Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van

Kerst komt eraan en een gezellige kerstsfeer begint in de keuken. Maar hoe kies je de lekkerste kerstrecepten uit? We helpen je graag op weg met lekkere, culinaire en makkelijke kerst recepten voor elke gang. En is dat nog niet genoeg? Bestel dan ook Het Grote Kerstnummer, daarin vind je nog veel meer inspiratie.Ā 

De lekkerste kerstmenu’s

Wil je je gasten verrassen met een heerlijk kerst menu? In dit artikel geven we je ideeƫn en inspiratie voor een kerstmenu in 2025. Van Italiaanse klassiekers tot eenvoudige gerechten die je snel op tafel zet, je vindt hier alles wat je nodig hebt om er een onvergetelijke kerst van te maken.

Tips voor gourmetten

Gourmetten: je houdt ervan of je vindt het maar niks. Waar tv-kok Danny Jansen het gourmetstel het liefst het hele jaar door van zolder haalt, laat Foodieskok Willem hem het liefst verstoffen. Tot welke categorie je ook behoort, met deze tips voor gourmetten maak je er een onvergetelijke avond van met de hele familie.

Uitgelicht recept
Trifle met laagjes feeststol, stoofperen, room en theesiroop met bovenop witte chocolade en amandelen

Trifle van feeststol, stoofperen en theesiroop

Niets zegt ā€˜kerst’ zo goed als de smaak van feeststol en stoofperen. In deze trifle worden deze klassiekers gecombineerd met lagen room en theesiroop tot het ultieme kerstdessert.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 1 bio sinaasappel
  • 1 Jumbo’s Luxe Feeststol
  • suiker

Voor de stoofperen

  • 500 g suiker
  • 2 zakjes rooibosthee
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 tl kardemompeulen
  • 1/2 sinaasappel
  • 1/2 citroen
  • 10 stoofpeertjes

Voor de wittechocoladecrunch

  • 50 g witte chocolade
  • 50 g gerookte amandelen

Voor de room

  • 1 l slagroom
  • 75 g suiker

Benodigdheden

  • bakpapier
  • keukenpapier
  • spuitzak
  • trifleschaal of andere grote schaal

Bereiding

  1. Maak voor de stoofpeertjes een siroop van 1 l water, de suiker, de theezakjes, kaneelstokjes, kardemom, sinaasappel en citroen. Breng aan de kook en laat trekken.

  2. Schil de peertjes en halveer ze. Verwijder het klokhuis en leg de peertjes in de siroop. Pocheer de stoofpeertjes in ca. 1 uur gaar in de siroop. Neem van het vuur en laat afkoelen in de siroop. Giet ca. ā…“ van de siroop in een kleinere pan en kook in tot hij stroperig is.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Leg voor de crunch de wittechocoladereep op een stuk bakpapier op een bakplaat en zet ca. 15 minuten in de oven tot de chocolade lichtbruin en gekaramelliseerd is.

  4. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Hak de chocolade en de gerookte amandelen grof en meng door elkaar.

  5. Was de sinaasappel en schil er met een dunschiller de schil vanaf, probeer zo min mogelijk wit mee te nemen. Snijd de sinaasappelschillen met een mes in dunne reepjes.

  6. Dompel ze 1 minuut onder in kokend water en giet af. Doe de gekookte schilletjes nu met gelijke delen suiker en water terug in een pannetje en breng rustig aan de kook.

  7. Laat op laag vuur ca. 25 minuten konfijten, tot de schilletjes mooi glazig zijn geworden. Schep ze uit de pan en laat afkoelen op een stuk keukenpapier.

  8. Snijd de feeststol in plakken van ca. 1,5 cm dik en snijd die in plakjes van ca. 4 cm. Klop voor de room de slagroom met de suiker lobbig en schep in een spuitzak.

  9. Spuit een laag van de room op de bodem van de trifle-schaal. Leg er een laag kerstbrood op en wat stukjes peer. Bedruip het brood met de theesiroop.

  10. Bouw de trifle zo verder op tot je 4 Ć  5 lagen brood en room hebt. Decoreer de bovenkant van de trifle met de resterende peertjes, de wittechoco-amandelcrunch, de sinaasappelschillen en bedruip nog royaal met de theesiroop.

Fotografie en receptuur: Willem van Santen Styling: Marijn Visser

Meer receptinspiratie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!