Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie

Back on track: 15+ gezonde recepten voor het avondeten

Advertentie

Is gezonder eten en wat fitter worden ook een van jouw goede voornemens? Dan komt dit handige lijstje goed van pas! Wij hebben onze vijftien favoriete gezonde recepten voor het avondeten verzameld zodat jij snel weer back on track bent.

Goede voornemens gedoemd om te mislukken? Niet wanneer je het op de juiste manier aanpakt! Deze gezonde recepten voor het avondeten zijn niet alleen healthy, maar ook nog eens snel, makkelijk én heel erg lekker.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gezonde recepten voor het avondeten

Wij hebben een gevarieerd lijstje met hoofdgerechten samengesteld zodat jij zeker twee weken lang elke dag wat lekkers op tafel kan zetten. Wat denk je bijvoorbeeld van een goedgevulde maaltijdsoep met linzen, een garnalencurry of roerbak met kip? Het was nog nooit zo makkelijk om je goede voornemens vol te houden.

jackfruit lasagna

Opgerolde courgette-lasagne met jackfruit

Courgette is een groente die in de meest uiteenlopende gerechten goed tot zijn recht komt. Wat denk je bijvoorbeeld van deze opgerolde courgette-lasagne? Door de rolletjes te vullen met jackfruit in plaats van vlees bespaar je calorieën, zonder in te leveren op textuur of smaak.

Naar het recept
Winterse soep: pompoen-linzensoep met spinazie

Pompoen-linzensoep met spinazie

Linzen zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten, b-vitamines en mineralen. Wij maakten deze voortreffelijke soep met deze krachtpatsers.

Naar het recept
aardappelsalade met gerookte zalm

Aardappelsalade met gerookte zalm

De combinatie van zalm, kappertjes en dille is ongeëvenaard. Zeker wanneer je ze combineert en er een frisse aardappelsalade van maken gaat.

Naar het recept
Garnalencurry

Garnalencurry

Dit gerecht typeert de Indiase keuken zoals we hem kennen – bomvol geurige kruiden en specerijen – maar dan met net iets minder calorieën. Geniet van deze Indiase klassieker in een licht jasje.

Naar het recept
Smoky auberginechili

Smoky auberginechili

Wist je dat gerechten vol kleur vaak ook hartstikke gezond zijn? Eat the rainbow is niet voor niets een bekende ‘regel’ op het gebied van voeding. Deze smoky auberginechili knalt van je bord af en is daarmee ook nog eens helemaal healthy!

Naar het recept
Appel-bietensalade met gerookte makreel

Appel-bietensalade met gerookte makreel

Deze appel-bietensalade laat zien hoe makkelijk het is om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Vervang de speltkorrels gerust door je favoriete graan als ze bij jou in de buurt lastig te krijgen zijn. Zo creëer je zelf een heerlijke maaltijdsalade voor de winter!

Naar het recept
Pompoen bourguignon

Pompoen bourguignon

De vegetarische versie van de welbekende boeuf bourguignon is net een tikkeltje gezonder. Niet voor niets is deze versie een van onze favoriete vegetarische recepten met pompoen. Je maakt de stoof onder andere met sjalotten, champignons en sperziebonen.

Naar het recept
Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie

Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie

Wist je dat bloemkool het hele jaar beschikbaar is van de Nederlandse bodem en dus altijd een goede keuze is? Met deze supergezonde groente kun je alle kanten op. Al is deze bloemkoolcurry met tomaat en spinazie bij ons favoriet.

Naar het recept
Roerbak met kip en sobanoedels

Roerbak met kip en sobanoedels

Er is geen makkelijkere manier om een gezonde maaltijd op tafel te zetten dan het maken van een Aziatische roerbak. Deze snelle versie met kip, wortel, sperziebonen en champignons is typisch zo’n gerecht dat je elke week wel op tafel wil zetten.

