Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van

Kerst komt eraan en een gezellige kerstsfeer begint in de keuken. Maar hoe kies je de lekkerste kerstrecepten uit? We helpen je graag op weg met lekkere, culinaire en makkelijke kerst recepten voor elke gang. En is dat nog niet genoeg? Bestel dan ook Het Grote Kerstnummer, daarin vind je nog veel meer inspiratie.Ā 

Panettonetiramisu met clementine

Panettonetiramisu met clementine

De zonnige, zoete smaak van clementines is een lichtpuntje in de donkere maanden – clementines maken deel uit van een handvol vruchten die in de winter goed verkrijgbaar zijn, omdat ze uit warmere oorden komen. Ze zijn een kruising tussen een sinaasappel en een mandarijn en zijn wat minder zuur en wat makkelijker te schillen dan die eerste. Heerlijk om in dit prachtige kerstdessert te verwerken.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 4 eieren (gesplitst)
  • 150 g rietsuiker
  • 2 el Cointreau (of andere sinaasappellikeur)
  • 3 bio-clementines (rasp en 2 el sap)
  • 350 g mascarpone
  • 600 ml slagroom
  • 3 el chocolade-, koffie- of hazelnootlikeur
  • 150 ml sterke zwarte koffie (afgekoeld)
  • 1 grote panettone (750 g – 1 kg, gesneden*)
  • 4 el gekonfijte sinaasappelschil (bij de bakwinkel)
  • 4 el cacaopoeder (om te serveren)

Benodigdheden

  • trifleschaal of andere grote schaal

Bereiding

  1. Klop de eidooiers en de suiker in een grote kom met een handmixer in ca. 5 minuten heel licht en luchtig – als je de mixer uit het beslag haalt moet het eimengsel in linten van de gardes lopen en even op het beslag blijven liggen. Spatel de Cointreau, de clementineschil en het -sap door het eimengsel. Doe de mascarpone in een grote kom en klop het los met een handmixer. Klop beetje bij beetje het eimengsel erdoorheen.

  2. Klop in een schone kom de eiwitten stijf en in een andere kom de slagroom lobbig. Spatel de slagroom voorzichtig door het mascarponemengsel, gevolgd door de eiwitten. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.

  3. Meng in een kan de chocoladelikeur met de koffie. Leg een plak panettone in een trifleschaal en lepel 4-5 el van het koffiemengsel eroverheen, zodat de panettone doordrenkt is. Bestrooi met 1 el van de gekonfijte sinaasappelschil.
    Bedek met wat van het mascarponemengselen bestuif met 1 el cacaopoeder. Herhaal de rest van de lagen op dezelfde manier en sluit af met een laag mascarponemengsel. Strijk de bovenkant glad en zet de tiramisu minimaal 3 uur in de koelkast. Bestuif met cacao en serveer.

Ā© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Fotografie: Liam Desbois Styling: Jo Harris Foodstyling: Liberty Mendez

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Meer receptinspiratie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!