Recepten met rijst

In de nasi, als onderdeel van sushi, in een poké bowl of gewoon als bijgerecht. Rijst is lekker, snel klaar en veelzijdig te gebruiken. Het is dan ook niet gek dat rijst samen met pasta en aardappels de populairste koolhydraatbron op ons bord is. Eigenlijk eten ze het overal ter wereld wel. Benieuwd hoe ze het in verschillende landen bereiden? Ga dan mee op wereldreis en ontdek de veelzijdigheid van rijst.

Wil je ook iedere week recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Nasi goreng

Nasi goreng is het Indonesische equivalent van een Engels ontbijt en je eet het in Indonesië in de ochtend of vroege middag. Letterlijk betekent nasi goreng in het Indonesisch ‘gebakken rijst’. Het wordt gemaakt met een kruidige boemboe en altijd geserveerd met een gebakken ei en plakjes komkommer en tomaat.

> naar het recept: Indische nasi goreng

nasi goreng

Wortel-biryani

Biryani is een klassiek Indiaas gerecht met geurige rijst. Dit gerecht wordt vaak met kip of lamsvlees geserveerd. Wij gaan ook graag voor een vegetarische variant, bijvoorbeeld met wortel.

> naar het recept: wortel-biryani met komijn

Wortel-biryani met komijn

Risotto

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegsel otto. Deze variant uit Milaan is een echte klassieker. De prachtige gouden kleur dankt hij aan de toegevoegde saffraan.

> naar het recept: risotto alla milanese

risotto alla milanese

Kedgeree

Kedgeree is een Indiaas-Engels rijstgerecht dat binnen 25 minuten op tafel staat. Wel zo makkelijk! Je maakt het met vis, rijst, peterselie, eieren, kerriepoeder en rozijnen.

> naar het recept: kedgeree met garnalen

kedgeree met garnalen

Mexicaanse rijst

In Mexico eten ze hun rijst graag met bekende smaakmakers als koriander, limoen en peper. Houdt je niet zo van de hitte? Zorg dan dat je goed de zaadlijsten van de pepers verwijdert. Die zijn het heetst!

> naar het recept: Mexicaanse rijst

Mexicaanse rijst

Gebakken rijst met kimchi

In Korea voegen ze de pittige smaakbom kimchi het liefst aan elk gerecht toe. Zo ook aan hun fried rice. Dat is niet alleen heel lekker maar ook nog eens hartstikke gezond. De gefermenteerde groenten zijn rijk aan vezels, vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en natuurlijk probiotica (door het fermentatieproces).

> naar het recept: gebakken rijst met kimchi

Klein Korea: gebakken rijst met kimchi

Paella

Voor deze variant van paella doet je oven al het werk: makkelijk én foolproof! Dit rijstgerecht komt oorspronkelijk uit Valencia waar ze het traditioneel met kip en konijn maken. Meer weten? In Foodies Spanje vertellen we je stap voor stap wat erin thuishoort, welke rijstkorrel je gebruikt, of je nu wel of niet moet roeren en hoe hij hoort te smaken.

> naar het recept: oven-paella met tomaten en olijven

weekmenu Oven-paella met tomaten en olijven

Tah Digh

Rijst met een gouden korst (tah digh) is een typisch Perzisch gerecht. Er kunnen veel verschillende ingrediënten gebruikt worden maar ik houd van de eenvoud van dit gerecht, met de rode zuurbessen en het gouden korstje, dat elk rijstgerecht speciaal maakt. Je kunt dit zo eten, of met maast-e chekideh of met gegrild vlees of vis.

> naar het recept: rijst met een gouden korstje

perzische-rijst-chelow-ba-tah-digh-1582127709

Mujadara

Met een paar simpele ingrediënten creëer je een heerlijk, uniek gerecht – de traditionele Midden-Oosterse mujadara van gestoofde linzen met rijst en gekaramelliseerde uien. Wil je het gerecht vegan maken? Vervang de yoghurt dan door je favoriete plantaardige variant.

> naar het recept: mujadara

Mujadara

Pilav

Wist je dat je pilav heel eenvoudig in één pan maakt? Het Midden-Oosterse gerecht leent zich perfect voor deze stijl van koken. Beetje bouillon erbij en de rijst gaart vanzelf. Daarom is het zo populair!

> naar het recept: goudkleurige pilav met groene groenten

Goudkleurige pilav met groene groenten

Rijstevlaai

De trots van de lage landen: rijstevlaai. In dit recept gebruik je dessertrijst voor de vulling van de rijstevlaai. Deze rijst, heel toepasselijk ook kleefrijst genoemd, heeft een wat kortere, ronde korrel. Het heeft een hoger zetmeelpercentage dan andere rijstsoorten en wordt daardoor na het koken wat kleverig. Perfect voor deze ultieme rijstevlaai.

> naar het recept: rijstevlaai

Rijstevlaai

Lees ook: