cakes
Zo’n tulband steelt al gauw de show. Helemaal als je hem afmaakt met een lekkere topping van chocolade, roomkaasfrosting of siroop. Om je vingers bij af te likken…
Fruitige cakes
Fruit en cake gaan heel goed samen. Van aardbeien tot appel, peer of sinaasappel, voor welke fruitige cake ga jij?
Cupcakes
Liever allemaal kleine cakejes om uit te delen, dan één grote? Hier vind je genoeg inspiratie voor de lekkerste cupcakes.
Vegan cakes
Liever een cake zonder eieren en roomboter? Deze cakes zijn stuk voor stuk helemaal vegan!
Feestelijke cakes
Met deze cakes op tafel wordt het zéker een feestje! Liever iets anders bakken? Met deze bakrecepten geven we je nog veel meer ideeën.
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Vanillecake
Zeinab: “Een vanillecake is een veelzijdige cake die je zowel als basis voor een laagjestaart of cupcakes kan gebruiken, maar een los plakje cake is ook heerlijk. Het geheim van een perfecte vanillecake zit hem onder andere in het niet te lang mixen van je beslag zodra de bloem is toegevoegd. Deze cake zal zeker in de smaak vallen.”
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160 °C (hetelucht) of 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de tarwebloem, maizena, het bakpoeder en zout in een mengkom.
Doe de roomboter, zonnebloemolie, kristalsuiker, vanillesuiker, het vanille-extract en de citroenrasp in een andere mengkom en klop dit in 8-10 minuten romig en wit in een staande mixer met platte menghaak of met een handmixer op middelhoge snelheid.
Voeg de eieren een voor een toe en mix steeds kort door tot deze volledig zijn opgenomen. Dit duurt circa 20 seconden per ei. Spatel tussendoor de zij- en onderkant van de kom schoon zodat het beslag goed kan mengen.
Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg het bloemmengsel en de karnemelk in drie delen om en om toe aan het beslag. Spatel wederom langs de zijkanten en mix het beslag ten slotte 30 seconden op middelhoge snelheid tot een glad geheel.
Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet in het midden van de oven. Bak de cakes in 40-45 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt.
Haal de cakes uit de oven en laat ze 15 minuten in de bakvorm afkoelen op een taartrooster. Snijd daarna de zijkanten van de cakes los van de vorm, stort de cakes ondersteboven op het taartrooster en laat volledig afkoelen. Verpak de cakes goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.
Cake bakken: hoe doe je dat?
Met deze handige tips en weetjes wordt cake bakken een makkie:
- De basisingrediënten voor cake zijn bloem, boter, suiker, eieren en een snuf zout. Met deze ingrediënten, een cakeblik én dit basisrecept voor cake kom je dan ook een heel eind. Van daaruit kun je eindeloos variëren met bijvoorbeeld specerijen, noten, chocolade of fruit.
- Gebruik een weegschaal en weeg hoeveelheden precies af: cake bakken komt heel nauw.
- Wees geduldig met het kloppen: mix de boter en suiker tot het heel licht en luchtig is en voeg dan pas de eieren (één voor één!) toe.
- Zet de oventemperatuur niet te hoog. Dat maakt de cake al gauw droog en vergroot de kans op scheuren.
- Open de ovendeur niet tussentijds! De kans is groot dat je cake dan inzakt.
- Checken of de cake gaar is? Dat doe je eenvoudig door er met een prikker in te steken. Wanneer deze er droog uit komt is ‘ie gaar.
Welke bloem voor cake?
Als je door de supermarkt loopt zie je verschillende soorten bloem in het schap staan. Voor cake kun je zowel tarwe- als patentbloem gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een cake met tarwebloem wat steviger wordt dan met patentbloem. Dit laatste bevat iets meer gluten, waardoor cake extra luchtig wordt.
Hoe lang moet een cake in de oven?
Afhankelijk van het recept dat je gebruikt bak je een cake ca. 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven.
Moet je cake laten afkoelen?
Voor het beste resultaat laat je een cake nadat hij uit de oven komt even kort afkoelen in de vorm, op een rooster. Haal hem daarna uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster. Eenmaal op kamertemperatuur is hij wat steviger en kun je er mooie plakken van snijden. Doe je dit wanneer de cake nog te heet is, dan duw je hem vaak in elkaar en brokkelt de cake af bij het snijden.
Cake uit de vorm halen?
Laat de cake na het bakken eerst even in de vorm afkoelen, zodat hij iets steviger wordt. Vervolgens kun je hem voorzichtig uit de vorm halen en op een rooster verder laten afkoelen.
Cake bewaren?
Dat kan! In een luchtdicht afgesloten bak of folie kun je cake zo’n 3 tot 5 dagen op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast vaak nog iets langer. Wil je de cake invriezen? Dat kan ook. Verpak hem dan goed en bewaar tot ca. 3 maanden in de vriezer.
Cake zonder ei
Ei is een van de basisingrediënten van cake. Maar wist je dat je ook heel goed veganistische cakes kunt maken? In plaats van eieren wordt dan vaak baking soda in combinatie met een zuur, bijvoorbeeld citroen- of limoensap gebruikt. Boter wordt vervang je door plantaardige olie of margarine en je bent er. Zelf vegan cake bakken? Probeer eens deze vegan citroencake of deze vegan carrotcake.
Of bekijk al onze recepten

Sticky vijgenchutney met sinaasappel en kaneel

Spicy kaasfondue met harissa

Briegalette met knoflook-kastanjechampignons

Baguette met gerookte zalm en roomkaas

No-bake Christmas Cheesecake met speculoos

Broodje carpaccio

Pistolets met kaneelsuiker en roomkaas

Pappardelle met ragù en spinazie























































