Naar het recept
Roerbak met noedels, sticky kip en paprika

Roerbak met noedels, sticky kip en paprika

Heb je de smaak te pakken? Dan wil je deze roerbak met noedels, sticky kip en paprika vast ook proberen. Minstens net zo lekker met net even anders. Succes is gegarandeerd!

Naar het recept
Vispannetje met orzo en bimi uit de oven

Vispannetje met orzo en bimi uit de oven

Geef het klassieke vispannetje een twist en maak het met orzo en bimi. Zo uit de oven staat het vispannetje binnen een half uur al op tafel!

Naar het recept
Marokkaanse couscous

Marokkaanse couscous

Wil je snel een gezonde maaltijd op tafel zetten? Dan is couscous je beste vriend. Deze Marokkaanse versie brengen we op smaak met harissa. Dit is een pittige saus op basis van kruiden en pepers.

Naar het recept
Slawraps met sticky tempeh

Slawraps met sticky tempeh

Je maakt wraps eenvoudig gezonder door je tarwetortilla’s te vervangen met een blaadje sla. Dat maakt de maaltijd niet alleen gezonder maar ook wat frisser. Zeker het proberen waard wanneer jij je goede voornemens wil volhouden.

Naar het recept
recepten voor soep: Linzen-harissasoep

Linzen-harissasoep

Als er een gerecht niet in dit lijstje met gezonde recepten voor het avondeten mag ontbreken, dan is het deze linzen-harissasoep wel. Verwarmend, vol geurige specerijen en goedgevuld met voedzame ingrediënten: dit is de ultieme maaltijdsoep.

Naar het recept
kabeljauw witte bonen tomatensaus

Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw

Witte bonen in tomatensaus is een bekend Italiaans gerecht. Maak er een gezond avondmaal van door verse vis toe te voegen. Wij gebruiken graag kabeljauw. Dat is een relatief goedkope vis waardoor dit gerecht echt low budget is.

Naar het recept
Roggebroodtoast met schelvis en spinazie

Roggebroodtoast met schelvis en spinazie

Roggebrood zit bomvol vezels. Dit zorgt ervoor dat je van een slechts een sneetje lang een vol gevoel kan hebben. Zeker wanneer je het belegt met eiwitten en vitaminebommetjes zoals bij dit recept.

Naar het recept
Redactiefavoriet
Recept voor Indiase dahl

Dahl

Dahl is een geurig eenpansgerecht dat binnen een halfuurtje op tafel staat én bomvol gezonde peulvruchten en groenten zit.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 300 g rode splitlinzen
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 rode peper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt)
  • 1 groene peper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt)
  • 1 winterwortel (geschild en in kleine blokjes)
  • 2 tomaten (in blokjes)
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • 400 g verse bladspinazie (gewassen)
  • zout en peper

Voor erbij

  • 4 el zonnebloemolie
  • 10 limoenblaadjes
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 naan
  • 4 el halfvolle yoghurt
  • handvol peterselie- of korianderblaadjes

Bereiding

  1. Spoel de linzen af onder stromend water en laat goed uitlekken. Verhit 1 el olie in een pan op middelhoog vuur en fruit er de ui 3-4 minuten in. Voeg de specerijen, de gember, de knoflook, beide pepers, de wortel en de tomaat toe en fruit 1 minuut mee. Doe de linzen erbij en blus af met de groentebouillon. Breng het geheel aan de kook en laat 15-20 minuten sudderen op laag vuur tot de linzen gaar zijn.

  2. Verhit 4 el olie in een kleine koekenpan en bak er de limoenblaadjes en het mosterdzaad 1 minuut in. Haal de pan van het vuur en zet apart. Verwarm de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  3. Voeg de kokosmelk toe aan de linzen en verwarm kort mee. Roer de spinazie er in porties doorheen en laat hem slinken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de dahl met de yoghurt, de verse kruiden en de kruidenolie met mosterdzaad en limoenblaadjes. Serveer dit recept voor dahl met de naan en eet smakelijk.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Meer inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!